Πλεύρης: Νέα μέτρα είναι πάντα στο τραπέζι – Τι είπε για τις ΜΕΘ


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για λήψη νέων μέτρων ο Θάνος Πλεύρης εφόσον χρειαστεί. 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ 100.3.

Ο κ. Πλεύρης, αν και δήλωσε αισιόδοξος ότι δε θα χρειαστούν νέα μέτρα με βάση τα δεδομένα από τους εμβολιασμούς, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που «μένει πάντα στο τραπέζι».

Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τόνισε ότι επιβλήθηκε για τους πολίτες άνω των 60 επειδή είναι εκείνοι που νοσούν βαρύτερα και πιέζουν το σύστημα Υγείας. Διευκρίνισε ότι αν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα θα αφορά αποκλειστικά τις ομάδες πολιτών που κατά τεκμήριο επιβαρύνουν το ΕΣΥ.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στον ενήλικο πληθυσμό το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών ανέρχεται περίπου στο 80%.

Ειδικά δε για τους 520.000 μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών, υπογράμμισε ότι από την ημέρα που εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα έχουν γίνει ή προγραμματιστεί 119.000 εμβολιασμοί και έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό κατ’ οίκον.

Για τις ΜΕΘ και τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

«Στις ΜΕΘ δίνεται αγώνας. Δεν μπορούν να μπαίνουν σε μικροκομματική διάσταση», τόνισε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει υγειονομικός σχετικής ειδικότητας που να ήθελε να προσληφθεί σε ΜΕΘ και δεν προσελήφθη. Εξήγησε δε ότι οι μονάδες από 550 που ήταν έφτασαν τις 1300 και είναι όλες πλήρως στελεχωμένες.

Απαντώντας στις καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ περί VIP ΜΕΘ, δήλωσε ότι είναι ελεεινό να λέει κάποιος ότι κρατούνται κενές κλίνες για ορισμένους και εξήγησε ότι είναι αποκλειστικά θέμα ιατρών το ποιος μπαίνει σε Μονάδα.

Σχετικά με τις αναφορές στον μητροπολίτη που νοσηλευόταν στο Αγρίνιο και μεταφέρθηκε σε μονάδα των Αθηνών ενώ υπήρχε ΜΕΘ στο ίδιο νοσοκομείο, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι για να μεταφερθεί κάποιος ασθενής σε άλλο νοσοκομείο πρέπει να είναι σε σταθερή κατάσταση και να μπορεί να μετακινηθεί, κάτι που επίσης κρίνεται μόνο από τους ιατρούς. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ανέφερε ότι ενημερώθηκε πως ο άλλος ασθενής δεν ήταν σταθερός για μεταφορά, κάτι που έγινε όμως μετά από δυο 24ωρα.

Σε ό,τι αφορά στη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα ανέφερε ότι όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας λαμβάνει υπόψη μόνο ένα στοιχείο, ενώ υπάρχουν και άλλα.

Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον σημείωσε ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε φάση σχετικής ύφεσης και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να καθυστερήσει η παρουσία της συγκεκριμένης παραλλαγής στη χώρα μας.

Εξήγησε δε ότι οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να δώσουν στους ταξιδιώτες και την εναλλακτική του rapid test 24ωρων για να λύσουν τα προβλήματα που τυχόν θα προέκυπταν.

Κρούσματα σήμερα: Οι έξι περιοχές στην Ελλάδα που ανησυχούν και τα μέτρα για τη μετάλλαξη Όμικρον

Μπορεί οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας που παρακολουθούν τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα να ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, αν και αργή, στην πορεία του τελευταίου κύματος στη χώρα μας, εντούτοις υπάρχουν ακόμα περιοχές που προκαλούν ανησυχία όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου

«Την εβδομάδα που μας πέρασε σύμφωνα με την επιδημιολογικό χάρτη που ετοίμασαν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής μας, παρατηρούμε μία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Λακωνία, στο Λασίθι και τη Λευκάδα» είπε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «σε κάποιες περιοχές, όπως είναι οι Σποράδες, η Νάξος, η Λήμνος, η Ευρυτανία, η Δράμα, η Καβάλα, σημειώνεται ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή. Είναι μεταξύ 43 και 45 ετών. Γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει φόβος σε αυτές τις περιοχές να έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών μέσα στις επόμενες ημέρες».

Γενικότερα η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο με μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», δηλαδή στο επιδημιολογικό επίπεδο 5, και τον εκτιμώμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να βρίσκεται στις 43.000, 10 ημέρες μόλις πριν τα Χριστούγεννα».

Όπως ήταν φυσικό ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η μετάλλαξη Όμικρον με την Ελλάδα να μετράει 14 κρούσματα από τα οποία μόνο τρία συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα 11 θεωρούνται εγχώρια κρούσματα επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα 14 στελέχη της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκαν σε τρία εισαγόμενα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες του Λασιθίου, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και του Ηρακλείου και σε έντεκα εγχώρια κρούσματα στις Περιφερειακές ενότητες του Λασιθίου (7), της Λακωνίας (3) και του Ηρακλείου (1).

«Είναι σαφές ότι η παραλλαγή Όμικρον επαναμολύνει άτομα που προηγουμένως νόσησαν από στέλεχος Βήτα ή Δέλτα και μέχρι σήμερα θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική νόσηση. Συνεπώς, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη διασπορά και τελικά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον και στη χώρα μας, το πρώτο ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι όλοι όσοι έχετε νοσήσει και μέχρι σήμερα θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή, θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού και να πάτε να εμβολιαστείτε» τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε την λήψη έκτακτων μέτρων για τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα για την περίοδο των Χριστουγέννων με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, να ανακοινώνει ότι «από τις 19 Δεκεμβρίου και στις 6 η ώρα το πρωί σε όλες τις πύλες εισόδου για όλους τους εισερχόμενους Έλληνες και αλλοδαπούς, είτε εμβολιασμένους, είτε ανεμβολίαστους, άνω των 5 ετών προβλέπεται η εμφάνιση αρνητικού PCR διάρκειας 72 ώρες πριν την επιβίβαση το οποίο θα αναρτάται στο site travel.gov.gr. Είναι προσωρινό μέτρο για την περίοδο των εορτών για να επιβραδύνουμε την έλευση και της μετάλλαξης Όμικρον. Παρέχεται, επίσης, η εναλλακτική λύση rapid test με αντιγόνο 24 ωρών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πιθανό πρόβλημα κλειστών εργαστηρίων τις ημέρες των εορτών».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξημένο testing στις πύλες εισόδου ενόψει των Χριστουγέννων προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον απο την κινητικότητα που υπάρχει την εορταστική περίοδο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ