Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ δοκίμασε μία αναβάθμιση στο σύστημα πυραύλων Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς και μία συμβατική κεφαλή σε έναν κατευθυνόμενο πύραυλο εδάφους-εδάφους, την Τρίτη και την Πέμπτη αντίστοιχα, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ (KCNA).
Η Βόρεια Κορέα είχε να προχωρήσει σε τόσες οπλικές δοκιμές μέσα σε έναν μήνα από το 2019, όταν είχε καταλήξει σε αποτυχία η σύνοδος κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντόναλντ Τραμπ, στο Ανόι του Βιετνάμ.
Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον βρίσκονται σε νεκρό σημείο, ενώ οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και το κλείσιμο των συνόρων για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βόρεια Κορέα έχουν γονατίσει την οικονομία της.
Από την άνοδο στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν από δέκα χρόνια, η Πιονγκγιάνγκ έχει σημειώσει ταχεία πρόοδο σε ό,τι αφορά το πεδίο της στρατιωτικής τεχνολογίας, με τίμημα τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Παρά την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ο Κιμ ξεκαθάρισε το Δεκέμβριο πως σκοπεύει να συνεχίσει την ενίσχυση των δυνατοτήτων των βορειοκορεάτικων ένοπλων δυνάμεων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγκγιάνγκ άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς (των λεγόμενων διηπειρωτικών), τις οποίες είχε αναστείλει από το 2017.
Οι αλλεπάλληλες οπλικές δοκιμές σημειώνονται σε μία ιδιαίτερα λεπτή συγκυρία για την περιοχή. Ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας με κύρος σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο· η Νότια Κορέα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.
Η σειρά εκτοξεύσεων πυροδότησε ανακοινώσεις καταδίκης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Βόρεια Κορέα και στη Ρωσία, αυτόν τον μήνα, κατηγορώντας τα πως βοηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο Κίνα και Ρωσία φρέναραν την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβληθούν κυρώσεις του ΟΗΕ σε πέντε Βορειοκορεάτες.
Αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, πριν από έναν χρόνο, η Ουάσινγκτον έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως είναι διατεθειμένη να αρχίσει διαπραγματεύσεις οπουδήποτε, χωρίς προαπαιτούμενα, με τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ απορρίπτει την προσφορά, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ασκεί «εχθρική» πολιτική.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.