Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ικανοποίηση την Πέμπτη (3/2) που εξάλειψαν μια «μείζονα τρομοκρατική απειλή» στον κόσμο, μετά τον θάνατο του αρχηγού της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), Άμπου Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ειδικών τους δυνάμεων στη Συρία.
«Σε μια απεγνωσμένη ύστατη κίνηση δειλίας και αδιαφορώντας για τη ζωή της δικής του οικογένειας ή άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, επέλεξε να ανατιναχθεί, παίρνοντας μαζί του αρκετά μέλη της οικογένειάς του, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, που παρακολουθούσε σε πραγματικό χρόνο την επιχείρηση από το “Situation Room” του Λευκού Οίκου.
Τον Οκτώβριο του 2019, ο πρώην ηγέτης του ΙΚ Άμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση στην περιοχή Ιντλίμπ.
Η επίθεση εναντίον του διαδόχου του, πολύ λιγότερο γνωστού στο ευρύ κοινό, είχε διάρκεια δύο ώρες τη χθεσινή νύχτα, Τετάρτης προς Πέμπτη, διευκρίνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
«Όλα τα θύματα» των οποίων ο αριθμός παραμένει αδιευκρίνιστος, είναι το αποτέλεσμα ενεργειών τζιχαντιστών, είτε πρόκειται για την έκρηξη που προκάλεσε ο Κουράισι είτε τη σύγκρουση που ξεκίνησε ένας από τους υπαρχηγούς του μέσα στο κτίριο, διαβεβαίωσαν οι Αμερικανοί.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι προτίμησε να γίνει μια επιχείρηση από κομάντος, που είναι «πολύ πιο επικίνδυνη» για τους Αμερικανούς στρατιώτες, παρά ένα αεροπορικό πλήγμα αδιαφορώντας για τους άμαχους.
Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε στην επιχείρηση. Οι ΗΠΑ είχαν ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, ένα τεχνικό πρόβλημα με ένα ελικόπτερο, που κατέστρεψαν σε τοποθεσία μακριά από εκεί που έγινε η επιδρομή.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου έδωσε το πράσινο φως για την επιχείρηση την Τρίτη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προειδοποιώντας τους ηγέτες τζιχαντιστικών οργανώσεων: «Σας παρακολουθούμε και θα σας βρούμε».
Δεκατρείς νεκροί
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Αμερικανοί στρατιώτες προσγειώθηκαν με ελικόπτερο κοντά σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στην τοποθεσία Άτμε, μια περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ.
Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και τρία παιδιά, ανακοίνωσε η ΜΚΟ χωρίς καμιά διευκρίνιση για τα θύματα.
Ο Κουράισι, ιρακινής εθνικότητας, είχε διαδεχθεί στα τέλη Οκτωβρίου 2019 στην ηγεσία της εξτρεμιστικής οργάνωσης που ευθύνεται για πολλές ωμότητες, καταχρήσεις και επιθέσεις στη Μέση Ανατολή και σε αρκετές χώρες της Δύσης, αλλά έπειτα από μήνες ταυτοποιήθηκε επίσημα από τις ιρακινές και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Ο Μπάιντεν τον περιγράφει ως έναν «φρικτό τρομοκράτη, υπεύθυνο» της πρόσφατης επίθεσης σε φυλακή της Συρίας και την «κινητήρια δύναμη» πίσω από τη γενοκτονία και τους μαζικούς βιασμούς κατά της τουρκόφωνης μειονότητας των Γιαζίντι.
Έχοντας το προσωνύμιο «ο καθηγητής» ή ο «καταστροφέας», ο Αμίρ Μοχάμεντ Σαΐντ Άμπντελ Ραχμάν αλ Μάουλα ήταν τζιχαντιστής με πολλά ψευδώνυμα, τον οποίο παρουσίαζε το Ισλαμικό Κράτος ως «εμίρη» Άμπου Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι μετά την άνοδό του στην ηγεσία της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP, στο Άτμε, η επιχείρηση είχε στόχο διώροφο κτίριο σε τοποθεσία που περιβάλλεται από δέντρα. Ένα μέρος του κτιρίου καταστράφηκε και το πάτωμα των δωματίων είχε καλυφθεί από αίμα.
Σε ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στις αμερικανικές δυνάμεις, ένα άτομο που μιλά αραβικά ζητά από τις γυναίκες και τα παιδιά να απομακρυνθούν από τα σπίτια της περιοχής που αποτελεί στόχο.
Ο Άμπου Άχμαντ, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που αποτέλεσε στόχο της επιχείρησης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Κουράισι «ζούσε εκεί 11 μήνες. Δεν είχα δει τίποτα ύποπτο. Ερχόταν να με δει απλά για να πληρώσει το ενοίκιο. Έμενε εκεί με τα τρία του παιδιά και τη γυναίκα του. Η αδερφή του, χήρα, και η κόρη της έμεναν στον επάνω όροφο».
Αμερικανικά ελικόπτερα απογειώθηκαν από μια βάση στη βόρεια κουρδική πόλη Κομπάνι και μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ, συμμετείχαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Κρυμμένοι τζιχαντιστές
Σύμφωνα με ειδικούς, οι υπερπλήρεις καταυλισμοί εκτοπισμένων στην περιοχή Άτμε χρησιμεύουν ως βάση για τους αρχηγούς των τζιχαντιστών που κρύβονται εκεί.
Οι ομάδες τους έχουν ήδη γίνει στόχος αεροπορικών επιδρομών από το συριακό καθεστώς, τη Ρωσία, αλλά και από τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.
Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις με ελικόπτερα, είναι σπάνιες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.