Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στη Λιθουανία, δήλωσε η υπουργός Άμυνας, η Κριστίνε Λάμπρεχτ, με φόντο την ένταση που προκαλεί η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία.
Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke –αναρτήθηκε στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους σήμερα και θα δημοσιευθεί στις εφημερίδες του αύριο Δευτέρα–, η κυρία Λάμπρεχτ σημείωσε πως το Βερολίνο ήδη «έχει μεγάλη συνεισφορά στη Λιθουανία», όπου ο γερμανικός στρατός έχει αναλάβει τη διοίκηση δύναμης κρούσης του NATO.
«Είναι διαθέσιμα επιπλέον στρατεύματα ως ενισχύσεις και συζητάμε με τη Λιθουανία επί του παρόντος για να καταλήξουμε στο πότε θα είχε νόημα» να αναπτυχθούν, πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ διέταξαν την ανάπτυξη ακόμη περίπου 3.000 αμερικανών στρατιωτικών για να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του NATO, συγκεκριμένα στην Πολωνία και στη Ρουμανία. Μια πρώτη ομάδα έφθασε χθες Σάββατο σε στρατιωτική βάση στη νοτιοανατολική Πολωνία.
Το NATO έχει ήδη αναπτύξει τέσσερις πολυεθνικές μάχιμες μονάδες, με περίπου 5.000 μέλη, στην Πολωνία, στη Λιθουανία, στη Λετονία και στην Εσθονία. Είχαν τοποθετηθεί εκεί μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Οι λεγόμενες μάχιμες μονάδες του NATO, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Καναδά και της Βρετανίας, θεωρητικά έχουν αποστολή να επιβραδύνουν οποιαδήποτε επίθεση σε χώρες της περιοχής, να εξασφαλίσουν χρόνο ώστε να φθάσουν ενισχύσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας στα μέτωπα.
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι εκτίμησαν χθες Σάββατο πως η Ρωσία έχει αναπτύξει περί το 70% των δυνάμεων που κατ’ αυτούς θεωρεί πως απαιτούνται για να προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε, η κυρία Λάμπρεχτ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο το Βερολίνο να προμηθεύσει με οπλισμό το Κίεβο, παρότι η πρεσβεία της Ουκρανίας υπέβαλε κατάλογο με συγκεκριμένα είδη που θέλει στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της κυβέρνησης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας· μέσα ηλεκτρονικού πολέμου· εξοπλισμό νυχτερινής όρασης· ψηφιακούς ασυρμάτους· σταθμούς ραντάρ· και στρατιωτικά ασθενοφόρα. Τα μέσα του είδους αυτού ίσα-ίσα αρκούν στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.