Η ακρίβεια οδηγεί σε έκτακτες μειώσεις φόρων – Επιδείνωση της οικονομίας βλέπει το 61% των πολιτών


Στα αυριανά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου έχει στραμμένη την προσοχή η κυβέρνηση, η οποία μετά από καθυστερήσεις και παλινωδίες μηνών αποφάσισε να λάβει φορολογικής φύσης μέτρα για την αναχαίτηση της ακρίβειας, κάτι που η αντιπολίτευση ζητούσε ήδη από το Σεπτέμβριο.

Αυτό που έκανε την κυβέρνηση να αλλάξει ρώτα είναι οι πιέσεις μεγάλων λιανεμπορίων επιχειρήσεων που απευθύνθηκαν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης , μεταφέροντας ανησυχητικά μηνύματα για τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και για τη βιωσιμότητα τους, δεδομένου ότι έχουν επιβαρυνθεί με πρωτοφανή κόστη ενέργειας, μεταφορών και αποθήκευσης.

Είναι ενδεικτικό πως ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 4,8% το Νοέμβριο και πλέον οι εκτιμήσεις τον τοποθετούν στην περιοχή του 5% ή και υψηλότερα για το Δεκέμβριο. Να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο του 2020 είχαμε αποπληθωρισμό 2,3%, ήτοι μειώσεις τιμών σε ετήσια βάση. Έτσι, η στατιστική σύγκριση σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του τιμαρίθμου.

Αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα γίνει τον μήνα που διανύουμε και εάν και κατά πόσο οι νέοι τιμοκατάλογοι των σούπερ μαρκετ θα ενσωματώσουν τις αυξήσεις που έχουν περιγράψει οι επικεφαλής του λιανεμπορίου. Εάν γίνει αυτό θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα κύμα ανατιμήσεων σε χιλιάδες κωδικούς προϊόντων και ειδικά σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης που θα κυμαίνεται από 5% έως 20%.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε χθες ανοικτό το σενάριο η κυβέρνηση να κάνει χρήση της ευελιξίας που προσφέρει την τρέχουσα περίοδο η ΕΕ και να προχωρήσει σε προσωρινές μειώσεις του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες για να περιοριστεί η πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το παράδοξο είναι πως όταν στα μέσα Οκτωβρίου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούσαν την προσωρινή μείωση των φόρων κατανάλωσης ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε πως «όταν έχεις πληθωρισμό, το να αυξάνεις τη ρευστότητα με μείωση των φόρων, είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά».

Η υιοθέτηση έστω και τώρα των προτάσεων της αντιπολίτευσης μπορεί να ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τις όποιες μειώσεις των εμμέσων φόρων να είναι κάτι που θα φανεί άμεσα στην τσέπη τους. Και σε αυτόν τον τομέα τα νοικοκυριά είναι ήδη απαισιόδοξα.

Δεν είναι τυχαίο πως η τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που δημοσιεύθηκε προ ημερών αναφέρει πως το 49% των νοικοκυριών προβλέπει άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, το 46% βλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης τους επομένους μήνες και το 61% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ