Η άσκηση διπλωματίας μέσω twitter κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πολιτικοί επικοινωνούν με τους οπαδούς, αλλά και τους ορκισμένους εχθρούς τους, μέσα από τα social media. Ποιοι είναι όμως οι πολιτικοί με το μεγαλύτερο ακροατήριο;
Σε πολλούς παγκόσμιους ηγέτες αρέσει να κυβερνούν μέσω twitter, ποιος είναι όμως εκείνος που συγκεντρώνει τους περισσότερους followers;
Αυτή τη στιγμή, είναι ο Ινδός πρωθυπουργός Nαρέντρα Μόντι, ο οποίος αυξάνει συνεχώς τους οπαδούς του και πλησιάζει το ρεκόρ των 121,5 εκατομμυρίων ακολούθων που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ τη στιγμή που μπήκε λουκέτο στο λογαριασμό του, τον Ιανουάριο του 2021.
Από τις 22 Νοεμβρίου, ο Mόντι, ο ηγέτης της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη μετά την Κίνα, είχε σχεδόν 118 εκατομμύρια followers στους δύο λογαριασμούς του.
Ο Τραμπ έπαψε να είναι αρχηγός κράτους και χρήστης του προσφιλούς του Twitter στις αρχές του περασμένου χρόνου. Το κοινωνικό δίκτυο τον «έκοψε» μετά τις βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ,μετά τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του. Κατά την ορκωμοσία του διαδόχου του Τζο Μπάιντεν αρκετές ημέρες αργότερα, ο επίσημος λογαριασμός @POTUS του πρώην προέδρου των ΗΠΑ είχε αρχειοθετηθεί.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο όταν πρόκειται για τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό σήμερα, κατευθύνομαι στο Οβάλ Γραφείο για να αρχίσω να δουλεύω, προσφέροντας τολμηρή δράση και άμεση ανακούφιση για τις αμερικανικές οικογένειες» έγραφε ο Μπάιντεν στο πρώτο του…τιτίβισμα απο τον λογαριασμό @POTUS.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι τρίτος στη λίστα δημοφιλίας του twitter, πίσω από τον Πάπα, μετρώντας 47 εκατομμύρια οπαδούς. Τα δύο τρίτα προέρχονται από τον προσωπικό του λογαριασμό, @JoeBiden.
Πολλοί αρχηγοί κρατών χρησιμοποιούν αρκετούς λογαριασμούς Twitter για να προωθήσουν τον εαυτό τους, τις ιδέες και την πολιτική τους. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει στην πραγματικότητα 52 εκατομμύρια ακολούθους μεταξύ εννέα διαφορετικών γλωσσικών λογαριασμών, με το μεγαλύτερο μερίδιο να καταλαμβάνουν τα αγγλικά (18,8 εκατομμύρια), τα ισπανικά (18,7 εκατομμύρια), τα πορτογαλικά (5 εκατομμύρια) και τα ιταλικά (5 εκατομμύρια).
Την πρώτη 8άδα συμπληρώνουν Μουσουλμάνοι ηγέτες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει επίσης λογαριασμούς στα αραβικά, τα ρωσικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά, ακολουθεί.
Υπάρχουν όμως και αρχηγοί κρατών, στους οποίους η χρήση του Twitter φαίνεται λιγότερο σημαντική. Η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε αφήσει τη διαχείριση του twitter στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Steffen Seibert (@RegSprecher), ο οποίος είχε…μόλις 1 εκατομμύριο ακόλουθους.