Ξεκάθαρος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέναντι σε Γάλλους, Ολλανδούς και Ιταλούς – Διαμηνύει πως συμφωνεί η πρώτη κορβέτα να κατασκευαστεί σε ξένα ναυπηγεία, αλλά οι υπόλοιπες απαιτείται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν ζωή τα ελληνικά ναυπηγεία και να πάρουν «δουλειές» και ελληνικές εταιρείες.
Τη βούληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού «Πενταγώνου» για αγορά νέων οπλικών συστημάτων που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την εθιμοτυπική συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως ο Ιανουάριος θα είναι μήνας εξελίξεων για τα εξοπλιστικά, μιας και στις 19 του μήνα θα φτάσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ενώ το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα φτάσει στο Κοινοβούλιο και η συμβασιοποίηση των φρεγατών Belh@rra. Νωρίτερα, στις 12 και 13 Ιανουαρίου, ο Έλληνας υπουργός έχει προγραμματισμένο ταξίδι στη Γαλλία, όπου αναμένεται να μεταβεί και στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν για τα επίσημα εγκαίνια έναρξης των εργασιών για την πρώτη φρεγάτα FDI Belh@rra, που κατασκευάζεται για λογαριασμό του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η συζήτηση του κ. Παναγιωτόπουλου με τους δημοσιογράφους ήταν λογικό να επεκταθεί και στις επόμενες κινήσεις στα εξοπλιστικά, με το ζήτημα των κορβετών για την ενίσχυση του Στόλου να κυριαρχεί. Όπως έχουμε αναφέρει, οι προτάσεις που έχουν φτάσει στο κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων είναι τρεις: Η γαλλική για τις κορβέτες κλάσης Gowind, η ιταλική για τις κορβέτες κλάσης Doha και η ολλανδική για τις κορβέτες κλάσης Sigma 10514.
Αν και τα συγκεκριμένα πλοία ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, ο υπουργός Άμυνας φρόντισε να θέσει τη συζήτηση εντός νέου πλαισίου, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους «μνηστήρες», πως πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για αγορά νέων πλοίων, αλλά απαιτείται επένδυση από τις υποψήφιες χώρες στα ελληνικά ναυπηγεία. «Στην περίπτωση των φρεγατών, κάναμε ένα βήμα πίσω γιατί θέλουμε να αποκτήσουμε τα νέα πλοία όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οι Γάλλοι, σας θυμίζω, έχουν πει πως θα μας παραδώσουν το πρώτο πλοίο το 2025 και τα άλλα δύο το 2026. Αντιλαμβάνεστε πως αν ξεκινούσε η κατασκευή των φρεγατών στην Ελλάδα, υπό τις παρούσες συνθήκες στα ελληνικά ναυπηγεία, η παραλαβή των φρεγατών θα καθυστερούσε», εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι και οι κορβέτες πρέπει να ενταχθούν το συντομότερο δυνατόν στη δύναμη του ελληνικού Στόλου, πλέον είναι αναγκαίο ο κάθε «μνηστήρας» να καταθέσει πρόταση για παραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία. «Ορισμένοι μας λένε πως πρέπει πρώτα να αγοράσουμε πλοία από αυτούς και μετά να συζητήσουμε για επενδύσεις στα ελληνικά ναυπηγεία. Είμαστε σαφείς, πρώτα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για επένδυση και κατασκευή πλοίων στα ελληνικά ναυπηγεία και μετά να συζητήσουμε για το ποια κορβέτα θα πάρουμε. Εμείς, είμαστε διαυεθειμένοι να δεχτούμε πως η πρώτη κορβέτα θα φτιαχτεί στα ναυπηγεία της Γαλλίας, της Ολλανδίας ή της Ιταλίας, όμως οι επόμενες θα πρέπει να κατασκευαστούν στην Ελλάδα, στα ελληνικά ναυπηγεία. Με απλά λόγια, όποιος δεσμευτεί ότι θα επενδύσει στα ελληνικά ναυπηγεία, θα αποκτήσει αυτομάτως προβάδισμα έναντι των άλλων», ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Υπενθυμίζουμε πως οι Γάλλοι της Naval Group είναι οι μόνοι έως τώρα που δίνουν το δικαίωμα στην Ελλάδα να κατασκευάζει και να εξάγει την κορβέτα Gowind, ενώ στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνουν το πόσο σημαντική είναι η ομοιοτυπία μεταξύ των μονάδων επιφανείας για έναν Στόλο, αλλά και πόσες ευκολίες δίνονται αναφορικά με τη συντήρησή τους.
Στο ερώτημα για το πότε θα έχουμε εξελίξεις στο ζήτημα των κορβετών, πηγές του υπουργείου Άμυνας τονίζουν πως στόχος είναι να κλείσει και το συγκεκριμένο ζήτημα πολύ σύντομα, ωστόσο, επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή προέχει να περάσει η σύμβαση των φρεγατών Belh@rra από τη Βουλή. Ακολούθως, θα μπει και το ζήτημα των κορβετών ακόμα πιο ψηλά στην ατζέντα του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου.