Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη διάθεσή μας


Η έλλειψη ύπνου προκαλεί εκνευρισμό και αρνητικά συναισθήματα, επιβεβαιώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Είναι η πρώτη φορά που οι ψυχολόγοι αποδεικνύουν την άμεση σχέση μεταξύ του εκνευρισμού και της έλλειψης ύπνου.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ακολουθούσε κανονικό ωράριο ύπνου ενώ η δεύτερη ομάδα, μείωσε τον ύπνο από 2 έως 4 ώρες για δύο νύχτες.

Οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα κοιμούνταν περίπου 7 ώρες, ενώ στη δεύτερη κοιμήθηκαν 4-4,5 ώρες.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να βαθμολογήσουν πριν και μετά τον ύπνο διαφορετικά προϊόντα ενώ άκουγαν εκνευριστικούς ήχους, παρόμοιους με τον ήχο που κάνει το σπρέι.

Στόχος των ερευνητών ήταν οι εθελοντές να νιώσουν άβολα και να αισθανθούν θυμό. Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Ζλάταν Κρίζαν, είπε ότι «σε γενικές γραμμές, ο θυμός ήταν σημαντικά υψηλότερος σε εκείνους που είχαν κοιμηθεί λίγο και αυτό συνέβαινε ανεξαρτήτως των ενοχλητικών ήχων».

Αυτό δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μεγάλο θυμό, και όχι στιγμιαία.

«Παρά την κλασική τάση να εκνευριζόμαστε σε συγκεκριμένες καταστάσεις και ήχους, τα άτομα που δεν είχαν κοιμηθεί επαρκώς, έδειξαν μία τάση προς αυξημένο θυμό και ένταση, αντιστρέφοντας την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε εκνευριστικές συνθήκες με το πέρασμα του χρόνου».

Οι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο 6,8 ώρες τη νύχτα. Ο σταθερός ύπνος κάτω των 6 ωρών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ανοσοποιητικό και να αυξήσει τους κινδύνους για την καρδιά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ