Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον αν και εντυπωσιακά μεταδοτική, δεν αυξάνει ιδιαίτερα τους θανάτους χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τα συστήματα υγείας των χωρών δεν πιέζονται. Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα είναι συγκεχυμένες αν και κανείς δεν πιστεύει ότι θα έχουμε ξεμπερδέψει με αυτό τον εφιάλτη πριν το Πάσχα.
«Θεωρούμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον, με βάση αυτά που είδαμε στη Νότιο Αφρική, θα είναι σύντομη. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο σενάριο, που έχει μια μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα φθίνει σύντομα». Την εκτίμηση αυτή έκανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο 104,9 FM ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Παρόλα αυτά η πιο σημαντική εκτίμηση του κ. Μαγιορκίνη είναι ότι δήλωσε σίγουρος ότι «θα έχουμε ένα καλύτερο Πάσχα και καλοκαίρι. Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να βγει μια παραλλαγή που θα είναι πιο μεταδοτική, πιο παθογόνος, όπως ήταν η Δέλτα. Θεωρώ, όμως, ότι είναι εξαιρετικά μικρή αυτή η πιθανότητα. Μπροστά μας έχουμε έναν χρόνο που κεφαλοποιούμε αυτά που κερδίσαμε και μας έρχονται και τα φάρμακα από το στόμα που θα γίνουν σύντομα διαθέσιμα. Είναι ένα ακόμη βήμα προς τη λήξη της πανδημίας».
Μετάλλαξη Όμικρον: Ανοικτό το ενδεχόμενο για 4η δόση εμβολίου
Πρακτικά δηλαδή θα φτάσουμε μέχρι το Πάσχα γεγονός που ανατρέπει όλους όσοι υποστηρίζουν ότι είναι κάτι παροδικό. Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η δήλωση του κ. Μαγιορκίνη για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα, τέταρτη δόση εμβολίου. Είπε πως το θέμα του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες «είναι κάτι που το κοιτάμε δυναμικά. Δεν αποκλείεται να χρειαστούν και επιπλέον δόσεις αναλόγως με τη δυναμική της πανδημίας. Η συζήτηση για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή γίνεται για ανοσοκατασταλμένους και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες».
Η παραπάνω δήλωση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα έλεγαν οι επιστήμονες όλο το προηγούμενο διάστημα ότι με την τέταρτη αναμνηστική δόση θα ξεμπερδεύαμε δια παντός από την covid 19.
Για επιμήκυνση της πανδημίας μέχρι και το καλοκαίρι μίλησε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας κ. Χαράλαμπος Γώγος: «Πιστεύω ότι μέσα στο ’22 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας πως «ανεξάρτητα από την νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα».
Η Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία των εμβολιασμένων
Μια νέα έρευνα από την Δανία για την συμπεριφορά της παραλλαγής Όμικρον έρχεται να ταράξει τα νερά καθώς όπως προκύπτει η μετάλλαξη παρακάμπτει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με την Δέλτα την ανοσία των εμβολιασμένων. Μελετώντας περί τα 12.000 νοικοκυριά στην Δανία στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Όμικρον είναι 2,7 έως 3,7 φορές περισσότερο μολυσματική σε σχέση με την Δέλτα στους εμβολιασμένους Δανούς. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Statistics Denmark και του Statens Serum Institut (SSI) δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα διότι είναι αποτελεσματικότερος στην παραβίαση της ανοσίας που έχει επιτευχθεί χάρις στα εμβόλια. «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην παράκαμψη της ανοσίας μάλλον παρά στην εγγενή αύξηση της βασικής μεταδοτικότητας», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί πλήρως. Το 78% των Δανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 48% έχουν λάβει και την τρίτη αναμνηστική δόση. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει τρίτη αναμνηστική δόση έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ανεξαρτήτως παραλλαγής, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της νέας μολυσματικής μετάλλαξης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.