Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διολισθαίνει σήμερα η τουρκική λίρα υποχωρώντας στις 15,2 λίρες ανά δολάριο με τις πιέσεις να σχετίζονται με την εκτιμώμενη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, εν μέσω πιέσεων από τον Τούρκο Προέδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέσα στο 2021 η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας της.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να μειώσει το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 1%, στο 14% στη σημερινή συνεδρίασή της, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη χώρα κινείται πάνω από το 21%.
Η τουρκική νομισματική αρχή έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του σχεδίου του Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές και στην πιστωτική επέκταση, αψηφώντας διεθνείς οίκους αξιολόγησης που έχουν επικρίνει ευρέως την πολιτική αυτή ως απερίσκεπτη.
Παραδόξως, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει πως στοχεύει σε πληθωρισμό 5%, θεωρεί ότι η πίεση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και πως η πολιτική της είναι απαραίτητη για την επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης και την εξισορρόπηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Παράλληλα, η τουρκική λίρα πιέζεται και από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων τον Μάρτιο και να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Χθες ο Τζερόμ Πάουελ έδωσε νέο σήμα για κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας, καθώς οι τιμές στις ΗΠΑ καλπάζουν.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως μεγάλες πιέσεις δέχονται και τα τουρκικά ομόλογα με την καμπύλη επιτοκίων τους να έχει αντιστραφεί εδώ και αρκετό καιρό, κάτι που δείχνει πως οι επενδυτές θεωρούν ανασφαλές το τουρκικό χρέος. Οι αποδόσεις των πενταετών τουρκικών ομολόγων βρίσκονται στο 23,35%, ενώ τα δεκαετή τουρκικά ομόλογα έχουν απόδοση 22,19%. Να σημειωθεί πως το δημόσιο χρέος της Τουρκίας διαμορφώνεται στα 448 δισ. δολάρια ή στο 40,4% του ΑΕΠ της χώρας.