Παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ξεκινά η εκπαίδευση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλη Καραμαλάκη, ξεκινά σήμερα Δευτέρα, η επανεκπαίδευση των αστυνομικών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν για άμεση ενίσχυση της εκπαίδευσής τους, με φόντο όλα όσα έλαβαν χώρα κατά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα με έναν νεκρό.
Όπως είχε ανακοινώσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος πριν από έναν μήνα, την 1η Νοεμβρίου, το ένα από τα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν μετά την καταδίωξη στο Πέραμα αφορούσε τη «διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι διαχειρίζονται μεγάλο εύρος θεμάτων ασφάλειας και αστυνόμευσης στην υπηρεσία του πολίτη. Τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των Νόμων. Δημιουργούνται ειδικά «σχολεία μετεκπαίδευσης» των ειδικών φρουρών».
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει πρόγραμμα που αποτελείται από πολλά αντικείμενα εκπαίδευσης: Απογέμιση-Λύση αρμολόγηση ατομικού οπλισμού, αστυνομική αυτοάμυνα (σωματικές έρευνες, τεχνικές σύλληψης συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων ατόμων), οπλοτεχνική, πρώτες βοήθειες στο πεδίο της μάχης – πρακτική εξάσκηση σε σενάρια ένοπλης συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, έλεγχος υπόπτου – σενάρια κλιμακούμενης έντασης, ξηρά προπόνηση στον ατομικό και ομαδικό οπλισμό, βολές αυξημένων επιχειρησιακών απαιτήσεων από διάφορες θέσεις και αποστάσεις, ατομική βολή κάθε εκπαιδευόμενου – ατομικό χρονομετρημένο τεστ στη σκοποβολή, έλεγχος οχημάτων υψηλού κινδύνου-μπλόκα, καταδιώξεις-πρωτόκολλο ενεργειών, γραπτό τεστ αξιολόγησης εκπαιδευόμενων πολλαπλής επιλογής».
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει και θεωρητικά μαθήματα για τον ποινικό κώδικα (άμυνα, υπέρβαση άμυνας, μάρτυρες, έρευνες, σύλληψη κατηγορουμένου, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς), τα ανθρώπινα δικαιώματα (η αξία του ανθρώπου, δικαίωμα ζωής, η αρχή της ισότητας, άσυλο κατοικίας, θρησκευτική ελευθερία), τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, όπως και μαθήματα ψυχολογίας.
Όσον αφορά στα σεμινάρια ψυχολογίας, η εκπαίδευση θα αφορά στον έλεγχο της ομάδας, στη διαχείριση του θυμού, στη διαχείριση της βίας, στη διαχείριση του στρες. Τα σεμινάρια ψυχολογίας θα γίνουν από το γνωστό ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα και από έναν ταξίαρχο-ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ.
Σημειώνεται ότι μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα αντικαταστάθηκαν, με πρωτοβουλία του υπουργού, ο διοικητής της Άμεσης Δράσης και ο επικεφαλής αξιωματικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Αυτό ήταν το πρώτο «καμπανάκι» που έδειξε ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεώρησε ότι η καταδίωξη στο Πέραμα αποκάλυψε επιχειρησιακές αδυναμίες και λάθη στην Άμεση Δράση.