Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον διατηρεί τα κρούσματα κορονοϊού στα ύψη σε όλη την Ευρώπη, η πλειοψηφία των χωρών προχωρά σε σημαντικές άρσεις των περιορισμών των μέτρων κατά της πανδημίας.
Η πανδημία του κορονοϊού επιμένει στην Ευρώπη, με την μετάλλαξη Όμικρον να έχει επικρατήσει ολοκληρωτικά έναντι όλων των άλλων στελεχών του covid. Πώς αντιμετωπίζει όμως πλέον η κάθε χώρα την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση έπειτα από δυο χρόνια;
Οι κινήσεις των κρατών δείχνουν πως πλέον πλησιάζουμε στο τέλος του τούνελ της πανδημίας καθώς οι περιορισμοί αίρονται μερικώς ή και… ολικώς, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας.
Η τακτική των χωρών, δυο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, βασίζεται σε δυο άξονες: Στο μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμών των πολιτών (αλλά και στην επάρκεια εμβολίων) αλλά και στο γεγονός πως η μετάλλαξη Όμικρον παρουσιάζει μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Στη χώρα μας, από τα ξημερώματα της Δευτέρας (31/01), οπότε λήγει η ισχύς της ΚΥΑ με τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί πριν την αλλαγή του έτους, η εστίαση και νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ κλπ) μπορούν να έχουν μουσική και να λειτουργούν και μετά τα μεσάνυχτα. Την ίδια ώρα, όμως, παραμένει ο περιορισμός της παρουσίας μόνο καθήμενων, του ορίου για έξι άτομα ανά τραπέζι αλλά και την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους εισερχόμενους σε κλειστούς χώρους.
Παράλληλα παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα για την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ και τους εργαζόμενους στην εστίαση.
Ας δούμε όμως τι ισχύει στην Ευρώπη:
Ολλανδία
Ήταν η χώρα που εφάρμοσε ολικό lockdown πριν λίγες εβδομάδες. Η Ολλανδία και ο πρωθυπουργός της, Μαρκ Ρούτε, αποφάσισαν την άρση αρκετών περιορισμών, σε μια χώρα με «σκληρή» τακτική απέναντι στον κορονοϊό.
Έτσι, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα θέατρα επαναλειτουργούν από τις 26 Ιανουαρίου. Τα δε μπαρ έχουν ωράριο από τις 5 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ σε γήπεδα, ζωολογικούς κήπους και εκδηλώσεις θα επιτρέπεται η είσοδος περιορισμένου αριθμού πολιτών μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Αυστρία
Η χώρα που επέβαλε πρώτη τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με το… βλέμμα στην άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, η Αυστρία, παραμένει σε καθεστώς «σφιχτής» πολιτικής κατά του κορονοϊού.
Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, όποιος πολίτης άνω των 18 δεν έχει εμβολιαστεί θα του επιβληθεί πρόστιμο 3.600 ευρώ. Ωστόσο, παρά το υψηλό ποσοστό των εμβολιασμών, η εστίαση κλείνει 10 το βράδυ, υπάρχει περιορισμός ατόμων σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Τα μέτρα αυτά, αναμένεται να αναπροσαρμοστούν στις αρχές του Φεβρουαρίου, καθώς εκπνέει η προθεσμία του άτυπου lockdown που είχε επιβληθεί στους μη εμβολιασμένους. Το πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού παραμένει επίσης υποχρεωτικό.
Γερμανία
Στον αντίποδα, η Γερμανία «στενάζει» από την μετάλλαξη Όμικρον καθώς καταγράφονται διαρκώς υψηλότατα νούμερα κρουσμάτων. Αυτή την στιγμή το Βερολίνο δεν… συζητά καν την χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως από κρατίδιο σε κρατίδιο ισχύουν τοπικοί κανόνες που αλλάζουν ανά περιφέρεια.
Το γερμανικό Κοινοβούλιο, ωστόσο, συζητά προτάσεις για την ενθάρρυνση των πολιτών να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς και στη συνέχεια θα γίνει η αξιολόγηση για χαλάρωση των μέτρων.
Και εδώ η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού παραμένει υποχρεωτική.
Μεγάλη Βρετανία
Πρόκειται για την χώρα που μπήκε πρώτη στους εμβολιασμού και φαίνεται πως θα είναι και η πρώτη που θα κηρύξει το τέλος της πανδημίας, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την άρση όλων των περιορισμών!
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως πλέον οι μάσκες δεν είναι απαραίτητες, η τηλεργασία έφτασε στο τέλος της ενώ οι επισκέψεις σε μουσεία και συναυλίες γίνονται ελεύθερα, χωρίς την επίδειξη κάποιου πιστοποιητικού. Στις 11 Φεβρουαρίου δεν θα υπάρχει ούτε καραντίνα για τους ταξιδιώτες ενώ δεν θα απαιτείται και κάποιο PCR για την είσοδο στη χώρα.
Αιτία για την… έκρηξη ελευθερίας, είναι η μείωση των κρουσμάτων της Όμικρον αλλά και τα πάρα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, σε συνδυασμό με την τεράστια αποσυμπίεση στο Σύστημα Υγείας της χώρας.
Ισπανία
Αλλαγή ρότας και στην πολιτική της Ισπανίας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αποφάσισε την χαλάρωση των μέτρων.
Αιτία, τα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα, παρά το γεγονός πως η ενισχυτική δόση και η καμπάνια της Μαδρίτης να πείσει τους πολίτες, είναι σε μέτρια επίπεδα.
Αυτή τη στιγμή, στην Ισπανία δεν απαιτείται πιστοποιητικό για την είσοδο σε καφετέριες, θέατρα και εστιατόρια ενώ στον τομέα της εκπαίδευσης, μαθητές και καθηγητές δεν είναι υπόχρεοι τεστ.
Να σημειωθεί πως η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη.
Δανία
Στα χνάρια της Μεγάλης Βρετανίας και η Δανία, η οποία εδώ και αρκετό καιρό είχε εκφράσει την πεποίθησή της για άρση μέτρων.
Αυτή τη στιγμή, έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί στους εσωτερικούς χώρους, με την πρωθυπουργό της χώρας, Μέτε Φρέντρικσεν να δηλώνει πως ο «κορονοϊός δεν πρέπει να θεωρείται πλέον απειλητική ασθένεια για την κοινωνία». Η αισιοδοξία και η αλλαγή πλεύσης πολιτικής πηγάζει από τα… πανύψηλα ποσοστά εμβολιασμών που αγγίζουν το απόλυτο στη χώρα.
Η χρήση μάσκας, το υγειονομικό πιστοποιητικό και το κλείσιμο εστίας και μπαρ από την 1η Φεβρουαρίου ανήκουν στο παρελθόν, όπως και η τηλεργασία και το όριο των 1.500 ατόμων σε κλειστούς χώρους.
Αυστηρά, ωστόσο, παραμένουν τα μέτρα για τους ταξιδιώτες, καθώς θα εισέρχονται σε καραντίνα η οποία θα ποικίλλει ανάλογα με την χώρα από την οποία ταξίδεψαν, την κατάσταση εμβολιασμού τους αλλά και αν έχουν νοσήσει.
Σουηδία
Πρόκειται για την χώρα που έγινε… case study σχετικά με τον τρόπο που αποφάσισε να χειριστεί την πανδημία, ακόμα και στο πρώτο κύμα. Η Σουηδία απέφυγε το ολικό lockdown καθ’όλη τη διετία, προσαρμόζοντας τα μέτρα της με τον αριθμό των κρουσμάτων και τη φάση της πανδημίας.
Τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή αφορούν τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα οποία κατεβάζουν ρολά στις 11 το βράδυ, με περιορισμένους πελάτες. Αντίθετα, τα τεστ κρίνονται απαραίτητα μόνο σε όσους έχουν συμπτώματα ενώ 500 άτομα είναι το όριο στις μεγάλες εκδηλώσεις.
Υποχρεωτική, φυσικά, η χρήση μάσκας και το πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.
Γαλλία
Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκεται η Γαλλία, καθώς προκαλούν… ίλιγγο τα ημερήσια κρούσματά της, ωστόσο ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, αποφάσισε τη χαλάρωση των μέτρων.
Έτσι, από τις 2 Φεβρουαρίου δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ενώ καταργείται η τηλεργασία, αν και θα εξακολουθήσει να συνίσταται και θα εναπόκειται σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους εάν θα τη συνεχίσουν και σε ποιον βαθμό.
Σε ό,τι αφορά τις τις αθλητικές διοργανώσεις, το πλαφόν για τους θεατές θα αποτελέσει παρελθόν ενώ στις 16 του Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν ξανά τα κλαμπ.
Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού.
Ιταλία
Σε αντίθεση με όλη την Ευρώπη, η κατάσταση στην Ιταλία, παραμένει δραματική. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως μιλάμε για τη χώρα που σε κάθε κύμα της πανδημίας μετρούσε εκατόμβες νεκρών.
Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με χρονική λήξη τις 15 Φεβρουαρίου. Από εκείνο το σημείο και έπειτα οι μη εμβολιασμένοι θα έχουν κυρώσεις 100 ευρώ, αν είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι, μηνιαίως και 1.600 ευρώ αν πηγαίνουν στην εργασία τους.
Να σημειωθεί πως στην Ιταλία, τα δε γήπεδα έχουν κανονικά κόσμο ενώ ανοιχτές είναι καφετέριες και μπαρ, πάντα με χρήση μάσκας και πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.
Νορβηγία
Η Νορβηγία αποφάσισε πως ο κίνδυνος νοσηλείας από κορονοϊό μειώθηκε στο 69%, οπότε αποφάσισε και την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.
Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα, συνίσταται η αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς σε ώρα αιχμής, ενώ μπαρ και εστιατόρια άνοιξαν μετά από λουκέτο ενός μήνα.
Να σημειωθεί πως η τηλεργασία είναι υποχρεωτική όπως και η χρήση πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού.
Ιρλανδία
Η Γηραιά Αλβιώνα διατηρεί την αισιοδοξία της για άρση όλων των περιορισμών. Έτσι, μετά την Μεγάλη Βρετανία και η Ιρλανδία ακολουθεί το μονοπάτι της ολικής άρσης.
Ο πρωθυπουργός, Μιχόλ Μάρτιν, ανακοίνωσε την άρση όλων των περιορισμών. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όλα είναι ανοιχτά με κανονικό ωράριο, δεν απαιτείται κάποιο πιστοποιητικό για να εισέλθει κάποιος κάπου, ωστόσο, σε αντίθεση με την Μεγάλη Βρετανία, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα εμπορικά καταστήματα.
Μέτρο, το οποίο αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να αποτελέσει παρελθόν…
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.