Πόσο ανησυχητική είναι τελικά η μετάλλαξη «Όμικρον»: Διχασμένοι οι ειδικοί για τις επιπτώσεις της


Η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πιο μεταδοτική από τη «Δέλτα» αλλά λιγότερο σοβαρή. Δύο εβδομάδες μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στην Νότιo Αφρική, οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να λύσουν το «γρίφο» της.

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη απέναντι στη νέα παραλλαγή, το βέβαιο πάντως είναι πως μέχρι στιγμής συνδέεται με μικρότερο ποσοστό θανάτων σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη της Covid-19.

Ένα πολύ μικρότερο ποσοστό όσων εισήχθησαν στο νοσοκομείο χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο σε σχέση με τα προηγούμενα τρία κύματα, σύμφωνα με ανάλυση των αρχείων ασθενών από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC). Παρ’ όλα αυτά οι αναφορές για μία εκδοχή «φάντασμα» της παραλλαγής που κρύβεται στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν ανιχνεύεται ούτε με τα μοριακά τεστ (PCR), προκάλεσαν νέο συναγερμό.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, με τις συγκεχυμένες αναφορές και τις διαφορετικές έρευνες για τη «συμπεριφορά» της «Όμικρον», οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούν να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και επιβάλλουν προληπτικά νέα αυστηρά μέτρα.

Η «κρυφή παραλλαγή»

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, εντόπισαν την «κρυφή» παραλλαγή της που δεν «αναγνωρίζεται» από τα PCR τεστ, μετά τη ραγδαία αύξηση των συγκεκριμένων κρουσμάτων μέσα σε μόλις μία μέρα (από τα 101 στα 437).

Υπολογίζεται ότι το 6% των 709 περιπτώσεων της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν καταχωρηθεί στη βάση γονιδιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν σε αυτή τη μη ανιχνεύσιμη από τα μοριακά τεστ.

Η αισιόδοξη εκδοχή

Από την άλλη πλευρά μία πρόσφατη ιταλική έρευνα που βλέπει το ποτήρι «μισογεμάτο» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και η προηγούμενη μόλυνση εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική «ασπίδα» ενάντια στη μετάλλαξη Όμικρον.

Το 70% του νέου στελέχους δεν έχει μεταλλαχθεί , υποστηρίζει η πολλά υποσχόμενη μελέτη, σύμφωνα με την οποία το νέο στέλεχος έχει τουλάχιστον τριπλάσιες μικρο-μεταλλάξεις από τη «Δέλτα» μεγάλα τμήματα του νέου στελέχους ωστόσο, παραμένουν «ευάλωτα στο ανοσοποιητικό σύστημα».

Στους «αισιόδοξους» ανήκει και ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος λοιμοξιολόγος των ΗΠΑ που θεωρεί ότι είναι μάλλον απίθανο η παραλλαγή Όμικρον να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα. «Η νέα παραλλαγή του SARS-Cov-2 έχει καταφανώς υψηλότερη μεταδοτικότητα, υψηλότερη ακόμη και από την Δέλτα, η οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η «Όμικρον» είναι λιγότερο σοβαρή από τη «Δέλτα». Αυτό προκύπτει από την αναλογία μεταξύ αριθμού κρουσμάτων προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής. Ο λόγος αυτός είναι χαμηλότερος από ό,τι στη Δέλτα. Ωστόσο, ο δρ Φάουτσι προειδοποιεί πως δεν θα πρέπει κάποιος να βιαστεί και να δώσει υπερβολική σημασία στις πρώιμες ενδείξεις, διότι, κατά την άποψή του «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμη για να κατανοήσουμε την Όμικρον».

Διχασμένοι τέλος εμφανίζονται και οι παρασκευαστές εμβολίων. «Τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον από ό,τι τα προηγούμενα στελέχη», τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

Μιλώντας στους Financial Times, o Stephane Bancel, προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή «Όμικρον».

Παράλληλα δήλωσε πως ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν πως τα εμβόλια που υπάρχουν τώρα ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος.

Η Pfizer την ίδια ώρα φέρεται ως συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα φαίνεται να καλύπτουν, μερικώς έστω, την Όμικρον.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ