Αν δεν είσαι φτιαγμένος από πέτρα, λογικά θα σου έχει σηκωθεί (sic) η τρίχα κάγκελο ακούγοντας κάποιο τραγούδι. Δεν κρίνουμε ακόμα κι αν το έχεις πάθει ακούγοντας το «Ξημερώματα, δίνεις δικαιώματα» 🙁
Αυτό μάλλον γίνεται γιατί κάτι ξεχωριστό έχει το μυαλό σου. Όχι, κατ’ ανάγκη ότι είσαι πιο έξυπνος ή κάτι τέτοιο αλλά φαίνεται ότι έχεις αναπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ένας απόφοιτος του Harvard, ο Matthew Sachs, μελετώντας τις αντιδράσεις ατόμων που ανατρίχιαζαν με τη μουσική για να δει τι ήταν αυτό που προκαλούσε αυτά τα συναισθήματα.
Αν και η έρευνα του έγινε σε μόλις 20 άτομα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τα συμπεράσματά του, αυτό που παρατήρησε είναι ότι εξ αυτών οι 10 ένιωθαν διάφορα συναισθήματα στο άκουσμα της μουσικής. Ο Sachs έκανε ακτινογραφίες και στους 20 σπουδαστές που μελέτησε και είδε ότι όσοι συνδέονταν σωματικά και συναισθηματικά με τη μουσική έχουν διαφορετική δομή εγκεφάλου απ’ τους υπόλοιπους.
Συγκεκριμένα, η έρευνα του έδειξε ότι έχουν πυκνότερο όγκο ινών που συνδέουν τον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου με τις περιοχές που αναπτύσσουν συναισθήματα, πράγμα που σημαίνει ότι επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους.
Όπως ανέφερε ο Sachs αυτό σημαίνει ότι αν η μουσική σου φέρνει ανατριχίλα είναι πιο πιθανό να έχεις πιο έντονα και δυνατά συναισθήματα.
Στόχος της έρευνάς του που σκοπεύει να συνεχίσει σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι να μάθει τι είναι αυτό που νευρολογικά προκαλεί αυτές τις αντιδράσεις και ίσως βοηθήσει στη θεραπεία κάποιων ψυχικών διαταραχών.