Γιακούζα: Στα άδυτα της ιαπωνικής μαφίας – Βία, αυστηρή ιεραρχία και τελετουργικά που σοκάρουν


Γιακούζα: Μία περίεργη είδηση που κυκλοφόρησε πριν από τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία επανέφερε στο προσκήνιο τη Γιακούζα, μία από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες εγκληματικές οργανώσεις κάποτε στον κόσμο

Πριν από λίγο καιρό πολλοί κάτοικοι στην πόλη Οσάκα της Ιαπωνίας, έλαβαν μετρητά από..αγνώστους, μία πρακτική που πολλοί απέδωσαν σε ξέπλυμα χρήματος από εγκληματίες.

Το μυστήριο ξεκίνησε στο τέλος Οκτωβρίου, όταν ένας κάτοικος της πόλης παρέλαβε στο γραμματοκιβώτιό του μία καφέ συσκευασία χωρίς όνομα αποστολέα που περιείχε μετρητά. Στη συνέχεια κι άλλοι ντόπιοι ανακάλυψαν παρόμοιες εκπλήξεις, ενώ οι…δωρεές συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Συνολικά, οι κάτοικοι μίας συγκεκριμένης περιοχής στην πόλη έλαβαν περισσότερα από 200.000 γιεν (περίπου 1.750 δολάρια), όπως έγραψε η τοπική ιστοσελίδα Sora News 24. Αυτά βέβαια είναι μόνο τα χρήματα που αναφέρθηκαν στις αρχές, καθώς ορισμένοι από τους παραλήπτες φοβήθηκαν και ανέφεραν τις ανώνυμες δωρεές στην Αστυνομία. Οι αρχές πάντως διευκρίνισαν πως οι τυχεροί έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν χρήση των δώρων που…εμφανίστηκαν από το πουθενά.

Στιγμιότυπο απο την κηδεία διαβόητου νονού της Γιακούζα | Α.Ρ

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι είναι οι εγκέφαλοι της πρωτοβουλίας. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως, εκτός από εκείνους που την απέδωσαν χαριτολογώντας στον…Άγιο Βασίλη άρχισαν να οργιάζουν οι θεωρίες για την επαναμφάνιση της Γιακούζα και τους νονούς της οργάνωσης που επιχείρησαν κατά πάσα πιθανότητα να ξεπλύνουν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες. Τι είναι όμως η Γιακούζα, πώς ξεκίνησε και ποια είναι σήμερα η μετεξέλιξή της;

Η μαφία της Γιακούζα

Τελετουργίες με σπαθιά σαμουράι και… ανθρώπινα δάχτυλα, που ακρωτηριάζονται ως απόδειξη τυφλής υποταγής. Τατουάζ που καλύπτουν ολόκληρα τα κορμιά των μυημένων. Και μία αυστηρή ιεραρχία που εδώ και δεκαετίες επιτρέπει στη μεγαλύτερη κάποτε και πιο πλούσια εγκληματική οργάνωση στον κόσμο να μετράει κέρδη και χιλιάδες νέα μέλη.

Καλωσήρθατε στο σκοτεινό κόσμο της Γιακούζα, της διαβόητης ιαπωνικής Μαφίας που κάνει την Κόζα Νόστρα και τη Ντραγκέτα να μοιάζουν με…ερασιτεχνικές συμμορίες (!)

Η «φαμίλια» Γιαμαγκούτσι-Γκούμι όπως επίσης ονομάζεται τρομοκρατεί την Ασία και είναι γνωστή για τους αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς και την οργανωμένη φύση της. Σήμερα αριθμεί γύρω στα 25 χιλιάδες μέλη -από 70 και πλέον χιλιάδες την εποχή της παντοδυναμίας της, το όχι και τόσο μακρινό 2011 – και η περιουσία της είναι, ή τουλάχιστον ήταν πριν από λίγα χρόνια, τεράστια.

Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, τα έσοδά της ανέρχονταν το 2014 στα 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Σιναλόα σημειωτέον, το μεγαλύτερο καρτέλ του Μεξικού, εξασφαλίζει από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών περί τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια…

Tελετουργικό της οργάνωσης | Α.Ρ

Η Γιακούζα επανήλθε και πάλι το καλοκαίρι στην επικαιρότητα με αφορμή την καταδίκη ενός διαβόητου αρχηγού της σε θάνατο δι’ απαγχονισμού. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο 74χρονος Σατόρου Νομούρα επικεφαλής μιας ισχυρής εγκληματικής «θυγατρικής» της Γιακούζα είχε δώσει την εντολή να πραγματοποιηθούν τέσσερις επιθέσεις, μία εκ των οποίων κατέληξε σε θάνατο.

Τα θύματα ήταν ο επικεφαλής ενός αλιευτικού συνεταιρισμού, μια νοσοκόμα και ένας οδοντίατρος. Το τέταρτο θύμα ήταν ένας πρώην αστυνομικός που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου. Όλοι στοχοποιήθηκαν απο το 1998 έως το 2014.

Είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμο μέλος της ιαπωνικής μαφίας καταδικάζεται σε θάνατο. «Ζήτησα μια δίκαιη απόφαση… Θα το μετανιώνεις αυτό για την υπόλοιπη ζωή σου», είπε ο Νομούρα στον δικαστή μετά την ανακοίνωση της ποινής του.

Ο Νομούρα, επικεφαλής του συνδικάτου εγκλήματος Κούντο-Κάι που δρα στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, έχει ασκήσει έφεση. Αμέσως μετά την απόφαση η αστυνομία προειδοποίησε για αντίποινα και κάλεσε τα μέλη της από το Τόκυο μέχρι το λιμάνι του Κόμπε να βρίσκονται σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο.

Η Γιακούζα, δρα ανοιχτά στην Ιαπωνία, οργανώνει… συνεντεύξεις τύπου, ενώ διατηρούσε μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον την έδρα της σε ένα συγκρότημα στην πιο ακριβή περιοχή της πόλης Κόμπε.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η κυβέρνηση προσπάθησε να την εξαρθρώσει με διάφορα μέτρα και νόμους, αλλά οι οργανωτικές δομές της έμειναν μέχρι τώρα στο απυρόβλητο.

Οι 47 διοικητικές περιφέρειες του Τόκυο είχαν ψηφίσει σειρά νόμων που στιγματίζουν τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ιαπωνική μαφία. Οι παραβάτες πέρα από τον δημόσιο διασυρμό -κάτι που «πονάει» ιδιαίτερα του Ασιάτες– καταδικάζονται σε οικονομικά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης, αν διαπιστωθεί ότι συνεργάζονται με εταιρίες- βιτρίνες της Γιακούζα.

Για πολλά χρόνια υπήρχε ανοχή στην Ιαπωνία για τις ενέργειες της εγκληματικής οργάνωσης καθώς θεωρούνταν «αναγκαίο κακό» για τη διατήρηση της τάξης στους δρόμους και την επίσπευση ορισμένων διαδικασιών, παρά τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούν οι αρχηγοί της.

Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, η αυστηροποίηση της νομοθεσίας, η μείωση της κοινωνικής αποδοχής και η εξασθένηση της οικονομίας είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των μελών της Γιακούζα.

Η μαφία έχει επίσης εγκαταλείψει κατά κύριο λόγο τις παραδοσιακές της δραστηριότητες και έχει στραφεί στο κόσμο των επιχειρήσεων, στην αγορά ακινήτων, στις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Τοκυο και της Νέας Υόρκης, αλλά και στα hedge funds (επενδύσεις υψηλού ρίσκου).

Όπως γράφει στο βιβλίο του «Tokyo Vice» ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέϊκ Αντελστάϊν, άλλωστε : «Η σημερινή Γιακούζα θυμίζει περισσότερο …ένοπλη Goldman Sachs, παρά παραδοσιακή μαφιόζικη οργάνωση».

Η ιστορία πίσω απο τη δράση της

Η Γιακούζα άρχισε να παίρνει σχήμα τη δεκαετία του 1930, ως αντίδραση στην οικονομική ύφεση και στη διείσδυση προοδευτικών, δυτικών ιδεών στην Ιαπωνία. Γιγαντώθηκε το 1945, με την καταστροφή της Ιαπωνίας στο τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου, όταν οργάνωσε τη μαύρη αγορά αγαθών, ενώ σταδιακά άρχισε να επεκτείνει τη δράση της σε εκβιασμούς και προστασίες.

Μέχρι το 1963 αριθμούσε 184.000 μέλη, στη συντριπτική τους πλειονότητα άντρες και ελάχιστες γυναίκες, συνήθως τις συζύγους αφεντικών, οι οποίες αποκαλούνται «νι-σάν», δηλαδή «μεγάλη αδελφή».

Τα περισσότερα μέλη της ανήκουν σε κάποια από τις πέντε μεγαλύτερες «φαμιλίες». με πρώτη και κυρίαρχη τη Γιαμαγκούτσι-γκούμι, που αποκαλείται «σουπερμάρκετ των εγκληματικών οργανώσεων» και από τα κεντρικά της γραφεία στο Κόμπε διευθύνει τις δραστηριότητές της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η οργάνωση έχει τις ρίζες της στα μέσα της περιόδου Εντο (17ος-19ος αιώνας), και υιοθέτησε την παραδοσιακή ιαπωνική ιεραρχική δομή του ογιαμπούν (πατέρα)- κομπούν (γιου), όπου ο «γιος» παραμένει αφοσιωμένος στον «πατέρα».

Κάθε νέο μέλος που γίνεται δεκτό στη Γιακούζα συμμετέχει σε μια τελετή μύησης κατά την οποία του τρυπούν με μια βελόνα την άκρη του δείκτη. Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μελών της είναι τα τατουάζ που διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με τη φατρία στην οποία ανήκει το μέλος.

Και φυσικά το περιφημο «γιουμπιτσούμι» το κόψιμο του μικρού αριστερού δακτύλου δηλαδή ως ένδειξη μετάνοιας ή απολογίας…. Στην λαϊκή κουλτούρα, ακόμη και σήμερα οι πιστοί της Γιακούζα παρουσιάζονται ως σύγχρονοι σαμουράϊ, που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, εξακολουθούν ωστόσο να ασπάζονται τις παραδοσιακές ιαπωνικές αξίες: πίστη, αφοσίωση, θάρρος, αυτοθυσία και αποφασιστικότητα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ