Αυστηρές οδηγίες προς όσους προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών εξέδωσε η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), η αρμόδια αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, υπογραμμίζοντας τις υποχρεώσεις τους κατά τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και τον καθορισμό του ρίσκου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ο επικαιροποιημένος οδηγός της FATF αποτελεί μέρος της συνεχούς παρακολούθησης του τομέα των κρυπτονομισμάτων και των παρόχων σχετικών υπηρεσιών από τον διεθνή φορέα. Μεταξύ άλλων:
- Επεξηγεί τον τρόπο εφαρμογής των συστάσεων της FATF για δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία και πάροχους υπηρεσιών σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία.
- Περιλαμβάνει σχετικά παραδείγματα και είδη δραστηριοτήτων που καλύπτονται ή εξαιρούνται από τον ορισμό των κρυπτοπεριουσιακών στοιχεία.
- Εντοπίζει εμπόδια στην εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης των κινδύνων που προέρχονται και σχετίζονται με κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία και πάροχους υπηρεσιών σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία.
- Εισηγείται πιθανές λύσεις προς τους παρόχους υπηρεσίων ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών.
- Περιλαμβάνει επίσης μια μη εξαντλητική λίστα δεδομένων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους πάροχους υπηρεσιών σε κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία.
Ο επικαιροποιημένος οδηγός της FATF αποτελεί βοηθητικό εργαλείο για τις εποπτευόμενες οντότητες που συμμετέχουν ή επιδιώκουν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες κρυπτονομισμάτων, στην κατανόηση των υποχρεώσεών τους ως προς τηn παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τις κατευθύνει στο πώς μπορούν να συμμορφωθούν αποτελεσματικά με αυτές τις υποχρεώσεις.
Παράλληλα, αποτελεί και εγχειρίδιο για τους επόπτες των αγορών. Στην ελληνική περίπτωση επόπτης είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία ελέγχει όσες εταιρείες είναι εγγεγραμένες στα μητρώα παρόχων υπηρεσιών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών (digital wallets).
Συνολικά οκτώ εταιρείες έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στα μητρώα παρόχων υπηρεσιών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Συγκεκριμένα, εγγεγραμμένες στο μητρώο της Αρχής ως πάροχοι υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών είναι οι εταιρείες Excelon Exchange, Kriptomat και Bitbank. Και οι τρεις αυτές εταιρείες είναι παράλληλα εγγεγραμμένες και στο μητρώο παρόχων υπηρεσιών ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στο ίδιο μητρώο είναι εγγεγραμμένες και οι ελληνικές Bcash Greece Inc, Blocktech ΙΚΕ, VFA HUB, Smart IT και Kurant Greece.
Να σημειωθεί πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αρμόδια για την εποπτεία των παρόχων ψηφιακών νομισμάτων και ψηφιακών πορτοφολιών (Virtual Assets Services Providers) μόνο ως προς τα θέματα που αφορούν στην πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και όχι στα θέματα προστασίας των επενδυτών, καθώς το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση σε επίπεδο ΕΕ.
Στη βάση αυτή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να κινηθεί για να ενημερώσει τις εταιρείες που εποπτεύει και για τις οδηγίες της FATF.