Η Eυρώπη αντιδρά: Οργισμένες διαδηλώσεις για τα μέτρα κατά του κορονοϊού


Από την Ισπανία μέχρι το Βέλγιο πλήθος κόσμου βγαίνει στους δρόμους για να καταγγείλει τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Χιλιάδες Βέλγοι καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, διοργανωτές εκδηλώσεων και άλλοι ενώθηκαν την Κυριακή (26/12) για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να «κλείσει» την πολιτιστική ζωή της χώρας για να ανακόψει την εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον»

Κρατώντας αφίσες που έγραφαν «Η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί» ή «Χωρίς πολιτισμό, δεν έχουμε μέλλον», ένα πλήθος περίπου 5.000 ανθρώπων διαδήλωσε ειρηνικά παρά την καταρρακτώδη βροχή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στοχεύει άδικα τη βιομηχανία του πολιτισμού με τους νέους περιορισμούς κατά του ιού.

Σύμφωνα με τα μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή, οι εκδηλώσεις όπως οι χριστουγεννιάτικες αγορές επιτρέπεται να συνεχιστούν, παρά τα θορυβώδη, χαοτικά πάρτι με ζεστό κρασί (gluhwein) , και τα εστιατόρια και τα μπαρ επιτρέπεται να παραμείνουν ανοιχτά με ορισμένους νέους περιορισμούς.

«Δεν πίνω ζεστό κρασί» γράφει το πανό των διαδηλωτών στο ΒέλγιοΑ.Ρ

Ακόμη και η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει τη βελγική κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει το κλείσιμο της βιομηχανίας πολιτισμού, αφήνοντας τον ιολόγο Marc Van Ranst να αναλογιστεί ότι στο Βέλγιο «Το gluhwein νίκησε τον πολιτισμό». Πολλές κινηματογραφικές αίθουσες και άλλοι χώροι αγνόησαν την εντολή κλεισίματος, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Ένα συγκρότημα πνευστών συνόδευε τη διαδήλωση της Κυριακής στο Mont des Arts στις Βρυξέλλες, το συμβολικό σημείο που γέννησε τη βελγική ανεξαρτησία το 1830, και εξέχουσες πολιτιστικές προσωπικότητες ανέβηκαν στη σκηνή για να εκφράσουν τα παράπονά τους. Οι διοργανωτές προέτρεψαν τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκες και να τηρούν την κοινωνική απόσταση.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι δημόσιες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται αυστηρά, οι αγορές επίσης και οι φίλοι των σπορ δεν θα επιτρέπονται στα στάδια και στους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, η βελγική κυβέρνηση απέφυγε ένα πλήρες lockdown όπως αυτό που επιβλήθηκε στη γειτονική Ολλανδία για την περίοδο των εορτών.

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια αναγκαστικού κλεισίματος και περιορισμών, ο τομέας του πολιτισμού ήλπιζε ότι οι προσπάθειές του και τα μέτρα που άρχισε να εφαρμοζει όπως οι ειδικοί μετρητές της ποιότητας του αέρα στις αίθουσες, οι χωριστές θέσεις κτλ, θα του επέτρεπαν να ξεφύγει από το βάρος των περιορισμών.

Τα μέτρα επανέρχονται παρά τη σταθερή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Η κυβέρνηση λέει οτι η γρήγορη μετάδοση της «Όμικρον» κατέστησε αναγκαία τη λήψη προληπτικών μέτρων. Το Βέλγιο καταγράφει πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα με τουλάχιστον 28.149 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Οι διαδηλώσεις στην Ισπανία

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Βαρκελώνη το Σάββατο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους ενάντια στους νέους περιορισμούς για την περίοδο των εορτών στην Καταλονία. Η περιοχή επανέφερε τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον». Προς το παρόν, ο ένας στους τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Καταλονίας έχουν μολυνθεί με COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η οποία κατευθύνθηκε προς την πλατεία Sant Jaume, οι διαδηλωτές κρατούσαν πινακίδες κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των υγειονομικών διαβατηρίων.

Μεταξύ των νέων μέτρων που θα ισχύσουν τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου είναι η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 τα ξημερώματα έως τις 6 π.μ., το όριο των 10 ατόμων ανά κοινωνική συγκέντρωση, το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και ο περιορισμός των εστιατορίων στο 50% της λειτουργίας τους στο εσωτερικό και των γυμναστηρίων και των θεάτρων με δυναμικότητα 70%.

Η Ισπανία ήλπιζε ότι θα γιορτάσει χαλαρά Χριστούγεννα, αφού το 80% του πληθυσμού της, των 47 εκατομμυρίων, είχε εμβολιαστεί – συμπεριλαμβανομένων του 90% των παιδιών άνω των 12 ετών – και οι μάσκες προσώπου χρησιμοποιούνται ευρέως. Αλλά η απίστευτα γρήγορη εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» αρχίζει να πιέζει τα ισπανικά νοσοκομεία, παρόλο που οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Βίαια επεισόδια στη Γερμανία

Τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και 11 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε συγκέντρωση στο Μόναχο, καθώς η αστυνομία χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των διαδηλωτών «επιθετική».

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των μέτρων για τον κορονοϊό στην πόλη της νότιας Γερμανίας την Τετάρτη (22/12) με την αστυνομία να αναφέρει ότι πολλοί συμμετέχοντες επέδειξαν επιθετική συμπεριφορά προς τους αξιωματικούς.

Η διαδήλωση στο Μόναχο έγινε μετά από πολλές παρόμοιες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία που έγιναν βίαιες, με αρκετούς αστυνομικούς να τραυματίζονται σε συγκρούσεις με διαδηλωτές. Η αστυνομία είπε ότι μερικές φορές χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και ρόπαλα για να αποκρούσει τις επιθέσεις των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, πολλοί διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους είχαν φέρει μαζί τους παιδιά, συμπεριφέρθηκαν με ασέβεια και προσέβαλαν τους αστυνομικούς. Σύμφωνα με τις αρχές τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία στο αποκορύφωμά της.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ