Μετάλλαξη Όμικρον: Η έξαρση κρουσμάτων έφερε και την αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, με την πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνεται για ακόμα μια φορά εν μέσω πανδημίας. Η επίταξη γιατρών το πρώτο βήμα, ακολουθούν περισσότερα μέτρα
Η μεγάλη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον ήταν αυτή που έφερε την «έκρηξη» κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο στην Ελλάδα. Τα «μαύρα» ρεκόρ στα κρούσματα έσπασαν το ένα μετά το άλλο και παρά τη μικρή κάμψη που παρατηρήθηκε τα τελευταία 24ωρα, αυτό δεν σημαίνει πως η επέλαση του κορονοϊού στη χώρα έχει τελειώσει. Αυτό σημείωσε, μιλώντας ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μάλιστα, μπορεί η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον να είναι πιο ήπια, δεν είναι μεν ακίνδυνη. Γεγονός είναι, επίσης, ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού φέρνει μεν λιγότερες νοσηλείες αλλά παράλληλα αρκετές να δημιουργήσουν συμφόρηση στα νοσοκομεία καθώς τα κρούσματα είναι υπερβολικά πολλά. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται κι από την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο 48ωρο. Μέσα σε δυο ημέρες έγιναν 1.219 εισαγωγές στα νοσοκομεία από ασθενείς με κορονοϊό, την ώρα που έχει επιβεβαιωθεί πλέον ότι εννέα στους δέκα που νοσούν έχουν προσβληθεί από το στέλεχος της «Όμικρον».
Την Τετάρτη η αύξηση που καταγράφηκε στις εισαγωγές ήταν της τάξης του 41% με 626 εισιτήρια στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ και την Πέμπτη ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν σε νοσοκομείο έφτασε τους 593 και ήταν ιδιαίτερα αυξημένος. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως, με 639 ανθρώπους να είναι ήδη στις ΜΕΘ όλης της χώρας, η πίεση στο Σύστημα Υγείας έχει αυξηθεί και πάλι κατακόρυφα. Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη έχουν αρχίσει να συζητούνται – και να εφαρμόζονται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – και νέα μέτρα από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου Υγείας.
Ένα ακόμα μεγάλο «αγκάθι» που έχει προσθέσει η μετάλλαξη Όμικρον στα «πλευρά» του ΕΣΥ, είναι και οι νοσούντες υγειονομικοί. Ένας κλάδος που ήδη έχει μεγάλες ελλείψεις λόγω της αναστολής των μη εμβολιασμένων, έχει να αντιμετωπίσει και ένα νέο σφοδρό κύμα πανδημίας που πλήττει και τους εργαζόμενούς του και τους στερεί από κρίσιμες θέσεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας.
Η θετικότητα ανάμεσα στους υγειονομικούς, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, φτάνει στο 2% σε κάποια νοσοκομεία, με την ίδια να έχει επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει επίταξη ιδιωτών γιατρών. Δεν αποκλείεται, όπως δήλωσε, τα πρώτα φύλλα πορείας να φύγουν ακόμα και σήμερα ενώ σίγουρα αυτό θα συμβεί το αργότερο ως τη Δευτέρα (10.01).
Τα νέα μέτρα που συζητώνται
Τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο αφορούν στο θέμα του εμβολιασμού καθώς ήδη ανακοινώθηκε το άνοιγμα 270.000 ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση ενώ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να κατέβει στους πολίτες των 50 ετών ενώ υπάρχουν φωνές που μιλούν για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τους 40 ετών και άνω.
Παράλληλα έχει «κλειδώσει» η απόφαση για να ακυρώνεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολιασμού τους επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.
Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας τους τελευταίους μήνες και στους οποίους έχει δοθεί ένα περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να έχει διαμηνύσει ότι δεν αποκλείεται να βρεθούν οριστικά εκτός ΕΣΥ μετά την ημερομηνία αυτή αν δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.
Αυτό που προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς είναι το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει καθώς στις 31/12 η αναλογία της στα κρούσματα ήταν 89% στα δείγματα που ελέγχθηκαν και αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Μίνα Γκάγκα ότι «ανεβαίνει και πιθανότατα σήμερα(σ.σ. χθες Τετάρτη) έχει ξεπεράσει σαφώς το 90%».
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που ήδη ισχύουν θα τεθούν σε επαναξιολόγηση την Τρίτη 11/1 οπότε και θα οριστικοποιηθεί το εάν θα αποφασισθεί παράταση, ανάλογα και με την εικόνα διασποράς του ιού στην χώρα με τον κ. Πλεύρη, πάντως, να αφήνει ένα «παράθυρο» ακόμα και για χαλάρωσή τους σε ορισμένους τομείς όπως τα κέντρα διασκέδασης ή τα γήπεδα.