Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι όταν οι ηλικιωμένοι παραμένουν σωματικά ενεργοί, έχουν περισσότερες πρωτεΐνες στον εγκέφαλό τους που βελτιώνουν τη συναπτική λειτουργία. Οι αυτοψίες έδειξαν ότι η προστασία που προσφέρει η αυξημένη συναπτική λειτουργία βρέθηκε ακόμη και σε άτομα που ο εγκέφαλος περιείχε τις τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές καταστάσεις. Η Δρ Kaitlin Casaletto, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η εργασία μας είναι η πρώτη που αξιοποιεί ανθρώπινα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η ρύθμιση της συναπτικής πρωτεΐνης σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα και μπορεί να οδηγήσει στα ευεργετικά γνωστικά αποτελέσματα που παρατηρούμε. Η διατήρηση της ακεραιότητας αυτών των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της άνοιας, καθώς η σύναψη είναι πραγματικά το σημείο όπου επισυμβαίνει η γνωστική λειτουργία. Η σωματική δραστηριότητα – ένα άμεσα διαθέσιμο εργαλείο – μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτής της διαδικασίας».
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη σωματική δραστηριότητα ηλικιωμένων συμμετεχόντων στη μελέτη κατά τα τελευταία τους χρόνια, οι οποίοι είχαν επίσης αποφασίσει να δωρίσουν τον εγκέφαλό τους για έρευνα αφού θα πέθαιναν. Η Δρ Casaletto εργάστηκε μαζί με τον William Honer, καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και ανώτερο συγγραφέα της μελέτης, και ανακάλυψαν ότι οι ηλικιωμένοι που παρέμεναν σωματικά δραστήριοι είχαν περισσότερες πρωτεΐνες που διευκολύνουν τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των νευρώνων.
Ο Δρ Honer, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει προηγούμενη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, δήλωσε σχετικά: «Η σωματική δραστηριότητα υποστηρίζει και διεγείρει την υγιή λειτουργία των πρωτεϊνών που διευκολύνουν τη συναπτική μετάδοση σε όλο τον εγκέφαλο». Όπως εξήγησε η Δρ Casaletto: «Σε ηλικιωμένους ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη συναπτική ακεραιότητα, αυτός ο καταρράκτης νευροτοξικότητας που οδηγεί στη νόσο του Αλτσχάιμερ φαίνεται να έχει εξασθενήσει».
*Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s and Dementia.
Ακολουθεί σχετικό βίντεο: