Κρούσματα σήμερα: Σε αγώνα αντοχής φαίνεται ότι εξελίσσεται η μάχη που δίνουν κυβέρνηση και επιστήμονες απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον ελπίζοντας ότι στην Ελλάδα θα συμβεί ό,τι δείχνει η διεθνής εμπειρία
Με το βλέμμα στραμμένο στις αντοχές του ΕΣΥ, στον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγράφονται το επόμενο διάστημα αλλά και στις δυσλειτουργίες που ενδέχεται να προκαλέσει στη λειτουργία του κράτους η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες σε μια μάχη που εξελίσσεται σε έναν ιδιότυπο αγώνα αντοχής.
Η μεγάλη ελπίδα όλων είναι να επιβεβαιωθούν τα μοντέλα όπως αυτά του καθηγητή Τζανάκη ο οποίος, όπως έχει πει στο Newsbomb.gr, «δείχνουν» κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον γύρω στις 19-22 Ιανουαρίου με μέσο κινητό όρο στις 55.000 ημερήσια κρούσματα. Την ίδια εικόνα παρουσίασε σήμερα, Παρασκευή, και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, λέγοντας στο MEGA ότι «θα έχουμε σταδιακή άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων και ελπίζουμε να μην πάμε στα 65.000-70.000 κρούσματα και επάνω γιατί φανταστείτε τι πίεση θα υπάρχει στο ΕΣΥ. Πόσο θα αντέξουν αυτοί οι γιατροί και οι νοσηλευτές;».
«Ελπίζουμε ότι μετά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται γιατί αυτό δείχνει η διεθνής εμπειρία» πρόσθεσε η κυρία Παγώνη η οποία στην ερώτηση αν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το πού θα φτάσει ο αριθμός των διασωληνωμένων απάντησε ότι «είναι δύσκολο να καταλάβει πώς μπορούμε να φτάσουμε και τι εξέλιξη θα έχουν οι μη εμβολιασμένοι γιατί εκεί θα εστιαστεί το πρόβλημα».
Σε μια πρώτη κίνηση η κυβέρνηση ετοιμάζεται αν όχι σήμερα, Παρασκευή, το αργότερο τη Δευτέρα να προχωρήσει σε νέα επίταξη ιδιωτών γιατρών για να στηριχθεί το ΕΣΥ, αρχής γενομένης ξανά από τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αλλά πλέον και της Αττικής η οποία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.
Παράλληλα η προοπτική αύξησης στις νοσηλείες τις επόμενες εβδομάδες φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη λύση του νοσοκομείου αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό στην Αττική με τις πληροφορίες του ΟΡΕΝ να αναφέρουν ότι συζητείται η μετατροπή του Σισμανόγλειου σε νοσοκομείο που θα αφορά τη νοσηλεία αποκλειστικά ασθενών COVID.
Η πίεση στο ΕΣΥ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μάλιστα, μπορεί η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον να είναι πιο ήπια, δεν είναι μεν ακίνδυνη. Γεγονός είναι, επίσης, ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού φέρνει μεν λιγότερες νοσηλείες αλλά παράλληλα αρκετές να δημιουργήσουν συμφόρηση στα νοσοκομεία καθώς τα κρούσματα είναι υπερβολικά πολλά. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται κι από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο 48ωρο. Μέσα σε δυο ημέρες έγιναν 1.219 εισαγωγές στα νοσοκομεία από ασθενείς με κορονοϊό, την ώρα που έχει επιβεβαιωθεί πλέον ότι εννέα στους δέκα που νοσούν έχουν προσβληθεί από το στέλεχος της «Όμικρον».
Την Τετάρτη η αύξηση που καταγράφηκε στις εισαγωγές ήταν της τάξης του 41% με 626 εισιτήρια στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ και την Πέμπτη ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν σε νοσοκομείο έφτασε τους 593 και ήταν ιδιαίτερα αυξημένος. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως, με 639 ανθρώπους να είναι ήδη στις ΜΕΘ όλης της χώρας, η πίεση στο Σύστημα Υγείας έχει αυξηθεί και πάλι κατακόρυφα.
Οι παρεμβάσεις στα πιστοποιητικά και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση συζητά παρεμβάσεις στους τομείς των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης αφενός για να πιέσει προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων και αφετέρου για να θωρακίσει την κοινωνία από τη διασπορά του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ειλημμένη απόφαση που αναμένει μόνο να ανακοινωθεί, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, προκειμένου η ισχύς του να λήγει στους 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για όσους άνω των 18 ετών δεν προχωρούν στην τρίτη δόση.
Για, δε, το πιστοποιητικό νόησης η κυβέρνηση αναζητά μια λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με τον χρόνο που χρειάζεται να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης για τους εμβολιασμένους με τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργο Γεωργαντά να δηλώνει την Πέμπτη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε αυτές τις περιπτώσεις.
Όσο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να κατέβει στους πολίτες των 50 ετών ενώ υπάρχουν φωνές που μιλούν για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τους 40 ετών και άνω.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.