Λαχταριστές, τραγανές και άψογα μελωμένες δίπλες για τις γιορτές
Συστατικά
Για την ζύμη:
5 αυγά
500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
χυμός από μισό λεμόνι
1/2 σφηνάκι λικέρ ή ούζο
1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
1/4 κ. γλυκού αλάτι
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι:
500 ml νερό
500 gr ζάχαρη
500 gr μέλι
1 κ. σούπας λάδι
Για το σερβίρισμα:
120 gr καρύδια
1/2 κ. σούπας κανέλα
Τρόπος μαγειρέματος
Στον κάδο του μίξερ χτύπησε τα αυγά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίξε σιγά-σιγά το λικέρ, το λεμόνι, το αλάτι και την ζάχαρη στο μείγμα των αυγών μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
Πρόσθεσε σχεδόν όλο το αλεύρι, κρατώντας μία-δύο κουταλιές για να χρησιμοποιήσεις στο πλάσιμο.
Ζύμωσε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη, κάλυψέ την με μεμβράνη και άφησέ την για μία ώρα να φουσκώσει.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλε μπόλικο λάδι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και πλάσε τις δίπλες.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξε την ζύμη με τον πλάστη, ώστε να φτάσει το πάχος του φύλλου στα περίπου τρία χιλιοστά.
Κόψε το φύλλο με ένα μαχαίρι σε λεπτές λωρίδες και έπειτα τύλιξε κάθε λωρίδα σε ένα μασούρι.
Άρχισε να ρίχνεις προσεκτικά τις δίπλες στην κατσαρόλα με το καυτό λάδι.
Γύρισέ τες αμέσως πλευρά και κράτησέ τες με μια σπάτουλα κάτω από την επιφάνεια του λαδιού.
Μόλις πάρουν χρώμα, αφαίρεσέ τες και άφησέ τες σε μια σχάρα να στραγγίξουν.
Σε μια κατσαρόλα βάλε το νερό με την ζάχαρη να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά.
Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, αφαίρεσε από την φωτιά, πρόσθεσε το μέλι και το λάδι και ανακάτεψε για να διαλυθούν τα υλικά.
Πέρασε τις δίπλες από την κατσαρόλα με το σιρόπι και άφησέ τες πάλι στη σχάρα να στραγγίζουν.
Σέρβιρε πασπαλίζοντας τις δίπλες με την κανέλα, το τριμμένο καρύδι και έξτρα μέλι.