Ένα παγκόσμιο θρίλερ έχει στηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από την επικείμενη διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με φόντο τις τρομερές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Ένα παγκόσμιο «πολεμικό» θρίλερ που ξεκινά από την Ουκρανία και φτάνει μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Η Μόσχα έχει αναπτύξει σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία και μία πολεμική σύγκρουση να είναι πιο κοντά από ποτέ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως έχουν στήσει μία κοινή «ασπίδα» προστασίας υπέρ του Κιέβου με πολλές ανακοινώσεις, συναντήσεις αλλά και επίσημες αντιδράσεις, όμως άπαντες γνωρίζουν ότι το θέμα είναι πρωτίστως οικονομικό και γεωπολιτικό και συνδέεται με τις πολύ κακές σχέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την Ρωσία.
Επί της ουσίας πρόκειται για να ένα παιχνίδι… αγωγών φυσικού αερίου στο οποίο διεκδικεί ρόλο «παράγοντα» ακόμα και ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πουλάει drones στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι παράλληλα προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Πούτιν.
Περίεργο ρόλο σε όλο αυτό το γεωστρατηγικό πόκερ έχει παίξει η Γερμανία της Άνγκελα Μέρκελ η οποία για χρόνια έπαιζε το ρόλο διπλής πράκτορος τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με την Ρωσία. Θυμίζουμε ότι ο πρώτο εργοστάσιο LNG υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία υποτίθετο ότι θα το κατασκεύαζαν αμερικανικές εταιρείες. Ξαφνικά, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η ρωσική Novatek κατασκεύασε τον πρώτο σταθμό LNG στο έδαφός της. Και κάπως έτσι προέκυψε η αντίδραση των Αμερικανών για τον σταθμό υγροποίησης στην Αλεξανδρούπολη.
Θυμίζω επίσης ότι η ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας θα επέτρεπε στη Ρωσία να στείλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη χωρίς να περάσει από την Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στο Κίεβο χωρίς τον κίνδυνο ότι η Ουκρανία θα έκοβε τον δρόμο για την παροχή φυσικού αερίου ως «αντίποινα». Ωστόσο, η λειτουργία του αγωγού δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ενώ πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν επισημαίνει αρκετές φορές πως μία «εισβολή στην Ουκρανία» ίσως διακόψει για πάντα το συγκεκριμένο έργο.
Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ -στην μετά Μέρκελ εποχή- δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες» εάν εισβάλει στην Ουκρανία, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό της στον οποίο τόνισε ότι «δεν πρέπει να παραβιαστεί η εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου». Η Μπάερμποκ ζήτησε «ανοιχτό και ειλικρινή» διάλογο με τη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μόνο που η στρατηγική της Μέρκελ δύσκολα πλέον μπορεί να ανατραπεί… Την ίδια ώρα περίεργο ρόλο στα Βόρεια της Ευρώπης παίζει και ο Ταγίπ Ερντογάν που μαζί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ξόδεψαν πολλά χρήμα για την ακύρωση του αγωγού EastMed, προκειμένου το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω αγωγών που θα περνούν από την Τουρκία ή από σταθμούς LNG.
Η εναντίωση του Ερντογάν κατά του Nord Stream 2 δεν είναι υποκινούμενη από κάπου. Ο Τούρκος Πρόεδρος φοβάται ότι με αυτό τον αγωγό θα απωλέσει το «παραγοντιλίκι» που έχει τώρα στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω κορονοϊού και εν μέσω σφοδρής ενεργειακής κρίσης ο Ερντογάν είναι ο μόνος που ποντίζει καλώδια και τρυπάει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο σύνολό της η Ε.Ε. τελεί σε σύγχυση για το ζήτημα της Ουκρανικής κρίσης, αφού και οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. Εκτός από τη Γερμανία, θα λέγαμε ότι μόνο η Πολωνία και η Λιθουανία ένωσαν τις δυνάμεις τους σθεναρά και δήλωσαν τη στήριξη τους στην Ουκρανία την περασμένη Δευτέρα, ζητώντας αυστηρότερες κυρώσεις από τη Δύση κατά της Μόσχας εν μέσω της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα που έχει τροφοδοτήσει τους φόβους για εισβολή. Το θέμα δηλαδή καίει περισσότερο τη Γερμανία και όχι όλες τις δυνάμεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Βρετανία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει δυνάμεις να υπερασπιστούν την Ουκρανία σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, σε συνέντευξή του την Παρασκευή, δήλωσε ότι η Ουκρανία «δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως είναι πολύ απίθανο κάποιος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να αμφισβητήσει τη Ρωσία» και συμπλήρωσε «Γι’ αυτό κάνουμε ό,τι καλύτερο διπλωματικά για να πούμε στον Πούτιν μην το κάνεις αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις» είναι η πιο πιθανή μορφή αποτροπής.
Τι ζητούν οι Ρώσοι
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει συνολικά 70.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία και προετοιμάζεται για μια πιθανή εισβολή στις αρχές του επόμενου έτους. Η Μόσχα αρνήθηκε την πρόθεσή της να επιτεθεί, αλλά απαίτησε από το ΝΑΤΟ να αρνηθεί την ένταξη της Ουκρανίας και άλλων πρώην σοβιετικών χωρών.
Από την άλλη πλευρά τα αιτήματα που θέτει η Ρωσία προς τις ΗΠΑ για να μην υπάρξει επέμβαση στην Ουκρανία είναι τα ακόλουθα:
- Να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας. Ανάκληση της πρόσκλησης του ΝΑΤΟ το 2008 προς την Ουκρανία και τη Γεωργία, για να ενταχθούν στη Συμμαχία.
- Να υπάρξει νομικά δεσμευτική εγγύηση ότι κανένα σύστημα κρούσης που θα μπορούσε να στοχεύσει τη Μόσχα δεν θα αναπτυχθεί σε χώρες δίπλα στη Ρωσία.
- Να σταματήσουν οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των ευρωπαίων συμμάχων κοντά στα ρωσικά σύνορα.
- Τα πλοία και αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να κρατιούνται σε μεγαλύτερη απόσταση από τα ρωσικά σύνορα.
- Να ξεκινήσουν τακτικότερες συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών ηγεσιών ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
- Να αποσυρθούν όποια πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς πιθανά υπάρχουν στην Ευρώπη.
Σε όλο αυτό το πόκερ αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα κόμματα της Γερμανίας εμφανίζονται να είναι απέναντι στον Πούτιν, ενώ δεν είναι… Το δόγμα που ακολουθούν είναι το εξής: Αν είναι να μείνει η Ευρώπη χωρίς ενέργεια, ας πάει και το παλιάμπελο. Ας ανοίξει ο Nord Stream 2 κι ας μην τον θέλουμε. «Ας ανοίξει κι εμείς θα λέμε στους Αμερικανούς ότι ήταν αναγκαίο κακό». Αυτό είναι όλο το παιχνίδι!
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.