Η Γαλλία έκανε λόγο σήμερα για μια συνάντηση του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία) “έως τα τέλη Ιανουαρίου” καθώς και για μια “χειρονομία” του Κιέβου στην προσπάθεια ανανέωσης της δυναμικής για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία, Ντμίτρι Κόζακ, “συμφώνησε προκειμένου να επαναλάβουμε τη διαπραγμάτευση στο σχήμα της Νορμανδίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων”, δήλωσε η γαλλική προεδρία.
“Νομίζουμε ότι μπορούμε να διεξαγάγουμε μια πρώτη συνάντηση (σε αυτό το επίπεδο) έως τα τέλη Ιανουαρίου”, πρόσθεσε το Ελιζέ στο τέλος κοινής επίσκεψης διπλωματικών συμβουλών του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού καγκελαρίου ‘Ολαφ Σολτς στη Μόσχα και μετά στο Κίεβο.
Η Ρωσία παραβλέπει εδώ και μήνες αυτό το σχήμα συνομιλιών, που αποσκοπεί στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ (2015) για την ουκρανική κρίση και παραπέμπει σε μια πρώτη συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων χωρών το 2014 στη Νορμανδία, στη δυτική Γαλλία.
Η συνάντηση αυτή θα διεξαχθεί μόλις πριν από την “ακύρωση του (ουκρανικού) νομοσχεδίου της λεγόμενης μετάβασης, που δεν συνάδει με τις συμφωνίες του Μινσκ”, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.
Το νομοσχέδιο αυτό, που καταρτίστηκε το καλοκαίρι του 2021, αναφέρεται στη “μεταβατική περίοδο” στο Ντονμπάς, φιλορωσικό αυτονομιστικό έδαφος στην ανατολική Ουκρανία, και στην Κριμαία — που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014 — μέχρι την “επανένταξή” τους στην Ουκρανία.
Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει τη Ρωσία ως “κράτος επιτιθέμενο και κράτος κατοχής”, κάτι που η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά.
“Αυτή η πρώτη ουκρανική χειρονομία ζητεί μια απάντηση από τους αυτονομιστές/τη Ρωσία, έτσι ώστε να μπορούμε στη συνέχεια να εισέλθουμε στα θέματα ουσίας”, δήλωσε η γαλλική προεδρία.
Το Παρίσι παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι παραμένει αβέβαιο τί θα ακολουθήσει. Θα πρέπει να δούμε “αν πράγματι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι τηρούν τις δεσμεύσεις τους”.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τετραμερή σύνοδο κορυφής με τη Μόσχα, το Παρίσι και το Βερολίνο για να “τερματιστεί η σύγκρουση” με τους αυτονομιστές, με φόντο τις διεθνείς εντάσεις με τη Ρωσία.
“Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι πελάτης ούτε του προέδρου Πούτιν ούτε της Ρωσίας. Και συνεπώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει μάλλον να του ασκήσει πίεση παρά να διαπραγματευτεί μαζί του”, σημείωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Οι εντάσεις σε σχέση με την Ουκρανία είναι μεγάλες εδώ και μήνες. Η Ρωσία, που κατηγορείται ότι προετοιμάζει επίθεση, έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.