Ουκρανία: Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου – Το κρίσιμο τηλεφώνημα που θα καθορίσει τις εξελίξεις


Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις διεξάγονται τις τελευταίες ώρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όλα δείχνουν οτι ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσουν σήμερα τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που οι χώρες αποσύρουν άρον άρον τους πολίτες τους από την εύφλεκτη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η σύρραξη στην Ουκρανία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επιδιώξει να μιλήσει σήμερα (12/2) με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν,την ώρα που οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε σύμφωνα με το CNN ότι οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν τηλεφωνικά, αλλά δεν είπε πότε. Η τελευταία φορά που ο Μπάιντεν είχε συνομιλήσει με τον Πούτιν ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου και απο τότε άλλαξαν πολλά. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ περνά το Σαββατοκύριακο στο προεδρικό καταφύγιο του Καμπ Ντέιβιντ στα βουνά του Μέριλαντ.

Στο ίδιο μέρος τον Σεπτέμβριο του 1959, ο Άιζενχάουερ είχε καλέσει το Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ με την ελπίδα ότι η ήρεμη ατμόσφαιρα θα μείωνε τις εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου, θυμίζει ο αμερικανικός Τύπος. Ο Χρουστσόφ αργότερα είχε αναφερθεί στο «πνεύμα του στρατόπεδου Ντέιβιντ», αν και οι σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων παρέμειναν τεταμένες…

«Στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν»

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Σάλιβαν προειδοποίησε ότι μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα, μεταξύ άλλων με βόμβες και πυραύλους. Η εισβολή πρόσθεσε θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης μιας «ταχείας επίθεσης» στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα. Συνέστησε γι’ αυτό σε όλους τους Αμερικανούς να φύγουν από τη χώρα για τη δική τους ασφάλεια.

Πολλά σενάρια εισβολής θεωρούνται πιθανά από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, επικρατεί ωστόσο η πεποίθηση ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση διατάξει ο Πούτιν θα είναι σχεδιασμένη για να πετύχει την αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μία αστραπιαία επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, με στόχο να περικυκλωθεί η πόλη και να αναγκαστεί σε παραίτηση η κυβέρνηση Ζελένσκι. Στη συνέχεια ο Πούτιν θα επιχειρήσει να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς χωρίς αστικό πόλεμο.

«Κάθε Αμερικανός που ζει στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες», είπε ο Σάλιβαν. «Προφανώς δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, δεν ξέρουμε ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί. Όμως ο κίνδυνος είναι τώρα αρκετά υψηλός και η απειλή είναι τώρα άμεση» .

Μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία πρόσθεσε είναι πιθανό να ξεκινήσει με εναέριους βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις που θα μπορούσαν προφανώς να σκοτώσουν αμάχους ανεξαρτήτως εθνικότητάς. «Μια επακόλουθη χερσαία εισβολή θα συνεπαγόταν προφανώς την επίθεση μιας τεράστιας δύναμης», συνέχισε.

Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε 3.000 ακόμη στρατιώτες από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία να αναπτυχθούν στην Πολωνία, προσχωρώντας στη δύναμη των 1.700 ανδρών που βρίσκονται ήδη εκεί για να βοηθήσουν μεταξύ άλλων τους Αμερικανούς που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι σαφές εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πράγματι αποφασίσει οριστικά να εισβάλει στην Ουκρανία. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση από τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά έχουμε ένα επίπεδο ανησυχίας με βάση αυτά που βλέπουμε στο έδαφος και όσα έχουν εντοπίσει οι αναλυτές πληροφοριών μας που στέλνουν αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα. Και είναι ένα επείγον μήνυμα γιατί βρισκόμαστε σε μια επείγουσα κατάσταση», είπε.

Με λίγα λόγια η Ρωσία πιθανότατα θα ενεργήσει στρατιωτικά, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει όπως είπε πότε και πώς. «Δεν πρόκειται να μπω σε αναλύσεις πληροφοριών, αλλά αν κοιτάξετε τις δυνάμεις τόσο στη Λευκορωσία όσο και στη Ρωσία στην άλλη πλευρά των ουκρανικών συνόρων από βόρεια και ανατολικά, οι Ρώσοι είναι σε θέση να διεξάγουν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία»,πρόσθεσε.

Τα σενάρια για το πότε θα αρχίσει η σύρραξη

Οι ΗΠΑ πληροφόρησαν τους συμμάχους για εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Der Spiegel, πληροφορία που η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά. Σύμφωνα με το περιοδικό, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία την επόμενη Τετάρτη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει «ανά πάσα στιγμή», ακόμη κ και πριν από τη λήξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 20 Φεβρουαρίου. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να βλέπουν πολύ ανησυχητικά σημάδια κλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένων νέων ρωσικών δυνάμεων που φτάνουν στα ουκρανικά σύνορα» είπε.

Οι ΗΠΑ αποσύρουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Οι φόβοι για εισβολή οδήγησαν τις ΗΠΑ να σχεδιάσουν να αποσύρουν τους αμερόληπτους παρατηρητές τους από την αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στην Ουκρανία καθώς το περιβάλλον ασφαλείας επιδεινώνεται.

«Κύρια καθήκοντα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ είναι να παρακολουθούν και να αναφέρουν με αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο την κατάσταση στην Ουκρανία και να διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ όλων των μερών στην κρίση», σύμφωνα με τον ιστότοπό τους. Ήταν επίσης υπεύθυνοι για την παρακολούθηση παραβιάσεων της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συζητά επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο και απομάκρυνσης άλλων υπαλλήλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ από την Ουκρανία.

Οι χώρες που κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Λετονία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι όλοι οι βρετανοί υπήκοοι «θα πρέπει να φύγουν άμεσα όσο είναι ακόμα διαθέσιμα εμπορικά μέσα». Στην προειδοποίησή της, η Λετονία ανέφερε «μια σοβαρή απειλή για την ασφάλεια που συνιστά η Ρωσία».

Προειδοποίηση Ελληνικού ΥΠΕΞ

Την ώρα που ακούγονται τα «τύμπανα πολέμου» με την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία ή το Κίεβο να είναι σε επαφή με την πρεσβεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: [email protected]

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev»

«Ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Ευρώπη είναι πραγματικός»

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ χιλιάδες προστέθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης. Ο Μπάιντεν είχε ήδη καλέσει τους Αμερικανούς στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως, προειδοποιώντας ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν εκτραχυνθούν γρήγορα» στην περιοχή. «Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν τώρα», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο NBC News.

Τις τελευταίες ώρες «οχυρωμένος» στο Καμπ Ντέιβιντ, ο Μπάιντεν βρίσκεται σε πυρετό διπλωματικών επαφών. Μίλησε μεταξύ άλλων με τους ηγέτες από τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ορισμένοι εξέφρασαν αργότερα ανησυχίες για τον κίνδυνο εισβολής και προέτρεψαν τον διπλασιασμό των διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Ευρώπη είναι υπαρκτός». «Οι συμμετέχοντες κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος, ενώ επανέλαβαν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία», είπε.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στους συμμάχους ότι φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Βρετανός διπλωμάτης δήλωσε στο CNN ότι δεν εκκενώνει τη βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο, αλλά «απομακρύνει προσωρινά όλο το μη απαραίτητο προσωπικό και τα εξαρτώμενα άτομα» ενώ «θα παραμείνει μια ομάδα για να συνεχίσει τα βασικά καθήκοντα».

Η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι ηγέτες στο τηλεφώνημα με τους συμμάχους συζήτησαν για τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν πρόσφατα στη Λευκορωσία, δηλώνοντας ότι «οι ηγέτες παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικοί σε αυτό το θέμα».

Η απειλή των κυρώσεων

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Πούτιν θα μιλήσουν επίσης σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων. Τα tweet από τη γερμανική κυβέρνηση ανέφεραν ότι «οι σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν γρήγορες κυρώσεις στη Ρωσία, εάν υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας» και ότι στόχος είναι να αποτραπεί ένας πόλεμος στην Ευρώπη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της υπογραμμίζει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και την τελική υιοθέτηση ενός πακέτου έκτακτης οικονομικής βοήθειας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αφορούν τον χρηματοπιστωτικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Είπε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μια ισχυρότερη και πιο αποφασιστική συμμαχία με το ΝΑΤΟ, «μαζική πίεση» στην οικονομία της και ένα κύμα «καταδίκης» από όλο τον κόσμο εάν προχωρήσει σε μια επίθεση.

Η Μόσχα διαψεύδει τα σενάρια επίθεσης

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία. Αργά την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.

Μέσα στο κλίμα αυτό ο διεθνής δείκτης πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε κατά 4,3% στα 95,25 δολάρια το βαρέλι στις απογευματινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη. Ο αμερικανικός δείκτης West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 5% στα 94,36 δολάρια. Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε 3,2% έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Φόβος για μία «νέα Κριμαία»

Η ψυχροπολεμική ένταση κορυφώνεται οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας. Από τότε, ο στρατός της Ουκρανίας έχει εγκλωβιστεί σε έναν συνεχιζόμενο πόλεμο με αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στις ανατολικές επαρχίες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η Ρωσία στηρίζει μια αιματηρή ένοπλη εξέγερση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας από το 2014. Περίπου 14.000 άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων – έχουν σκοτωθεί έκτοτε σε μάχες.

Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ – οι οποίες προσπάθησαν να τερματίσουν τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία – θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την εκτόνωση της τρέχουσας κρίσης. Η Ουκρανία, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία στήριξαν τις συμφωνίες το 2014-2015.

Οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Κριμαία, και οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, στα βόρεια της Ουκρανίας, ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης. Η Ρωσία επιμένει ότι τα στρατεύματά της θα επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το τέλος των ασκήσεων.

Το Κρεμλίνο δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Ουκρανία – μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με βαθείς κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία – θα μπορούσε μια μέρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ζήτησε να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ