Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνήψε παγκόσμια συμφωνία για τη δωρεά τεστ αντισωμάτων σε φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Mια παγκόσμια άδεια για ορολογική τεχνολογία που εντοπίζει αντισώματα κατά του κορονοϊού θα παρέχεται χωρίς πνευματικά δικαιώματα σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες βάσει μιας πρώτης στο είδος της συμφωνίας προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα υπάρχοντα τέσσερα τεστ, τα οποία ελέγχουν την παρουσία αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 που αναπτύσσονται έπειτα από μόλυνση ή μία δόση εμβολίου, θα μπορούν επίσης να παρέχουν τη βάση σε αποφάσεις για την ανάγκη αναμνηστικών δόσεων για την προστασία απέναντι στην ασθένεια, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Η μη αποκλειστική συμφωνία αδειοδότησης η οποία επιτεύχθηκε με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (Consejo Superior de Investigationes Cientificas – CSIC), ένα δημόσιο ερευνητικό ινστιτούτο που προσφέρει την τεχνολογία ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, είναι η πρώτη άδεια για τεστ που υπογράφεται από τον οργανισμό του ΟΗΕ για τις φαρμακευτικές πατέντες (Medicines Patent Pool – MPP).
«Ο σκοπός της άδειας είναι να διευκολύνει την ταχεία κατασκευή και εμπορευματοποίηση του ορολογικού τεστ του CSIC κατά της COVID-19», ανέφερε ο Π.Ο.Υ.
«Η άδεια θα είναι ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων για χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης της τελευταίας πατέντας», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.
Τα τεστ είναι απλά στη χρήση και κατάλληλα ακόμη και για αγροτικά περιβάλλοντα με βασικές εργαστηριακές υποδομές, είπε ακόμη.
Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους καλωσόρισε τη συμφωνία για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εμπνεύσει και άλλους κατασκευαστές ώστε να μοιραστούν εργαλεία κατά της COVID-19.
«Αυτό είναι το είδος της ανοικτής και διαφανούς άδειας που χρειαζόμαστε προκειμένου να κινήσουμε τη βελόνα για την πρόσβαση στη διάρκεια και μετά την πανδημία», είπε ο Τέντρος.
«Καλώ επειγόντως τους παρασκευαστές εμβολίων, φαρμακευτικών θεραπειών και διαγνωστικών τεστ COVID-19 να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και να αναστρέψουν το κλίμα στην πανδημία και στην καταστρεπτική παγκόσμια ανισότητα που έχει φέρει στο προσκήνιο αυτή η πανδημία.»
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) καλωσόρισαν τη συμφωνία, σημειώνοντας πως, μέχρι τώρα, ο Π.Ο.Υ. είχε μόνο ένα τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιούσε ποσοτικό ανοσοπροσδιορισμό (ELISA), που έχει κατασκευαστεί από τη Roche και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το εργαλείο της εδρεύουσας στην Ελβετία φαρμακοβιομηχανίας.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.