Δημήτρης Λιγνάδης: Οι δικαστές υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως Συμέλας Σαπίδου, η οποία είχε απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς του σκηνοθέτη ζητώντας την παραπομπή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο
«Άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα» είχε χαρακτηρίσει η εισαγγελέας τον ηθοποιό, που πλέον οδηγείται σε δίκη.
Μάλιστα, οι δικαστές διέταξαν και τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του σκηνοθέτη, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση που ανέφερε: «Η επανειλημμένη τέλεση της πράξης, η μακρόχρονη δράση του, η μέθοδος που έχει αναπτύξει, για να προσεγγίσει τα θύματά του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τα δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματά του, δίχως καμία αναστολή, αλλά και η αμετανόητη στάση του μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα, ώστε η διατήρηση της προσωρινής του κράτησης να κρίνεται αναγκαία για την αποτροπή από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων».
Ο άλλοτε δημοφιλής σκηνοθέτης κατηγορείται για βιασμό σε βάρος ενός 25χρονου άνδρα το 2010, για το βιασμό ενός ακόμη άνδρα το 2015 στην Επίδαυρο, για το βιασμό ενός 24χρονου σήμερα άνδρα το 2015, αλλά και τον βιασμό ενός ακόμη άνδρα το 2018.
Το χρονικό της υπόθεσης Λιγνάδη και οι 4 υποθέσεις βιασμών
Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Φεβρουαρίου 2021. Ήταν πρωί της Παρασκευής και οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έτρεχαν με γοργούς ρυθμούς. Την ώρα που οι εισαγγελείς λάμβαναν μαρτυρική κατάθεση για την πρώτη μήνυση που είχε κατατεθεί σε βάρος του σκηνοθέτη από τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο -με την υπόθεση όμως να έχει παραγραφεί-, ένας 25χρονος άνδρας κατέθετε μία μήνυση για βιασμό σε βάρος του σκηνοθέτη, πριν από 11 χρόνια. Η υπόθεση ήταν ακόμα «ενεργή» νομικά και το γεγονός αυτό πυροδότησε τις εξελίξεις που ακολούθησαν.
Η εισαγγελία λαμβάνει δεύτερη κατάθεση από μάρτυρα που αφορά στην υπόθεση της δεύτερης μήνυσης αργά το βράδυ της Παρασκεύης, ενώ το πρωί του Σαββάτου υπάρχουν πληροφορίες για κατάθεση φερόμενου θύματος του σκηνοθέτη, που προέκυψε από την πρώτη μήνυση του Βασίλη Κυπαρισσόπουλου. Το ενδεχόμενο του εντάλματος ήταν πλέον ανοιχτό και ο Δημήτρης Λιγνάδης επιλέγει να εμφανιστεί στη ΓΑΔΑ μαζί με τον συνήγορό του σε περίπτωση που τον αναζητούν.
Εκείνες τις ώρες του μεσημεριού του Σαββάτου, η Εισαγγελία συγκέντρωνε τα στοιχεία και την στιγμή που ο σκηνοθέτης με τον δικηγόρο του περνούσαν το κατώφλι της ΓΑΔΑ, το ένταλμα δεν είχε εκδοθεί. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιγνάδης έδωσε το προσωπικό του τηλέφωνο, ώστε εάν χρειαζόταν, να τον καλέσουν για να μεταβεί εκ νέου. Η κίνηση του σκηνοθέτη δεν ήταν τυχαία, αφού με τον τρόπο αυτό έδειξε στις Αρχές ότι είναι διαθέσιμος και δεν έχει πρόθεση αποφυγής της Δικαιοσύνης.
Στις πέντε ώρες που ακολούθησαν, η εισαγγελία συγκέντρωσε το αποδεικτικό υλικό, το οποίο διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια που άναψε το πράσινο φως για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Ένα ένταλμα που περιγράφει λεπτομερώς την δράση του σκηνοθέτη, καθώς αναφέρεται η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων, ενώ γίνεται λόγος για «συστηματική και μεθοδική προσέγγιση, καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και εκμετάλλευση της επαγγελματικής του ιδιότητας».
Επιπλέον οι αρχές φέρεται να έχουν σοβαρές ενδείξεις, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, ότι ο σκηνοθέτης «οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση ανικανότητας ή αναισθησίας», πως οι «στόχοι» του ήταν κυρίως «αλλοδαποί ανήλικοι παθόντες», αλλά και πως είχε «εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη».
Ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά την έκδοση του εντάλματος ενημερώθηκε και παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ. Ο τότε συνήγορός του Νίκος Γεωργουλέας σε δηλώσεις του τόνισε πως η θέση του εντολέα του «είναι πλήρης άρνηση για τέτοια περιστατικά».
Η εισαγγελία της Αθήνας συγκέντρωσε τρεις μαρτυρικές καταθέσεις που κατέστησαν αναπόφευκτη την άσκηση δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Η καθοριστική κατάθεση, ήταν αυτή ενός εκ των φερόμενων ως θυμάτων του σκηνοθέτη, πρόσωπο το οποίο υποδείχθηκε από τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο.
Ο τελευταίος είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, υποστηρίζοντας ότι τον γνώρισε σε ηλικία 15 ετών.
Αν και τα καταγγελλόμενα αδικήματα στην συγκεκριμένη μήνυση είχαν παραγραφεί, ο Βασίλης Κυπαρισσόπουλος φέρεται να υπέδειξε ένα ακόμη θύμα του σκηνοθέτη, του οποίου η υπόθεση ήταν ακόμα «ζωντανή».
Αυτό ήταν και το πρόσωπο κλειδί που κατέθεσε την μαρτυρία του στις εισαγγελικές αρχές, κάνοντας λόγο για βιασμό του στην Επίδαυρο.
Στην καταγγελία του θύματος που υποδείχθηκε από τον Βασίλη Κυπαρισσοπουλο, ο Δημήτρης Λιγνάδης απάντησε «δεν υπήρχε καμία παράσταση στην Επίδαυρο» στις 9 Αυγούστου του 2015 την οποία επικαλείται ο καταγγέλλων για το ταξίδι τους: «Αν είχαμε πάει μαζί στην Επίδαυρο, δεν θα είχε κάνει τέτοιο λάθος να πει ότι είδαμε μια ανύπαρκτη παράσταση μου».
Η δεύτερη υπόθεση
Η κατάθεση που «έδεσε» τον φάκελο σε βάρος του κ. Λιγνάδη ήρθε από μάρτυρα – φιλικό πρόσωπο του δεύτερου ανθρώπου που έχει μηνύσει τον σκηνοθέτη για βιασμό το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μήνυση αναφέρεται ότι ο σκηνοθέτης τον προσέγγισε στην πλατεία του Μεταξουργείου, με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο, προβάλλοντάς του τον κύκλο των γνωριμιών του. Το θύμα φέρεται να υποστηρίζει ότι συχνά πήγαιναν σε συναυλίες και ότι ο καταγγελλόμενος τον βίασε στο σπίτι του.
Ο 25χρονος σήμερα άνδρας φέρεται να καταγγέλλει στη μύηση του: «Μας πλησίασε λέγοντάς μας ότι ψάχνει νέα ταλέντα για το θέατρο. Μας είπε ότι είχε πολλές γνωριμίες και μπορούσε να βοηθήσει όποιον ήθελε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Μ’ έπαιρνε και πηγαίναμε σε συναυλίες πολύ γνωστών τραγουδιστών». Μάλιστα, σύμφωνα με τη μήνυση ο γνωστός σκηνοθέτης δεχόταν και άλλους ανήλικους στο σπίτι του. «Είχαμε συναντηθεί στο σπίτι του και με άλλα παιδιά, όπου συνέχιζε να μας λέει ότι θα μας αναδείξει. Εκεί στο διαμέρισμά του με θέα την Ακρόπολη με βίασε. Προσπαθούσα να αντισταθώ. Τον έβριζα. Μ’ έδιωξε.
Έκτοτε δεν τον ξανασυνάντησα. Ήμουν 14 χρόνων, πήγαινα στη Β` Γυμνασίου».
Ωστόσο, ο 25χρονος μηνυτής βρισκόταν στη Σουηδία και δεν ήταν εφικτό να καταθέσει (σς: κατέθεσε αρκετό καιρό αργότερα κάτω από κάρα μυστικότητα), αλλά είχε προτείνει μάρτυρα προς επίρρωση των ισχυρισμών του.
Αυτός ο μάρτυρας κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας πολλές από τις καταγγελίες του 25χρονου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας ισχυρίστηκε πως βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, και πως ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες.
Στη συνέχεια -σύμφωνα με την κατάθεση- ο σκηνοθέτης φέρεται να τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις. Όμως, η παρέα αποφάσισε να φύγει αμέσως από το σπίτι και ο ίδιος ο μάρτυρας δεν ξαναπήγε ποτέ, ενώ -όπως υποστηρίζει- είναι σίγουρος ότι φίλος του λέει την αλήθεια για τον βιασμό του, κρίνοντας από τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη.
Η τρίτη υπόθεση
Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μηνύθηκε νεαρό άνδρα, ο οποίος ισχυρίζεται πως βιάσθηκε το 2018 από τον σκηνοθέτη μέσα στο σπίτι του. Σύμφωνα με όσα φέρεται να καταγγέλλει ο Δ.Μ, ο οποίος είναι Έλληνας και την περίοδο του καταγγελλόμενου συμβάντος ήταν ενήλικος, ο σκηνοθέτης τον γνώρισε στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο.
Ο ίδιος δεν έχει σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο και η γνωριμία τους φέρεται να έγινε στην πλατεία κοντά στο σπίτι του σκηνοθέτη, όταν ο τελευταίος -πάντα κατά τον μηνυτή- τον προσέγγισε και έπιασαν συζήτηση. Στη συνέχεια, φέρεται να του πρότεινε να πάνε στο σπίτι του, όπου σύμφωνα με όσα καταγγέλλει τον «νάρκωσε» με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τον βίασε.
Η τέταρτη υπόθεση
Η τελευταία πράξη βιασμού την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο Δημήτρης Λιγνάδης, προέκυψε από την κατάθεση στην 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών.
Στην κατάθεσή του, ο 23χρονος σήμερα μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να «φιλοξενήθηκε» για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015, αναφέρεται στην κακοποίηση που υπέστη, ενώ περιγράφει έναν γενικότερο τρόπο δράσης του σκηνοθέτη.
Σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο 23χρονος, γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Λιγνάδη στις αρχές του 2015 στην πλατεία Αγίου Παύλου. Η πρώτη γνωριμία έγινε όταν είδε τον σκηνοθέτη να διαπληκτίζεται με έναν φίλο του., ενώ κάποιες ημέρες αργότερα -σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει- έλαβε στο Facebook αίτημα φιλίας από εκείνον. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν να συνομιλούν και κανόνισαν συνάντηση εκ του σύνεγγυς τον Φεβρουάριο του 2015.
Ο ίδιος φέρεται να είπε στην ανακρίτρια πως όταν εκμυστηρεύτηκε στον σκηνοθέτη τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο σπίτι του, εκείνος του πρότεινε να μείνει μαζί του για να βρει διέξοδο. Ο νεαρός φέρεται να δέχτηκε καταγγέλλοντας όμως στη συνέχεια τον βιασμό του από τον σκηνοθέτη.