Η επιδημία μηνιγγίτιδας που είχε κηρυχθεί τον Σεπτέμβριο στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό και στοίχισε τη ζωή σε 205 ανθρώπους «έχει επισήμως τερματιστεί» πλέον, ανέφερε χθες το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αφρική.
«Συνολικά καταγράφηκαν 2.662 κρούσματα και 205 θάνατοι» κατά τη διάρκεια της επιδημίας αυτής, η οποία κηρύχθηκε την 7η Σεπτεμβρίου στην επαρχία Τσόπο, σημείωσε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
«Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές επιδημίες. Χτυπάει γρήγορα και είναι θανατηφόρα», τόνισε η διευθύντρια του βραχίονα του ΠΟΥ ο οποίος είναι αρμόδιος για την ήπειρο της Αφρικής, η Ματσιντίσο Μοέτι.
«Ο τερματισμός αυτής της επιδημίας υπό δύσκολες συνθήκες, κι εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είναι τεράστιο επίτευγμα από τις εθνικές αρχές και τους πολίτες» της ΛΔ Κονγκό, έκρινε η ίδια, προσθέτοντας πως «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο για να εντοπίζουμε, να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε τις φρικιαστικές συνέπειες της ασθένειας αυτής».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επιδημία μηνιγγίτιδας εκδηλώθηκε τον Ιούνιο, σε δύο υπαίθρια ορυχεία στην υγειονομική ζώνη Μπανάλια, 227 χιλιόμετρα βόρεια από την Κισανγκάνι, την πρωτεύουσα της Τσόπο.
Οι επαρχιακές υγειονομικές αρχές έκρουσαν για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου μετά την αύξηση του αριθμού των θανάτων ανθρώπων που παρουσίαζαν συμπτώματα όπως «πυρετό, κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, καθώς και διάρροια με αίμα σε ορισμένες περιπτώσεις», εξήγησε.
Η επαρχία Τσόπο βρίσκεται στην αφρικανική ζώνη της μηνιγγίτιδας, που εκτείνεται σε όλη την ήπειρο, από τη Σενεγάλη ως την Αιθιοπία, κι εμπεριέχει 26 χώρες. Αυτή η ζώνη είναι η πιο ευάλωτη σε επαναλαμβανόμενες επιδημίες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Στο παρελθόν, έχουν καταγραφεί αρκετές επιδημίες μηνιγγίτιδας σε επαρχίες της ΛΔ Κονγκό. Το 2009, επιδημία στην Κισανγκάνι στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους επί συνόλου 214 κρουσμάτων.
Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.