Το «πράσινο φως» απο το Μπάκιγχαμ για να γίνει βασίλισσα δίπλα στον αγαπημένο της Κάρολο έχει λάβει η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα – Η ανακοίνωση της βασίλισσας Ελισάβετ και τα δημοσιεύματα ότι στην στέψη του διαδόχου θα φοράει το μυθικό στέμμα της βασιλομήτωρος με το ανεκτίμητο διαμάντι Koh-i-Noor
”Επιθυμία μου η Καμίλα να ονομάζεται Βασιλική Σύζυγος”, ήταν η δήλωση της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η συγκεκριμένη κίνηση της μακροβιότερης μονάρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο αντικατοπτρίζει και τη γενικότερη αποδοχή της θέσης της Καμίλας στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.
Οι εφημερίδες ταμπλόιντ δεν την στοχοποιούν πλέον, όπως έκαναν επί μία δεκαετία μετά τον θάνατο το 1997, της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Η Καμίλα, πλέον εκπροσωπεί τακτικά τη βασιλική οικογένεια στο πλευρό του Καρόλου σε επίσημες εμφανίσεις.
Αίσθηση μάλιστα προκαλεί και η σημερινή αποκάλυψη της Daily Mail ότι η βασίλισσα παραχωρεί στην Καμίλα το στέμμα της βασιλομήτωρος με το ανεκτίμητης αξίας διαμάντι Koh-i-Noor.
Η ιστορία του διαμαντιού
Το Koh-i-Noor είναι ένα από τα μεγαλύτερα κομμένα διαμάντια στον κόσμο, βάρους 105,6 καρατίων και μέρος των κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος.
Πιθανώς εξορύχθηκε στο Golconda της Ινδίας. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή του αρχικού βάρους του, αλλά το πιο έγκυρο βάρος είναι 191 καράτια ή 38,2 γρ. Το Koh-i-Noor σημαίνει για τις γλώσσες Χίντι και Περσικά το “Βουνό του Φωτός”. Είναι γνωστό με αυτό το όνομα από τον 18ο αιώνα. Άλλαξε χέρια μεταξύ διαφόρων φατριών στη σύγχρονη Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν, μέχρι που παραχωρήθηκε στη βασίλισσα Βικτωρία μετά την κατάκτηση της Βρετανίας από το Punjab το 1849.
Αρχικά, η πέτρα είχε παρόμοια κοπή με άλλα διαμάντια της εποχής της αυτοκρατορίας των Mughal, τα οποία βρίσκονται σήμερα στα κοσμήματα του Ιρανικού στέμματος. Το 1851 το Koh-i-Noor παρουσιάστηκε στη Μεγάλη Έκθεση του Λονδίνου, αλλά η θαμπή κοπή του απέτυχε να εντυπωσιάσει τους θεατές. Ο πρίγκιπας Άλμπερτ, σύζυγος της Βασίλισσας Βικτώριας, διέταξε να ξανακοπεί το διαμάντι σε σχήμα οβάλ και μπριγιάν. Σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, η μύτη στο κάτω μέρος του διαμαντιού είναι ασυνήθιστα μεγάλη, δημιουργώντας την εντύπωση μιας μαύρης τρύπας όταν βλέπουμε την πέτρα από πάνω. Το διαμάντι θεωρείται, ωστόσο, από γεμμολόγους ως “γεμάτο ζωή”.
Σήμερα, το διαμάντι είναι σε δημόσια έκθεση στο Jewel House στον Πύργο του Λονδίνου, όπου το βλέπουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν έχουν υποστηρίξει την κυριότητα του Koh-i-Noor και ζήτησαν την επιστροφή του από τότε που οι δύο χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1947. Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι το κόσμημα ελήφθη νόμιμα υπό τους όρους της τελευταίας συνθήκης της Λαχόρης και απέρριψε τις αξιώσεις.
Το «τρίτο πρόσωπο» ενός γάμου που έγινε βασίλισσα σε αναμονή
Το ταξίδι που οδήγησε την πρώην κυρία Πάρκερ Μπόουλς από ερωμένη σε βασίλισσα σε αναμονή ήταν μακρύ, ανώμαλο και εξαντλητικό. Η αναγνώρισή της απο τη μονάρχη σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης και δύσκολης πορείας προς την αποδοχή της από τους Βρετανούς, οι οποίοι για χρόνια την θεωρούσαν υπεύθυνη για τη διάλυση του γάμου του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα την είχε αποκαλέσει το «τρίτο πρόσωπο» στο γάμο της – αλλά η γυναίκα που κάποτε θεωρούνταν το πρόβλημα είναι πλέον η λύση, καθώς έχει γίνει απαραίτητη στον πρίγκιπα Κάρολο, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα πιο…χαλαρό πρίγκιπα, γράφει η Daily Mail.
Η διαδρομή της προς το θρόνο δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Κατά καιρούς, η ίδια η παρουσία της στη ζωή του πρίγκιπα Καρόλου λέγεται ότι έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη του θρόνου. Δεκαετίες μετά, εμφανίζεται ως σωτήρας της μοναρχίας, λόγω της καταλυτικής της επιρροής που θα επιτρέψει στον σύζυγό της να γίνει ο Βασιλιάς που φιλοδοξεί να γίνει.
Πριν από περίπου 23 χρόνια, μόλις 12 μήνες μετά το δυστύχημα στο Παρίσι στο οποίο σκοτώθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Κάρολος πήγε να δει τη βασίλισσα. Αναζητούσε την έγκριση και την υποστήριξη της μητέρας του για τη σχέση του με την κυρία Πάρκερ Μπόουλς, η οποία μετά τον θάνατο της πρώην συζύγου του παρέμενε στη σκιά.
Δεν ήταν μια χαρούμενη συνάντηση. Η βασίλισσα είπε στον γιο της ότι δεν ήθελε να μιλήσει για «αυτή την κακιά γυναίκα». Εκείνες τις μέρες φυσικά, οι αναμνήσεις από τη Νταϊάνα, συνοδευόμενες από την έντονη δημόσια οργή για τον τρόπο που την αντιμετώπιζαν, ήταν ακόμα νωπές στο μυαλό του έθνους.
Η ενωτική φιγούρα της Καμίλα
Σήμερα, η γυναίκα που περιέγραψε αξέχαστα η πριγκίπισσα ως το «τρίτο πρόσωπο» στο γάμο της, δεν έγινε απλώς αποδεκτή στη βασιλική οικογένεια, αλλά μετατράπηκε στην πιο κεντρική και ενωτική γυναικεία φιγούρα μετά την ίδια τη βασίλισσα, μια αξιόπιστη και καθησυχαστική φιγούρα μεταξύ της παλιάς και της νέας γενιάς.
Η υποστήριξή της στη βασίλισσα καθώς αντιμετώπιζε τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου και την απομόνωση της πανδημίας του κορονοϊού ήταν ζωτικής σημασίας. Το ίδιο και ο τρόπος με τον οποίο βοήθησε τη σύζυγο του πρίγκιπα Γουίλιαμ, Κέιτ, η οποία δυσκολεύτηκε κατά καιρούς μετά την αυτοεξορία του πρίγκιπα Χάρι και της οικογένειάς του.
Ταυτόχρονα, η νευρικότητα που χαρακτήριζε τις δικές της δημόσιες εμφανίσεις έχει προ πολλού εκλείψει και αντικαταστάθηκε από μια ευκολία και μία ζεστασιά που έχει κάμψει πολλές από τις προκαταλήψεις που υπήρχαν εναντίον της.
Πράγματι, ήταν τόσο ομαλή η μετάβαση της Καμίλα από μία «κακιά γυναίκα» στην ευγενική Δούκισσα της Κορνουάλης που, για πολλούς, ο ρόλος που θα αναλάβει ως σύζυγος του μελλοντικού βασιλιά Καρόλου είχε πάψει να έχει μεγάλο νόημα.
Η βασίλισσα διαβεβαίωσε ότι η Δούκισσα της Κορνουάλης θα γίνει Queen Consort όπως ειναι ο επίσημος τίτλος, όταν ο Κάρολος γίνει βασιλιάς σε μια ιστορική δήλωση στην επέτειο για το πλατινένιο της ιωβηλαίο, δίνοντας τέλος σε χρόνια αβεβαιότητας για το θέμα. Ο Κάρολος, ήταν σίγουρος ότι η βρετανική παράδοση της συγχώρεσης και του ευγενούς παιχνιδιού θα επέτρεπε τελικά στη γυναίκα του να χριστεί Βασίλισσα στο πλευρό του. Όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια είχαν αρχίσει να πιστεύουν το ίδιο.
Η παρέμβαση της Βασίλισσας το Σαββατοκύριακο που δηλώνει ότι είναι η «ειλικρινής επιθυμία» της να αναγνωριστεί πλήρως η νύφη της όταν ο Κάρολος διαδεχθεί τον θρόνο, αλλάζει κι άλλο τις ισορροπίες. Μία τέτοια προσωπική ανακοίνωση σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολύ λιγότερες επικριτικές φωνές. Καταδεικνύει επίσης τη μακροχρόνια άποψη της βασίλισσας ότι ο ρόλος του μονάρχη είναι έργο δύο ατόμων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της επαίνεσε τον Φίλιππο για την αδιαμφισβήτητη υποστήριξή του. Γνωρίζοντας τόσο τις απαιτήσεις της θέσης όσο και τον χαρακτήρα του γιου της, ένιωθε από καιρό ότι ο Κάρολος θα επιτελούσε καλύτερα τα καθήκοντά του με μια σύζυγο που θα μπορεί να μοιραστεί τις ευθύνες, όπως έκανε ο Φίλιππος.
Παρόλα αυτά, η λήψη της απόφασης σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας ήταν τολμηρή και αποκάλυψε επίσης το παράδοξο της ίδιας της Καμίλα. Η γυναίκα που κάποτε θεωρούνταν «το πρόβλημα» για τη μοναρχία θεωρείται τώρα ως «η λύση».
Το ταραγμένο παρελθόν
Όταν η Βασίλισσα έμαθε για πρώτη φορά ότι ο γιος της κοιμόταν με τη σύζυγο ενός αξιωματικού του ιππικού του Στρατού, θεώρησε την Καμίλα ως μοιχαλίδα που είχε παρασύρει τον εργένη γιο της σε λάθος δρόμο. Δόθηκαν τότε οδηγίες απο το παλάτι ότι η κυρία Πάρκερ Μπόουλς δεν θα ήταν ποτέ στη λίστα των καλεσμένων σε οποιαδήποτε επίσημη εκδήλωση στην οποία θα ήταν παρούσα η Βασίλισσα.
Το 2005 η βασίλισσα μίλησε στη γαμήλια δεξίωση του Καρόλου και της Καμίλα στο Κάστρο του Ουίνδσορ : «Ο γιος μου είναι σπίτι με τη γυναίκα που αγαπά», είπε λακωνικά. Όσο για το ειδικό ψήγμα ουαλικού χρυσού που φυλάσσεται για τις βασιλικές βέρες, η βασίλισσα είχε πει: «Έχει απομείνει πολύ λίγος – δεν θα είναι αρκετός για έναν τρίτο γάμο».
Η Καμίλα αναμφίβολα θα προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες της ζωής της, όπως είχε κάνει και σε κάθε άλλη αλλαγή από τότε που συναναστράφηκε για πρώτη φορά με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας –όταν και οι δύο ήταν άγαμοι– τη δεκαετία του 1970, με ένα θλιβερό χαμόγελο και το χαρακτηριστικό της γήινο γέλιο. Η ιστορία της είναι ιστορία αποφασιστικότητας και όχι φιλοδοξίας.
Οι φίλοι της πιστεύουν ότι η επιτυχία της βασίζεται στο γεγονός οτι γίνεται απαραίτητη στους οικείους της Όταν ο Κάρολος απέτυχε να της κάνει πρόταση γάμου το 1973, η τότε Καμίλα Σαντ συμφώνησε να παντρευτεί τον αξιωματικό Άντριου Πάρκερ Μπόουλς.
Οι γονείς του ήταν μακροχρόνιοι φίλοι της γιαγιάς του Καρόλου, Ελισάβετ, της βασιλομήτορος, και στα 13 ο Άντριου είχε δώσει το παρών στη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Οι δυο τους έβγαιναν για αρκετά χρόνια. Η ίδια η Καμίλα «εμφανίστηκε» το 1965 με ένα κοκτέιλ πάρτι στο Knightsbridge όταν ήταν 17 ετών. Η νεαρή Μις Σαντ αγαπούσε τις «απολαύσεις» όπως οι γόνοι της αριστοκρατίας και οι γαιοκτήμονες.
Η ιστορία της σχέσης της με τον Κάρολο και η διάλυση του βασιλικού γάμου θα μείνει στην ιστορία. Η Καμίλα ήταν και είναι το «αδιαπραγμάτευτο» κομμάτι της ζωής του μελλοντικού βασιλιά. Η κοινή εμφάνισή τους στα σκαλιά του ξενοδοχείου Ritz μπροστά σε φωτογράφους φαινόταν τότε ως η κορυφή των φιλοδοξιών τους. Στην πραγματικότητα, ήταν μόνο η αρχή. Βήμα-βήμα προσεκτικά, η Καμίλα ανέλαβε έναν συζυγικό ρόλο – συναντώντας τους γιους του, διευθύνοντας τα σπίτια του και οργανώνοντας την κοινωνική τους ζωή.
Αλλά βρισκόταν επίσης πίσω απο τη μεταμόρφωση του Καρόλου σε ένα νέο είδος πρίγκιπα, πιο χαλαρό, λιγότερο εκκεντρικό. Όταν είναι μαζί, γελάνε συχνά. Από τη στιγμή που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου πριν από σχεδόν 17 χρόνια, ο Κάρολος και η Καμίλα έμοιαζαν με ζευγάρι που θέλει να γεράσει μαζί.
Αναμφίβολα θα υπάρξουν πολλά προβλήματα το επόμενο διάστημα. Η βασίλισσα ενημέρωσε τον Γουίλιαμ και τον Χάρι για το νέο ρόλο της Καμίλα, πριν τον δημοσιοποιήσει. Τα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι που πρόκειται να δημοσιευθούν σύντομα μπορεί να κρύβουν επίσης «αγκάθια» για την Καμίλα – ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η βασίλισσα αποκάλυψε πιθανότατα την επιθυμία της τώρα. Τα δύο αγόρια δυσκολεύονται ακόμη και σήμερα να αναγνωρίσουν τον ρόλο της Καμίλα στη ζωή του πατέρα τους, μετά τον ξαφνικό χαμό της μητέρας τους, της αγαπημένης πριγκήπισσας των Βρετανών, Νταϊάνα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.