Ο πρώτος θάνατος ασθενούς, που είχε μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, καταγράφηκε χθες στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ηλικιωμένη γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η ασθενής νοσηλευόταν διασωληνωμένη λόγω σημαντικού προβλήματος υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 77χρονη γυναίκα δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα, δύο ασθενείς με «Όμικρον» έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Η μία περίπτωση ήταν τυχαία ανεύρεση, καθώς η διασωλήνωση έγινε για άλλο λόγο. Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι διασωληνωμένοι για στελέχη «Δέλτα» ή «Όμικρον».
Επισήμανε ότι ευάλωτοι άνθρωποι είναι πιθανό να καταλήξουν από μία λοίμωξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γρίπη. «Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου. Άρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η «Όμικρον» δεν προκαλεί θάνατο. Μπορεί να προκαλέσει και είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες να είναι εμβολιασμένοι. Και ο τριπλός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την πρόληψη της νόσου», τόνισε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, λόγω της «Όμικρον», ένα στα δύο νέα κρούσματα άφορά σε ενήλικες 35 ως 64 ετών. Ενώ η διάμεση ηλικία έχει φτάσει τα 39 έτη. Παράλληλα, καταγράφεται διασπορά της «Όμικρον» σε άλλες περιφερειακές ενότητες, εκτός των μεγαλουπόλεων.
Έτσι, παρατηρείται ύφεση του πανδημικού κύματος σε περιοχές, όπως είναι η Λακωνία, όπου η έξαρση λόγω της «Όμικρον» είχε ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα. Και αντίστοιχα καταγράφεται σταθεροποίηση στην Αττική όπου είχαμε σημαντική έκρηξη κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα σημειώνεται σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε πολλά νησιά, στην Κρήτη. Καθώς και σε πολλές περιφερειακές ενότητες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Όπως είναι η Ξάνθη, η Φωκίδα, ο Έβρος, η Καστοριά και η Φθιώτιδα.