Θανατηφόρες καθυστερήσεις στα νοσοκομεία και ελλείψεις τροφίμων «γονατίζουν» τον πληθυσμό στην Κίνα, καθώς περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους από τα αυστηρά lockdown στις πόλεις Σιάν και Γιαζού.
Απόγνωση επικρατεί στις «κλειδωμένες» πόλεις της Κίνας που πληρώνουν βαρύ τίμημα για τη «στρατηγική μηδενικού Covid». Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες για θανατηφόρες καθυστερήσεις στα νοσοκομεία και για ελλείψεις τροφίμων καθώς περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους στις πόλεις Σιάν και Γιαζού.
Τα αυστηρά lockdown στις κινεζικές πόλεις επηρεάζουν τον πληθυσμό και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με τους κατοίκους που καταγγέλλουν έλλειψη τροφίμων και επικίνδυνες καθυστερήσεις στην πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.
Η Σιάν μια πόλη 13 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε αυστηρό lockdown εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, ενώ οι 1,2 εκατομμύρια κάτοικοι της Γιαζού κλήθηκαν να μείνουν μέσα από το βράδυ της Δευτέρας, αφού εντοπίστηκαν τρία ασυμπτωματικά κρούσματα.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν σταματήσει, όπως επίσης η χρήση ιδιωτικών μηχανοκίνητων οχημάτων και η λειτουργία όλων των καταστημάτων και χώρων που δεν παρέχουν καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης.
Στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας που παρακολουθούνται αυστηρά και υπόκεινται σε ρυθμίσεις, ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων εκφράζει τις ανησυχίες του ,παρά την επιδοκιμασία για την ταχεία ανταπόκριση των αρχών στα κρούσματα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν καθυστερήσεις στα μεγάλα νοσοκομεία των πόλεων, τα οποία απαιτούν αρνητικά τεστ από τους ασθενείς πριν γίνουν δεκτοί.
Σε ένα στιγμιότυπο από μία ανάρτηση που έγινε viral πριν διαγραφεί, ένας άνδρας και ο βαριά άρρωστος πατέρας του, απομακρύνθηκαν από νοσοκομείο της Σιάν επειδή προέρχονταν από μια περιοχή υψηλού κινδύνου. Ο πατέρας του άνδρα έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε τη στιγμή που εισήχθη για θεραπεία
Μία έγκυος γυναίκα έχασε το μωρό της επειδή την εμπόδισαν να εισέλθει σε νοσοκομείο της Σιάν. Σε μια ανάρτηση που διαγράφηκε έκτοτε, ένας συγγενής της είπε ότι κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου, επειδή άρχισε να αισθάνεται πόνο, αλλά το τηλέφωνο δεν απαντούσε.
Δραματικές ελλείψεις τροφίμων
Οι ελλείψεις τροφίμων στην πόλη Σιαν είναι ανησυχητικές όπως φαίνεται επίσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά τις υποσχέσεις των αρχών να παραδώσουν προμήθειες στα σπίτια και τους ισχυρισμούς γειτόνων που ανταλλάσσουν τσιγάρα και κινητά τηλέφωνα για να λάβουν φαγητό.
«Έχω λάβει δωρεάν λαχανικά μόνο μία φορά μέχρι στιγμής και ένα πακέτο ανά νοικοκυριό», είπε ένας κάτοικος. «Η τιμή του φαγητού στην πόλη είναι πολύ υψηλή και δεν υπάρχει κανείς να τη ρυθμίσει. Δεν υπάρχει υπηρεσία σε πακέτο για καθημερινές ανάγκες και η χρέωση της παραγγελίας είναι μεγάλη» λένε οι κάτοικοι.
Οι αρχές έχουν συλλάβει αρκετούς ανθρώπους που προσπαθούσαν να αποφύγουν τους αποκλεισμούς και να επιστρέψουν σε χωριά χωρίς καραντίνα, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που έκανε ποδήλατο 100 χιλιόμετρα μέσα από βουνά και ενός άλλου που κολύμπησε, διασχίζοντας ένα παγωμένο ποτάμι.
Οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι υπήρξαν ζητήματα και ότι οι κεντρικές εγκαταστάσεις καραντίνας όπου έχουν σταλεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν είναι άρτια προετοιμασμένες. Τοπικοί αξιωματούχοι συχνά τιμωρούνται ή απολύονται για υποτιθέμενες αποτυχίες στην πρόληψη της επιδημίας, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Σιάν που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους επειδή δεν ήταν αρκετά αυστηροί.
Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της Σιάν δήλωσαν ότι η πόλη είχε ξοδέψει περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη και ότι είχε φιλοξενήσει περίπου 200 πολίτες σε προσωρινά καταφύγια. Υποσχέθηκαν επίσης να δημιουργήσουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και περαιτέρω υπηρεσίες βοήθειας.
Η Σιάν είναι το κέντρο της τρέχουσας επιδημίας, η χειρότερη που έχει καταγραφεί στην Κίνα από τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Περισσότερα από 1.700 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην πόλη από τις αρχές Δεκεμβρίου – ένας σχετικά χαμηλός αριθμός σε σύγκριση με τα παγκόσμια μεγέθη καθώς η Κίνα συνεχίζει να εφαρμόζει τη λεγόμενη στρατηγική μηδενικού Covid, η οποία κράτησε τις μολύνσεις σε χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους 18 μηνών.
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες προ των πυλών και τη δέσμευση της κεντρικής κυβέρνησης να εξαλείψει τον ιό, οι τοπικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν όλο και πιο αυστηά μέτρα, με αποτέλεσμα τα lockdown να θυμίζουν εκείνο της Ουχάν στις αρχές του 2020.
Πηγή: Guardian
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.