Μετάλλαξη Όμικρον: Αυξάνεται ο αριθμός των χωρών με κρούσματα – Σε ποιο σενάριο μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού
Σε συνολικά 16 χώρες έχει καταγραφεί μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης η μετάλλαξη Όμικρον που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό καθώς οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις για το πόσο πιο μεταδοτική είναι, πόσο πιο σοβαρές νοσήσεις μπορεί να δώσει και πόσο ανθεκτική μπορεί να είναι απέναντι στα εμβόλια.
Συνολικά κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον έχουν καταγραφεί σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιταλία, Σουηδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ, Καναδά, Χονγκ Κονγκ, Νότια Αφρική και Αυστραλία.
Παράλληλα το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δύο ταξιδιώτες από το Γιοχάνεσμπουργκ, που επιβεβαιώθηκε μετά την άφιξή τους στο Σίδνεϊ πως έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον είχαν μετεπιβιβαστεί στην πτήση προς τη μεγαλούπολη της Αυστραλίας στο διεθνές αεροδρόμιο Τσάνγκι της πόλης-κράτους της Ασίας.
Τα δύο άτομα αναχώρησαν από το Γιοχάνεσμπουργκ την 27η Νοεμβρίου με πτήση της Singapore Airlines και έφθασαν στο Τσάνγκι αυθημερόν, όπου επιβιβάστηκαν στην πτήση προς το Σίδνεϊ, διευκρίνισε το υπουργείο. Και οι δύο επιβάτες υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορονοϊό πριν από την αναχώρησή τους, που είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, σημείωσε.
Μετάλλαξη Όμικρον: Μπορεί να είναι «χριστουγεννιάτικο δώρο κατά της πανδημίας;»
Την ίδια ώρα, πάντως, και παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπάρχουν επιστήμονες που εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποτελέσει ακόμα και το τέλος της πανδημίας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Γερμανός επιδημιολόγος Καρλ Λάουτερμπαχ ο οποίος είπε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αποδεχθεί «χριστουγεννιάτικο δώρο» αν τελικά αποδειχθεί ότι προκαλεί ήπια νόσηση με κορονοϊό.
Ήδη επιστήμονες από τη Νότια Αφρική έχουν καταγράψει ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, όπως κόπωση και πονοκέφαλος, σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις και δεν έχει, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε κάποια νοσηλεία ή σε κάποιο θάνατο.
Κατά τον Λάουτερμπαχ αυτές οι αρχικές αναφορές για την μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να σημαίνουν ότι ενδεχομένως να αποτελέσει καταλύτη για να μπει τέλος στην πανδημία. Σύμφωνα με το σκεπτικό του οι τόσες πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα μπορεί να σημαίνει ότι ο ιός μεταλλάχθηκε για να μολύνει αλλά να είναι ταυτόχρονα και λιγότερο φονικός όπως συμβαίνει, κατά τον ίδιο, και με τον τρόπο με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι περισσότεροι αναπνευστικοί ιοί.
Η εκτίμηση, εξάλλου, αρκετών επιστημόνων είναι ότι ο κορονοϊός δεν θα εξαλειφθεί ποτέ αλλά αντίθετα θα εξελιχθεί σε έναν ηπιότερο ιό που θα θυμίζει κάτι από τον ιό της γρίπης. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να εξακριβώσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επιπτώσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον λόγω του χρόνου που χρειάζεται κανείς για να νοσήσει σοβαρά σε περίπτωση μόλυνσης με κορονοϊό.
Μετάλλαξη Όμικρον: Οι κρίσιμες επόμενες εβδομάδες για τα μυστικά της
Το ίδιο διάστημα λένε οι επιστήμονες ότι θα χρειαστεί προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τη μετάλλαξη Δέλτα και πιο ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια. Μέχρι στιγμής τα περισσότερα κρούσματα μετάλλαξης Όμικρον έχουν καταγραφεί σε άτομα νεαρότερης ηλικίας που έχουν ηπιότερα συμπτώματα.
Παράλληλα οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά αν τα κρούσματα μετάλλαξης Όμικρον που καταχωρούνται στις δημόσιες βάσεις δεδομένων θα αρχίσουν να ξεπερνούν αυτά της μετάλλαξης Δέλτα εκτιμώντας ότι για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί μια περίοδο 3-6 εβδομάδων ανάλογα με το πόσο γρήγορα κινείται η νέα μετάλλαξη.
Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμούν οι ερευνητές ότι θα έχουν τις πρώτες απαντήσεις για το αν η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια αφού προηγουμένως έχουν εξετάσει στα εργαστήρια δείγματα αίματος από εμβολιασμένους ανθρώπους ή από πειραματοζώα αναλύοντας τα αντισώματα στα δείγματα που θα έχουν εκτεθεί στην νέα μετάλλαξη.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, Ντέιβιντ Χο, εκτιμά ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει ένα σημαντικό βαθμό αντίστασης στα εμβόλια για τον κορονοϊό δεδομένων των σημείων στα οποία έχουν καταγραφεί οι μεταλλάξεις της στην πρωτεΐνη-ακίδα. «Τα αντισώματα των εμβολίων στοχεύουν σε τρεις περιοχές στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού και η Όμικρον έχει μεταλλάξεις και στα τρία αυτά σημεία. Εμείς ως τεχνικοί είμαστε πιο ανήσυχοι από ότι οι ειδικοί δημόσιας υγείας λόγω των όσων γνωρίζουμε για τη δομική ανάλυση της μετάλλαξης Όμικρον» δήλωσε στο Reuters.
Άλλοι επιστήμονες επισημαίνουν, τέλος, ότι προηγούμενες μεταλλάξεις όπως η Beta είχαν επίσης μεταλλάξεις που μείωναν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά τα εμβόλια συνέχισαν να εμποδίζουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο προσθέτοντας ότι ακόμα και αν τα αντισώματα αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά, άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος όπως τα κύτταρα Τ και Β θα τα αντικαταστήσουν.
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Mail
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.