Τι δείχνουν τα στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης που είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή της εταιρείας Abacus Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ALPHA και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Στην Κουμουνδούρου αφήνουν σαφέστατες αιχμές τόσο για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha κάνοντας λόγο για πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία και χαρακτηρίζοντας «Ποταμίσιο» τον πολιτικό αναλυτή της εταιρείας Γιάννη Κωνσταντινίδη.
«Ο πανικός του κ. Μητσοτάκη είναι γνωστός και δεν κρύβεται. Το ίδιο και η επιρροή του στα ΜΜΕ. Είχαμε όμως την αίσθηση ότι στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha θα κρατούσαν τουλάχιστον τα προσχήματα και θα προστάτευαν το κύρος του καναλιού. Πέσαμε έξω. Τη μέρα που η Αττική και αρκετές περιοχές της πατρίδας μας μετρούν ακόμη τις πληγές τους και η χώρα καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ με 118 θανάτους, έκριναν σκόπιμο να επιστρατεύσουν πρωτοεμφανιζόμενη δημοσκοπική εταιρεία και έναν πρώην πολιτευτή στο Ποτάμι, για να συνεχίσουν το γνωστό έργο της δημοσκοπικής περίθαλψης των κυβερνητικών τραυμάτων. Μόνο που όλο αυτό άρχισε πια να γίνεται κουραστικό και γυρνάει μπούμερανγκ. Οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία Abacus Research είναι τακτικό μέλος του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνών Αγοράς). Τα πολιτικά στοιχεία της έρευνας ελήφθησαν πριν από την κακοκαιρία και συνεπώς δεν καταγράφεται στατιστικά η όποια φθορά μπορεί να έχει προκύψει για το κυβερνών κόμμα σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου και εκτίμησης ψήφου. Αν και πρέπει να επισημάνουμε ότι η εκτίμηση ψήφου για όσους γνωρίζουν από δημοσκοπήσεις δεν είναι αποτέλεσμα ερεύνης αλλά εκτίμηση της εταιρείας που διενεργεί τη δημοσκόπηση.
Πάμε όμως να δούμε τα πολιτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης έρευνας τα οποία δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τα ευρήματα των υπολοίπων εταιρειών που δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του 2022.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δίνει στην πρόθεση ψήφου (τι θα ψηφίζατε αν αύριο το πρωί είχαμε εθνικές εκλογές) διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ η οποία διαμορφώνεται στις 14,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει το 32%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,5%, το Κίνημα Αλλαγής με 17%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 2% το ΜέΡΑ25 2%. Εδώ λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι το ΚΙΝΑΛ είναι πίσω μια ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του σχετικού σφάλματος (0,5 μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό το δεδομένο είναι πιο ανησυχητικό για την Κουμουνδούρου παρά το 32% της Νέας Δημοκρατίας.
Πάμε τώρα στο άλλο μέγεθος το οποίο έχει να κάνει με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Εδώ η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμορφώνεται στις 16 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς εάν γίνονταν εκλογές τώρα η ΝΔ θα ελάμβανε ποσοστό 36%-39%, και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%-23%. Το ΚΙΝΑΛ θα συγκέντρωνε το 18%-21%, ενώ το ΚΚΕ το 6,5%-7,5%, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 θα ελάμβαναν 2%-2,5% έκαστο, ενώ άλλο κόμμα θα ψήφιζε ποσοστό 9%-11% των πολιτών. Σημειώνω ξανά ότι η εκτίμηση αυτή είναι επί της ουσίας ο εκ νέου υπολογισμός των ποσοστών των κομμάτων, εξαιρώντας τις μη-διευκρινισμένες απαντήσεις των ερωτώμενων (δηλαδή τις επιλογές: «δεν θα ψηφίσω», «λευκό/άκυρο» «αναποφάσιστος/η» και «δεν απαντώ»), ώστε τα αποτελέσματα κάθε δημοσκόπησης να είναι συγκρίσιμα με τα εκλογικά αποτελέσματα.
Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που δείχνουν τις θετικές και τις αρνητικές γνώμες που συγκεντρώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Πρωταθλητές στις αρνητικές γνώμες είναι ο Βαρουφάκης και ο Βελόπουλος με 69% και 68% αρνητικές γνώμες αντίστοιχα. 57% αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας και 36% ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις λιγότερες αρνητικές συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού οι ερωτώμενοι προφανώς του έχουν δώσει πίστωση χρόνου. Στις θετικές γνώμες δεν χρειάζεται να αναφερθούμε καθώς είναι πολύ μικρές για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.