Διατροφικοί Μύθοι Αλήθειες: Η πλοήγηση μας καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διάφορες ιστοσελίδες μας εκθέτει σε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με τη σωστή διατροφή που συμβάλει στην καλή υγειά και την ασφαλή απώλεια βάρους. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν μοντέρνες έρευνες, πολλές από τις πεποιθήσεις περί ισορροπημένης διατροφής δεν είναι στην πραγματικότητα παρά μύθοι που περισσότερο συγχέουν το αναγνωστικό κοινό, παρά το πληροφορούν. Εδώ είναι 3 από τους μεγαλύτερους μύθους που σχετίζονται με τη διατροφή, καθώς και οι λόγοι που θα πρέπει να ξεπεραστούν περασμένες πεποιθήσεις.
1. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι ανθυγιεινά. Αν και η παλαιά και λανθασμένη αυτή θεωρία σιγά σιγά αρχίζει και ξεθωριάζει, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ακολουθούν δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Ωστόσο, το διαιτητικό λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία. Οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παρουσίασης προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, αφού μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικές – ή ακόμη περισσότερο – από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών για την απώλεια βάρους. Φυσικά, οι άκρες και προς τις δύο κατευθύνσεις, είτε πρόκειται για δίαιτα με χαμηλά λιπαρά είτε με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορεί να βλάψουν την υγεία σας, ειδικά όταν η ποιότητα της διατροφής είναι κακή.
2. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Διαδεδομένη είναι η άποψη ότι η κατανάλωση πρωινού είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να προετοιμαστείτε για μια αποδοτική ημέρα. Έρευνα ωστόσο έδειξε ότι αυτό μπορεί να μην ισχύει για τους περισσότερους ενήλικες. Για παράδειγμα, η συμμετοχή σε διαλειμματική νηστεία- κατά τη διάρκεια της οποίας το πρωινό είτε παραλείπεται είτε καταναλώνεται αργότερα την ημέρα- έχει συνδεθεί με πληθώρα πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένου του βελτιωμένου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και της μείωσης των φλεγμονωδών δεικτών. Η διαλειμματική νηστεία μπορεί επίσης να επιτευχθεί με την κατανάλωση κανονικού πρωινού και στη συνέχεια με το τελευταίο γεύμα σας νωρίτερα το βράδυ για να διατηρήσετε ένα παράθυρο νηστείας 14-16 ωρών. Λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν ισχύει για τα παιδιά και τους εφήβους που μεγαλώνουν ή για εκείνους με αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι έγκυες γυναίκες και όσοι έχουν ορισμένες παθήσεις υγείας. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σε αυτούς τους πληθυσμούς.
3. Πρέπει να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα για βέλτιστη υγεία. Η τακτική κατανάλωση μικρών, συχνών γευμάτων όλη την ημέρα είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους. Ωστόσο, εάν είστε υγιείς, η συχνότητα των γευμάτων σας δεν έχει σημασία όσο ικανοποιείτε τις ενεργειακές σας ανάγκες. Από την άλλη, όσοι έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), ή είναι σε εγκυμοσύνη, μπορεί να επωφεληθούν από την κατανάλωση μικρών, συχνότερων γευμάτων μέσα στη μέρα.