Ύπνος Έφηβοι Ψυχική υγεία: Πώς ο ύπνος επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων


Τα εφηβικά χρόνια είναι διαμορφωτικά και ο ύπνος είναι βασικό συστατικό της ανάπτυξης. Tόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του ύπνου είναι σημαντική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι περισσότεροι έφηβοι δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου. Η πανδημία έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς όλο και περισσότεροι έφηβοι έχουν έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι χρειάζονται από οκτώ έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να λειτουργήσουν στο βέλτιστο επίπεδο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι έφηβοι δεν πληρούν τις ώρες ύπνου που χρειάζονται. Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι είναι εντάξει να μην κοιμούνται αρκετά. Ότι μπορούν να «λειτουργούν» με λιγότερο ύπνο. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορούν να περάσουν μέρες με λιγότερο ύπνο και στη συνέχεια να καλύψουν τον χαμένο ύπνο τους, με το να κοιμούνται περισσότερο σε άλλες στιγμές. Αυτή είναι μια συνταγή για καταστροφή!

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια στέρηση ύπνου επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να απορροφά και να μαθαίνει νέες πληροφορίες. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ψυχικές ασθένειες. Επίσης, η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί στενά με την ΔΕΠΥ, διαταραχές άγχους, η κατάθλιψη, ψύχωση και διαταραχές της διάθεσης.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσε ότι οι έφηβοι είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη εάν δεν κοιμούνταν επαρκώς σε σχέση με συνομιλίκους τους που έκαναν καλό ύπνο. Η σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονικές σκέψεις. Η στέρηση ύπνου έχει ως αποτέλεσμα επικίνδυνες συμπεριφορές όπως η χρήση ουσιών. Επιπλέον, ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη προκαλούν στέρηση ύπνου.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 αποκάλυψε ότι οι έφηβοι που δεν κοιμόντουσαν επαρκώς στην ηλικία των 15 ετών και δεν είχαν άγχος ή κατάθλιψη εκείνη την περίοδο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άγχος ή κατάθλιψη μέχρι την ηλικία των 17, 21 και 24 ετών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ