Είναι το τέλος μιας εποχής για τους χρήστες Blackberry
Στις 4 Ιανουαρίου, η εταιρεία πίσω από το εμβληματικό μαύρο τηλέφωνο με το πληκτρολόγιο QWERTY παροπλίστηκε επίσημα από τη χρήση του λογισμικού της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κλασικές συσκευές Blackberry που λειτουργούν με το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας δεν θα λειτουργούν πλέον.
“Από αυτήν την ημερομηνία, οι συσκευές που εκτελούν αυτές τις παλαιού τύπου υπηρεσίες και λογισμικό είτε μέσω συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας είτε μέσω συνδέσεων Wi-Fi δεν θα λειτουργούν πλέον αξιόπιστα, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών δεδομένων, τηλεφωνικών κλήσεων, SMS και 9-1-1”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση με ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2021. “Ευχαριστούμε τους πολλούς πιστούς πελάτες και συνεργάτες μας όλα αυτά τα χρόνια”, πρόσθεσε η εταιρεία.
Τέλος εποχής για το BlackBerry
Οι νεότερες συσκευές Blackberry που εκτελούνται σε λογισμικό Android θα συνεχίσουν να λειτουργούν προς το παρόν. Η ανακοίνωση της Blackberry πρόκειται για ενημέρωση μιας προηγούμενης δήλωσης της 9ης Σεπτεμβρίου 2020 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Blackberry, John Chen, όπου ανακοίνωσε ότι η εταιρεία μεταβαινόταν για να γίνει εταιρεία λογισμικού και παροπλίστηκε όλες οι παλαιού τύπου υπηρεσίες της. Η Blackberry κυκλοφόρησε την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της συστήματος το 2013 και η εταιρεία άρχισε να καταργεί σταδιακά συσκευές με το όνομα Blackberry μεταξύ 2016 και 2020.
Η κατοχή ενός BlackBerry εθεωρείτο κάποτε σύμβολο κατάστασης μεταξύ των πολιτικών, των ηγετών επιχειρήσεων και των καθημερινών χρηστών. Οι πελάτες εγκατέλειψαν σε μεγάλο βαθμό τη συσκευή και το πλήρες εξωτερικό της πληκτρολόγιο και τη μικρή (σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα) οθόνη μόλις εμφανίστηκαν τα smartphones.
Η Blackberry σταμάτησε να κατασκευάζει τα δικά της smartphone το 2016. Το Blackberry ήταν κάποτε το αγαπημένο των κορυφαίων στελεχών και του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πάλεψε για να διατηρήσει μια απογυμνωμένη εκδοχή του Blackberry του μετά την εκλογή του το 2008.
Το Blackberry στην κορύφωσή του το 2009 κατείχε το 20% της παγκόσμιας αγοράς smartphone, αλλά σύντομα ξεπεράστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 από συσκευές με οθόνη αφής όπως το iPhone.