Με προσαρμογές μετά τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες ο φετινός ΕΝΦΙΑ
Τη θεσμοθέτηση ενός «κόφτη» ο οποίος θα ενεργοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται πολύ εξαιτίας των νέων υψηλότερων αντικειμενικών αξιών περιλαμβάνει το σενάριο που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών στους Θεσμούς. Επίσης με τον ίδιο στόχο, την αποτροπή των επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν γίνει προσαρμογές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του φόρου.
«Σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς δηλαδή να πειραχτούν οι συντελεστές ο ΕΝΦΙΑ θα ήταν αυξημένος έως και 60%» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζοντας την Πέμπτη ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι συνολικά μειωμένος στους περισσότερους πολίτες, αν και πρόκειται όπως είπε για μια δύσκολη άσκηση λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.
Στον νέο ΕΝΦΙΑ ενσωματώνεται και ο συμπληρωματικός φόρος που καταβάλλει το 5% των ιδιοκτητών και αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών εσόδων από τον φόρο στα ακίνητα. Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει την προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου για κάθε ακίνητο και κάθε φορολογούμενο ώστε έως τις 15 Φεβρουαρίου να έχει οριστικοποιηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.
«Αυτός ο φόρος θα ενσωματωθεί και θα είναι ένας φόρος ακίνητης περιουσίας και το ύψος του θα εξαρτηθεί ανάλογα με την περιοχή. Η άσκηση είναι πολυπαραγοντική και παρεμβαίνουμε στους συντελεστές» είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέροντας ότι στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να ξεκινήσει η πληρωμή από τον Μάρτιο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποπληρωμή να γίνει σε 10 μήνες.
Στην ΑΑΔΕ πάντως προετοιμάζονται για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και έχουν προχωρήσει σε προσαρμογές στην ηλεκτρονική εφαρμογή του, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:
- Νέα μείωση 3%-4%. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2022, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι κουρεμένα κατά 60 εκατ. ευρώ. Τα 60 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετη μείωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 3%-4% και έρχεται να προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση 22% που έγινε το 2019, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 25%, ενώ παραμένει η κυβερνητική δέσμευση για συνολική ελάφρυνση 30% στον ΕΝΦΙΑ.
- Η κλίμακα και οι «κόφτες». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα κλίμακα υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων υπάρχουν αλλαγές στα κλιμάκια, ενώ θα μπαίνουν «κόφτες» που θα σβήνουν τις επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά το άλμα των νέων αντικειμενικών αξιών που έγινε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Το ποσοστό του κόφτη θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ και πάνω από την αξία αυτή και ανά 100.000 ευρώ θα βαίνει μειούμενος. Σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα, για Τιμή Ζώνης (ΤΖ) έως 550 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ 551 έως 750 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,8 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 751 έως 1.050 ευρώ είναι 2,9 ευρώ/τ.μ., για ΤΖ από 1.051 έως 2.000 ευρώ είναι 3,7 ευρώ, για ΤΖ από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 6 ευρώ, ενώ για υψηλότερες τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. φθάνει και τα 13 ευρώ.
Αυτοί που αναμένεται να πληρώσουν περισσότερο φόρο συγκριτικά με το 2021 είναι οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου σε περιοχή όπου επέρχεται πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Στους χαμένους θα είναι κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ζώνες που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές φθάνουν έως και 250%
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.