Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για τη νέα υποομάδα της παραλλαγής «Όμικρον». Πρόκειται για την «Όμικρον2» που φαίνεται να εξαπλώνεται σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης και έχει ήδη εντοπιστεί και στη χώρα μας.
Η νέα υποομάδα έχει πολλά κοινά αλλά και διαφορές σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις που φέρει με τον κλάδο της «Όμικρον» που έχει επικρατήσει παγκοσμίως. Χωρίς ακόμα να είναι γνωστό εάν αυτές της δίνουν τη δυνατότητα διαφυγής από την υπάρχουσα ανοσία ή αυξημένη μολυσματικότητα.
Η «Όμικρον2» εμφανίστηκε στη χώρα μας τη στιγμή που καταγράφεται σταθερή συρρίκνωση του πανδημικού κύματος. Προς το παρόν, έχουν ταυτοποιηθεί δύο περιστατικά σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό.
Στην Ευρώπη, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 10 χώρες. Ενδεικτικά, στη Δανία αντιπροσωπεύει σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας. Μάλιστα από το 20% των μολύνσεων στα τέλη Δεκεμβρίου έφτασε να αφορά το 45% έως τα μέσα Ιανουαρίου.
Στη Νορβηγία, μέχρι τις 4 Ιανουαρίου είχαν εντοπιστεί μόλις 7 κρούσματα με τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή και δύο εβδομάδες αργότερα ο αριθμός τους είχε εκτοξευτεί σε 611. Κρούσματα της «Όμικρον2» έχουν εντοπιστεί επίσης σε Ισραήλ και Βρετανία.
Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες «να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας τεστ στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί».
Κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης τονίστηκε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων, τόσο περισσότεροι είναι οι θάνατοι. Είναι ενδεικτικό ότι από τα 1.576 θύματα της νόσου COVID που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του χρόνου, τα 1.456 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν λάβει την αναμνηστική δόση.
Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα 310.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιπρόσθετα, ακόμη 300.000 άτομα άνω των 18ετών, δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης, δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει το ραντεβού τους.
Με τα δεδομένα αυτά, συνδριάζει την Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα και να εισηγηθεί άρση ή μη των μέτρων που ισχύουν. Τυχόν αναπροσαρμογή των μέτρων αφορά στην εστίαση, στη διασκέδαση, στα γήπεδα και στην τηλεργασία.