Με τη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στο εκρηκτικό ύψος των 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ευρώ/MWh), η προσοχή κυβέρνησης, παραγωγών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών είναι στραμμένη στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, καθώς από αυτές εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η νέα υψηλή τιμή στη χονδρεμπορική αγορά έχει ως αποτέλεσμα οι προμηθευτές ρεύματος να αγοράζουν σήμερα τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για τους πελάτες τους ακριβότερα κατά 690% από την αρχή της χρονιάς. Και για αυτό ευθύνεται το ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου.
Για να γίνει κατανοητό, στο ενεργειακό μείγμα (φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ και εισαγωγές) που χρησιμοποιείται σήμερα προκειμένου να παραχθεί ρεύμα, κυρίαρχο καύσιμο με 52,68% είναι το φυσικό αέριο. Οι φθηνές ΑΠΕ, εξαιτίας της άπνοιας και της συννεφιάς, αντιστοιχούν μόλις στο 11,02% του μείγματος, ενώ τα επίσης φθηνά υδροηλεκτρικά καλύπτουν το 15,27% του μείγματος, με αποτέλεσμα η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος που προκύπτει να είναι υψηλή.
Χθες η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε άνοδο 22,7% στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), ωστόσο σήμερα υποχωρεί κατά 7% στα 167,5 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).
Στην Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι και χθες, η μέση τιμή χονδρικής για το μήνα Δεκέμβριο ήταν 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν για όλο το Νοέμβριο ήταν 228 ευρώ. Το τελευταίο τριήμερο η τιμή ανέβηκε κατά 10 ευρώ. Στη βάση αυτή, αναλυτές θεωρούν ότι η χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα θα μπορούσε να αγγίξει ακόμη και τα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο του τρέχοντος μήνα. Αυτό σημαίνει λιανική τιμή στα 310 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τον Ιανουάριο.
Τί σημαίνει αυτό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Πως από τον Ιανουάριο έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια πάνω από 15%, ήτοι ένας μέσος οικιακός καταναλωτής που πλήρωσε 24,5 λεπτά τη κιλοβατώρα στον εκκαθαριστικό του Δεκεμβρίου, όταν θα πάρει λογαριασμό τον Ιανουάριο, αυτή θα φτάσει στα 28,4 λεπτά.
Πότε θα σταματήσει αυτό το ράλι; Όταν θα μπούμε στους ποιο ζεστούς μήνες του 2022 και υποχωρήσει η κατανάλωση φυσικού αερίου. Η άνοδο της τιμής του αερίου κατά 800% σε σχέση με τις αρχές του 2021 αποδίδεται στην εκτόξευση της ζήτησης για ενέργεια μετά το άνοιγμα της οικονομίας από την πανδημία και στο σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζει η Ρωσία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου. Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο τριήμερο οι τιμές του αερίου αυξήθηκαν πάνω από 20% εξαιτίας και του νέου ψυχρού μετώπου του χειμώνα που πλήττει την Ευρώπη αλλά και της αλλαγής στη ροή του αγωγού Γιαμάλ – Ευρώπης που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Γερμανία.
Αναλυτές κατηγορούν τη Ρωσία ότι με τις κινήσεις αυτές αφήνει την Ευρώπη χωρίς επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου λόγω των πολιτικών εντάσεων με την Ουκρανία, ενώ κάνουν λόγο και για πιέσεις ώστε να δοθεί πιο γρήγορα η πιστοποίηση για τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 που παραμένει ανενεργός για εμπορικούς λόγους επειδή η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο δεν δίνει το «πράσινο φως».