Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο – Τι φταίει και τόσοι νέοι άνθρωποι εμπλέκονται σε τροχαία;


Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές προκαλούν τροχαία δυστυχήματα 

Δεν πρόλαβε να μπει ο νέος χρόνος και ήδη από το πρώτο δεκαπενθήμερο καταγράφουμε θλιβερές πρωτιές στην άσφαλτο με θύματα νέους άνθρωποι.

Την Πέμπτη η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε από το θανατηφόρο τροχαίο του 45χρονου Τζώρτζη Μονογυιού. Την επόμενη μέρα ένας 18χρονος οδηγός έχασε τη ζωή του και ο 14χρονος συνεπιβάτης του τραυματίστηκε σοβαρά στο Μενίδι. Λίγα 24ωρα νωρίτερα ένα ακόμα δυστύχημα με θύματα δύο νέους συγκλόνισε την κοινωνία της Χαλκίδας στην περιοχή Αλυκές Δροσιάς. Τρία 20χρονα παιδιά στην Πιερία, τέσσερα στην Κρήτη, ένα στην Καβάλα. Συνολικά «χάθηκαν» πάνω από 20 νέα παιδιά.

Τι φταίει και τόσοι νέοι άνθρωποι εμπλέκονται σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα και δυστυχήματα; Ευθύνεται η κατανάλωση αλκοόλ, οι επικίνδυνοι δρόμοι ή η οδική συμπεριφορά; Τι πρέπει να προσέχουμε;

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται το 85% των θανατηφόρων συντελούνται με ταχύτητες μικρότερες των 40 χλμ./ώρα. Ως εκ τούτου, δεν ευθύνονται τα αυτοκίνητα αλλά η οδική και οδηγική συμπεριφορά.

Μια σύντομη λίστα με τις αιτίες που προκαλούν τροχαία ατυχήματα/δυστυχήματα:

1. Yπερβολική ταχύτητα

Όταν ταξιδεύουμε και τρέχουμε πιο γρήγορα από το νόμιμο όριο, είτε ταχύτερα από ό,τι θα επέτρεπαν οι συνθήκες του δρόμου.

2. Αποσπασμένη οδήγηση

Οι οδηγοί μπορούν εύκολα να αποσπαστούν από τα τηλέφωνα, το φαγητό/ποτό, το κάπνισμα, το μακιγιάζ και πολλά άλλα κοινά καθημερινά πράγματα.

3. Κουρασμένη οδήγηση

Ο κουρασμένος οδηγός λόγω έλλειψης ύπνου και ξεκούρασης μπορεί να χάσει πολύ εύκολα τον έλεγχο του αυτοκινήτου του.

4. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Και όμως, μόλις 1 με 2 ποτά μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο για το νόμιμο όριο συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα.

Τα «θανατηφόρα» στατιστικά του Δεκεμβρίου

Ενδεικτικό της επικίνδυνης κατάστασης στους ελληνικούς δρόμους τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για τον Δεκέμβρι όταν και καταγράφηκαν 588 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα με 676 παθόντες και ειδικότερα:

  • 13 θανατηφόρα με 14 νεκρούς,
  • 13 σοβαρά με 16 σοβαρά τραυματίες
  • 562 ελαφρά με 646 ελαφρά τραυματίες

Τα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων αυτών ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς, ενώ η μη χρήση προστατευτικού κράνους από τους οδηγούς και επιβάτες των δικύκλων επέτεινε, σε πολλές περιπτώσεις, τη σοβαρότητα του τραυματισμού τους.

Το ίδιο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο των στοχευμένων δράσεων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής για την αστυνόμευση και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στην περιοχή της Αττικής, βεβαιώθηκαν 17.384 παραβάσεις από τις οποίες 629 σε βαθμό πλημμελήματος.

Ενδεικτικά βεβαιώθηκαν:

  • 400 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, από τις οποίες οι 60 ήταν σε βαθμό πλημμελήματος,
  • 919 παραβάσεις ορίου ταχύτητας,
  • 199 παραβάσεις για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,
  • 329 παραβάσεις για χρήση κινητού τηλεφώνου,
  • 509 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
  • 238 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους και
  • 47 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

Με τόσα εκατομμύρια ανθρώπους που οδηγούν καθημερινά, αν όλοι αγνοήσουμε τα τηλέφωνά μας και οδηγήσουμε νηφάλιοι, τηρώντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας θα φτάσουμε εκεί που πάμε με ασφάλεια αποφεύγοντας τα τροχαία ατυχήματα. Είναι καιρός να απολαύσουμε το ταξίδι όσο και τον προορισμό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ