Kαναδάς: Η ώρα της κρίσης για το «κονβόι ελευθερίας» – Γεννιούνται ανάλογα κινήματα σε όλο τον κόσμο


Καναδάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Οτάβα, καθώς η αστυνομία προσπαθεί να τερματίσει τη διαμαρτυρία των οδηγών κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολίων. Η κατάσταση στην πόλη ειναι έκρυθμη, την ώρα που το «κονβόι ελευθερίας» βρίσκει μιμητές σε όλο τον κόσμο.

Η αστυνομία της Οτάβα είπε ότι «αποφασισμένοι» διαδηλωτές -οδηγοί φορτηγών στην πλειοψηφία τους- παραμένουν στην πρωτεύουσα του Καναδά μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες διαμαρτυρίας κατά της υποχρεωτικότητας εμβολίων. Ο Τζάστιν Τριντό είπε ότι θα στείλει έξτρα δυνάμεις στην Οτάβα, καθώς ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε 1.800 επιπλέον αστυνομικούς

Πολλοί οδηγοί απο το «κονβόι της ελευθερίας» εν τω μεταξύ που παραμένουν στην Οτάβα, έχουν μαζί τους παιδιά που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, δήλωσαν οι αρχές την Τρίτη. Σχεδόν 80 έρευνες έχουν ξεκινήσει σχετικά με τις διαδηλώσεις, ενώ έχουν γίνει περίπου 20 συλλήψεις.

Η διαμαρτυρία ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, η αστυνομία ωστόσο εξέφρασε ανησυχία για την εξτρεμιστική ρητορική ορισμένων διαδηλωτών, ενώ αναφέρθηκαν περιστατικά βεβήλωσης σε μνημεία όπως ο Τάφος του Άγνωστου Στρατιώτη στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου. Τα περιστατικά υπό αστυνομική έρευνα περιλαμβάνουν φερόμενα εγκλήματα μίσους και υλικές ζημιές.

«Το μήνυμά μας προς τους διαδηλωτές παραμένει το ίδιο: Μην έρθετε. Αν το κάνετε, θα υπάρξουν συνέπειες» είπε ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας Στιβ Μπελ. Αποκάλυψε επίσης ότι η αστυνομία είχε βρει περίπου 100 φορτηγά με παιδιά και επικοινώνησε με ΜΚΟ, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με τον θόρυβο, τις αναθυμιάσεις και την υγιεινή.

Ένταση στα σύνορα με τις ΗΠΑ

Περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά από την Οτάβα, το πιο πολυσύχναστο συνοριακό πέρασμα του Καναδά άνοιξε εκ νέου εν μέρει την Τρίτη μετά από διαμαρτυρίες. Οδηγοί φορτηγών που συγκεντρώθηκαν σε ένδειξη αλληλεγγύης με εκείνους στην Οτάβα είχαν αποκλείσει τη γέφυρα Ambassador Bridge το βράδυ της Δευτέρας, αναγκάζοντας τα οχήματα να κάνουν μεγάλες παρακάμψεις.

Η γέφυρα πάνω από τον ποταμό Ντιτρόιτ είναι ένας ζωτικής σημασίας εμπορικός σύνδεσμος μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ, με περισσότερους από 40.000 ανθρώπους και αγαθά αξίας 323 εκατομμυρίων δολαρίων να τη διασχίζουν καθημερινά.

Εξήντα επιχειρηματικοί όμιλοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ζήτησαν να σταματήσει ο αποκλεισμός κάνοντας λόγο για «επίθεση στην ευημερία των πολιτών μας και των επιχειρήσεων που τους απασχολούν». Σύμφωνα με την αστυνομία στο Μίσιγκαν και στο Γουίνδσορ, οι διαδηλωτές ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν το πέρασμα λίγο πριν τις 21:00 τοπική ώρα τη Δευτέρα – λίγες ώρες αφότου ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να «αποκλείσουν την οικονομία μας».

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, ειδικά τα Σαββατοκύριακα όταν χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης. «Όλοι έχουμε βαρεθεί», είπε η Μαρίκα Μόρις, κάτοικος. «Δεν έχουν δικαίωμα να μας κρατούν ομήρους».Η Οτάβα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Κυριακή. Τη Δευτέρα, ένας δικαστής της Οτάβα αποφάσισε ότι οι φορτηγατζήδες πρέπει να σταματήσουν να κορνάρουν για 10 ημέρες.

Το λεγόμενο Freedom Convoy ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου στο δυτικό Καναδά καθώς οι οδηγοί φορτηγών άρχισαν να διαμαρτύρονται ενάντια σε έναν κανόνα που τους απαιτεί να εμβολιάζονται κατά της Covid-19 για να περάσουν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά. Οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε κύμα οργής για μια σειρά περιορισμών για την πανδημία και γενικά για την κυβέρνηση Τριντό.

Το «κονβόι ελευθερίας» εμπνέει

Οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και σε άλλες πόλεις του Καναδά, όπως το Τορόντο και το Βανκούβερ. Σε διεθνές επίπεδο, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις υποστήριξης στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλινγκτον και στην Καμπέρα της Αυστραλίας.

Η καναδική επαρχία της Αλμπέρτα εν τω μεταξύ ανακοίνωσε την Τρίτη (8/2) ότι ορισμένοι από τους περιορισμούς της για την Covid-19, όπως το αμφιλεγόμενο «διαβατηρίου εμβολιασμού» – θα αρθούν από τα μεσάνυχτα.

Οι υποχρεωτικές μάσκες για μαθητές σχολείων θα λήξουν επίσης από τη Δευτέρα και τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα εξαιρούνται από όλες τις σχετικές εντολές. Ο πρωθυπουργός της Αλμπέρτα Τζέισον Κένι αρνήθηκε ότι η κίνηση ήταν απάντηση στις διαμαρτυρίες των φορτηγατζήδων.

«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κάνουμε πλήρη απολογισμό της έκτασης του πόνου και των δυσκολιών που έχουν προκαλέσει οι περιορισμοί. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε μια αυξημένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πάντα. Πρέπει να προχωρήσουμε» είπε. Αλλά υποστήριξε επίσης ότι «για την υπόλοιπη ζωή μας θα χρειαστεί πιθανώς να κάνουμε ένα ετήσιο εμβόλιο κατά της Covid-19, όπως το ετήσιο εμβόλιο για τη γρίπη».

Το Σασκάτσουαν, στα δυτικά της χώρας, δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμο να άρει όλους τους περιορισμούς για τον Covid. «Θέλουμε τα πράγματα να είναι όσο πιο φυσιολογικά μπορούν», είπε ο πρωθυπουργός της περιοχής, Σκοτ ​​Μοε.

Μια διχασμένη πόλη

Στο κέντρο της πρωτεύουσας παραμένουν σταθμευμένα τεράστια φορτηγά, πολλά με πινακίδες που ζητούν τον τερματισμό της υποχρεωτικότητας των εμβολίων – ή με συνθήματα όπως «Ελευθερία».

Μέχρι και 500 τέτοια φορτηγά υπολογίζεται ότι βρίσκονται στο κέντρο της Οτάβα αυτή τη στιγμή και πολλά παραμένουν σταθμευμένα για 12 ημέρες. Οι φράχτες μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου καλύπτονται από εκατοντάδες χειρόγραφες πινακίδες διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές λένε ότι όλοι οι Καναδοί πρέπει να χειροκροτήσουν το αίτημά τους- αλλά μετά από σχεδόν ένα δεκαπενθήμερο με κόρνες και κλειστούς δρόμους, πολλοί κάτοικοι το βλέπουν διαφορετικά. «Έκαναν τη διαμαρτυρία τους και θα έπρεπε να είχαν πάει σπίτι τους εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Ντέιβιντ, ιδιοκτήτης τοπικής επιχείρησης.

Καναδοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις των διαδηλώσεων, μετά το κλείσιμο της πολυσύχναστης συνοριακής διάβαση μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά. Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Marco Mendicino, αποκάλεσε τη γέφυρα «ένα από τα πιο σημαντικά συνοριακά περάσματα στον κόσμο. Μεταφέρει το 25% του συνόλου του εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Καναδός υπουργός Μεταφορών Ομάρ Αλγκάμπρα είπε ότι τέτοιοι αποκλεισμοί θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και τις αλυσίδες εφοδιασμού. «Έχω ήδη ακούσει από αυτοκινητοβιομηχανίες και παντοπωλεία τροφίμων. Αυτό είναι πραγματικά μια σοβαρή αιτία ανησυχίας», είπε

Οι διοργανωτές διαμαρτυρίας ζητούν εδώ και εβδομάδες την απομάκρυνση της κυβέρνησης του Τριντό, αν και τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή από τις επαρχιακές κυβερνήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ