Το Πεκίνο χρησιμοποίησε τη μέθοδο της σποράς των νεφών για να δημιουργήσει τεχνητή βροχή. Στόχος να εξασφαλίσει ότι…ο ουρανός θα είναι γαλάζιος και η ατμόσφαιρα θα έχει λιγότερη ρύπανση τον Ιούλιο, σε μία σημαντική επέτειο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Στην Κίνα… απαγορεύεται η βροχή να αλλάζει τα σχέδια των Αρχών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα με την υπογραφή του Πανεπιστημίου Tsinghua, σύμφωνα με την οποία οι κινεζικές μετεωρολογικές αρχές έλεγξαν επιτυχώς τον καιρό πριν από μια μεγάλη πολιτική γιορτή.
Το Πεκίνο ξεκίνησε μια δίωρη επιχείρηση σποράς των νεφών την παραμονή των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος την 1η Ιουλίου. Στην εκδήλωση-ορόσημο για το καθεστώς στην πλατεία Τιενανμέν, έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Η κινεζική κυβέρνηση στηρίζει ένθερμα την τεχνολογία σποράς των νεφών, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια στις προσπάθειες χειραγώγησης του καιρού για την προστασία των αγροτικών περιοχών ή τη βελτίωση σημαντικών γεγονότων, τουλάχιστον από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Το λεγόμενο Cloud-seeding είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού, η οποία προϋποθέτει την προσθήκη χημικών ουσιών – όπως είναι τα μικρά σωματίδια ιωδιούχου αργύρου στα σύννεφα- προκαλώντας τη συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης.
Τη Δευτέρα, η South China Morning Post δημοσίευσε μία πρόσφατη ερευνητική εργασία που έφερε στο φως ξεκάθαρα δείγματα βομβαρδισμού των νεφών, την παραμονή της εκατονταετηρίδας, γεγονός που είχε προκαλέσει σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας συνέπεσε με μεγάλες προκλήσεις, όπως ήταν μεταξύ άλλων η απροσδόκητη αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων αλλά και ένας συννεφιασμένος ουρανός κατά τη διάρκεια του πιο υγρού καλοκαίρια που έχει καταγραφεί. Εργοστάσια και άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους, ημέρες πριν από την εκδήλωση, αλλά η χαμηλή ροή αέρα σήμαινε ότι η ρύπανση δεν είχε μειωθεί, είπε.
Η δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιστήμης, Wang Can, ανέφερε ότι μια δίωρη επιχείρηση σποράς σύννεφων ξεκίνησε την παραμονή της τελετής και οι κάτοικοι σε κοντινές ορεινές περιοχές ανέφεραν ότι είδαν «πυραύλους» στον ουρανό στις 30 Ιουνίου. Η εφημερίδα ανέφερε ότι μετέφεραν ιώδιο αργύρου στον ουρανό.
Οι ερευνητές είπαν ότι η τεχνητή βροχή που προέκυψε, μείωσε το επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων PM2,5 κατά περισσότερο από 2/3 και μετατόπισε την ένδειξη του δείκτη ποιότητας του αέρα, με βάση τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από «μέτρια» σε «καλή». Η ομάδα είπε ότι η τεχνητή βροχή «ήταν το μόνο ενοχλητικό γεγονός σε αυτήν την περίοδο», επομένως ήταν απίθανο η πτώση της ρύπανσης να είχε φυσική αιτία.
Πέρυσι το Πεκίνο ανακοίνωσε σχέδια για την επέκταση ενός πειραματικού προγράμματος τροποποίησης του καιρού σε μια περιοχή 1,5 φορές μεγαλύτερη από την Ινδία – 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – που καλύπτεται από τεχνητή βροχή ή χιόνι.
Το Κρατικό Συμβούλιο είπε ότι σκοπεύει να έχει ένα ανεπτυγμένο σύστημα τροποποίησης του καιρού έως το 2025, το οποίο θα περιλαμβάνει άλλα μισό εκατομμύριο τετραγωνικά , όπου θα φιλοξενούνται «τεχνολογίες για το μποκάρισμα του χαλαζιού».
Υπάρχει ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τη νέα αυτή τεχνολογία, αλλά και μία τεράστια συζήτηση σχετικά με το εάν η χειραγώγηση του καιρού σε μια περιοχή θα μπορούσε να διαταράξει τα καιρικά συστήματα αλλού.
Την πενταετία έως το 2017 τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η Κίνα είχε ξοδέψει περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην εν λόγω τεχνολογία και προκάλεσε περίπου 233,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα πρόσθετης βροχής.
Το 2019 αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πρακτικές τροποποίησης του καιρού είχαν συμβάλει στη μείωση του 70% των ζημιών από χαλάζι ετησίως στις γεωργικές περιοχές της Xinjiang. Η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για πολιτικά και άλλα σημαντικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, της Συνόδου Κορυφής του APEC το 2014, καθώς και για παρελάσεις της Εθνικής Ημέρας και ετήσιες συναντήσεις.
Πηγή: Guardian
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.