Lamda Development: Αυτό είναι το masterplan του Ελληνικού


Το συνολικό σχεδιασμό της επένδυσης στο Ελληνικό, το όραμά της για τη μεγάλη ανάπλαση αλλά και τα έργα που θα ολοκληρωθούν έως το 2025, παρουσίασε η Lamda Development.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, ήδη έχουν ήδη ολοκληρωθεί μια σειρά οι μελέτες και έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες ενώ οι κύριες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από το Φεβρουάριο του 2022. Πρόκειται για μια επένδυση που στην πλήρη ανάπτυξή της θα φέρει 85.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ έχουν ήδη επιστρέψει από το εξωτερικό Έλληνες επιστήμονες που απασχολούνται στα έργα του Ελληνικού.

Ο σχεδιασμός αυτός, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έργα υποδομών άνω των 500 εκατ. ευρώ προς όφελος και των γειτονικών περιοχών αλλά και πράσινο σε ποσοστό 70% της συνολικής έκτασης. Επίσης, το παραλιακό μέτωπο θα αναδειχθεί σε παγκόσμιο προορισμό με παραλία μήκους 1 χιλιομέτρου.

Όραμα της Lamda Development, όπως αναφέρθηκε στην τρίτη κατά σειρά διαδικτυακή παρουσίαση για τα έργα του Ελληνικού είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να παραδώσει στους πολίτες μία πόλη του μέλλοντος, όπου θα θέλουν να ζουν, να εργάζονται και να επισκέπτονται. Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, το Ελληνικό θα αναπτυχθεί από την αρχή ως έξυπνη πόλη. Στην καρδιά της θα βρίσκονται οι λεγόμενες γειτονιές των 15 λεπτών όπου οι κάτοικοι θα έχουν τα πάντα που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους σε ελάχιστη απόσταση. Επιπλέον, θα υπάρχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση προς το Ελληνικό από ολόκληρη την Αττική, ενώ κατά τη διαδικασία κατασκευής έχουν γίνει όλα τα έργα για την ελαχιστοποίηση της όχλησης για τους κατοίκους.

Δείτε την παρουσίαση

«Το Ελληνικό ξεκίνησε και έως το 2025 ένα μεγάλο μέρος του θα είναι έτοιμο, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να το ζήσουν και να νιώσουν υπερήφανοι. Μία περιοχή που σήμερα είναι δύσκολα προσβάσιμη και αποκομμένη από τον αστικό ιστό θα μεταμορφωθεί τα επόμενα χρόνια, αποκλειστικά με ιδιωτική χρηματοδότηση, σε μία σύγχρονη πράσινη πόλη που θα μπορούμε όλοι μας να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε. Το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μία έξυπνη πόλη, με προηγμένες υποδομές και καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ σχεδιάστηκε ώστε να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμο και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε, στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

«Το Ελληνικό αλλάζει την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φιλοσοφία της Αθήνας. Η κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων, η πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές που περιλαμβάνουν σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας αλλά και χώρους διασκέδασης και αναψυχής, η υιοθέτηση αυστηρών αρχών περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αλλά και η σύνδεση με τις γύρω περιοχές ώστε το Ελληνικό να είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους, όπου και αν βρίσκονται στο λεκανοπέδιο, είναι βασικές αρχές του σχεδιασμού μας», επεσήμανε ο Chief Planning & Construction Officer, κ. Δημήτρης Ζωντανός.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του Ελληνικού

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η Lamda Development σχεδιάζει και θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου μία σειρά από έργα υποδομών κοινής ωφέλειας, που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους του Ελληνικού αλλά και των γειτονικών περιοχών. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, πρόκειται για «έξυπνα» έργα υποδομής, τα οποία θα μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για ολόκληρη την Ελλάδα.
Αντίστοιχα, ως προς το κομμάτι του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το σχεδιασμό πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ., θα καλύπτεται από πάρκα, λίμνες, κήπους, κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων, ενώ στις οικιστικές περιοχές οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ξεπερνούν το 50%. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της σημερινής εικόνας, καθώς μέχρι πρότινος η αντίστοιχη αναλογία ήταν 30% έναντι 70%.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο το Πάρκο του Ελληνικού, μέρος του οποίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, θα εκτείνεται σε πάνω από 2 εκατ. τ.μ., αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια πάρκα παγκοσμίως, και θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Το πάρκο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τη βιοποικιλότητα της περιοχής και, μέσα από προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε άρδευση και ηλεκτροδότηση.

Μέσα στο Πάρκο, θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο Αθλητικό Κέντρο, που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Το κέντρο διαθέτει εγκαταστάσεις στίβου, κολύμβησης, ποδοσφαίρου και ενόργανης γυμναστικής, γήπεδο για αθλήματα ρίψεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο, ξενώνες για την φιλοξενία των αθλητών και ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, beach volley και ενόργανης γυμναστικής.
Επιπλέον, και προκειμένου εξασφαλιστεί πλήρης διαφάνεια, έχει ήδη συσταθεί ειδική μονάδα περιβάλλοντος που θα παρακολουθεί την τήρηση των όρων και των δεσμεύσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Lamda Development, το παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού αναδεικνύεται σε παγκόσμιο προορισμό, με στόχο την προσέλκυση πάνω από 1 εκατ. επισκεπτών ετησίως και για τους 12 μήνες κάθε χρόνου.

Ο προγραμματισμός των έργων

Ως προς τον χρονοπρογραμματισμό του έργου, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα έργα για την ανάπλαση του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με τις υψηλότερες προδιαγραφές διεθνώς, σε όλα τα στάδια εξέλιξής τους:
Αναλυτικά, έχουν ήδη ξεκινήσει οι μελέτες για το Πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αντίστοιχα, το 2022 ξεκινούν οι εργασίες για το νέο Κτίριο Μετεγκατάστασης Συλλόγων ΑΜΕΑ, ένα συγκρότημα 11.000 τ.μ., όπου θα συνεγκατασταθούν τέσσερα σωματεία παροχής φροντίδας σε άτομα με αναπηρία. Το εν λόγω έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2023.

Εντός του 2022 θα ξεκινήσουν επίσης τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας του Άγιου Κοσμά και της παραλίας, αλλά και η κατασκευή του Marina Tower ενώ το 2023 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Marina Galleria και του παραθαλάσσιου οικισμού κατοικιών και συγκροτημάτων μπροστά από το Πάρκο. Προβλέπεται επίσης να ξεκινήσουν οι εργασίες για το εμπορικό και ψυχαγωγικό σύμπλεγμα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, καθώς και για τον πύργο μικτής χρήσης στην ίδια περιοχή.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ