Ψευδάργυρος γρίπη: Ενθαρρυντικά στοιχεία στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού


Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα φαίνεται να βοηθούν στη μείωση των λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη, η ιγμορίτιδα και η πνευμονία. Πολλές μη συνταγογραφούμενες θεραπείες για το κρυολόγημα και τον βήχα προσφέρουν μόνο «οριακά οφέλη», σημείωσαν οι ερευνητές. Κατέστησαν τον ψευδάργυρο ως μια βιώσιμη «φυσική» εναλλακτική για την αυτοδιαχείριση μη ειδικών λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η Τζένιφερ Χάντερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας NICM στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ στο Πένριθ της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η ομάδα της δημοσίευσε τα ευρήματα στις 2 Νοεμβρίου στο BMJ Open. Σύμφωνα με την ομάδα της Hunter, ο ψευδάργυρος ως θρεπτικό συστατικό έχει κερδίσει την προσοχή των ερευνητών. Είναι άλλωστε γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία, τη φλεγμονή, τον τραυματισμό των ιστών, την αρτηριακή πίεση και τις αποκρίσεις των ιστών σε οποιαδήποτε έλλειψη οξυγόνου. Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες του ψευδάργυρου, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερες από δώδεκα κλινικές δοκιμές που περιελάμβαναν περισσότερους από 5.400 ενήλικες. Καμία από αυτές δεν εξέτασε συγκεκριμένα τη χρήση ψευδαργύρου για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19.

Οι παστίλιες ήταν η πιο κοινή μορφή πρόσληψης ψευδαργύρου. Ακολουθείται από ρινικά σπρέι και τζελ. Οι δόσεις διέφεραν ουσιαστικά, ανάλογα με το σκεύασμα και αν ο ψευδάργυρος χρησιμοποιήθηκε για πρόληψη ή θεραπεία. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, οι παστίλιες ψευδαργύρου ή το ρινικό σπρέι εκτιμήθηκε ότι αποτρέπουν περίπου πέντε νέες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού σε 100 άτομα το μήνα και τα αποτελέσματα ήταν ισχυρότερα για τη μείωση του κινδύνου πιο σοβαρών συμπτωμάτων, όπως πυρετός και ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα βασίζονται σε τρεις μόνο μελέτες, σημείωσε η ομάδα. Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα υποχώρησαν δύο ημέρες νωρίτερα με τη χρήση

  • είτε ενός σπρέι ψευδαργύρου
  • είτε με υγρή σύνθεση που λαμβάνεται κάτω από τη γλώσσα (υπογλώσσια).

Αποτελέσματα και ερμηνεία

Οι ασθενείς που χρησιμοποίησαν ρινικό σπρέι ή υπογλώσσιο ψευδάργυρο είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναρρώσουν κατά την πρώτη εβδομάδα της νόσου από εκείνους που χρησιμοποιούσαν εικονικό φάρμακο, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό. Και 19 ακόμη ασθενείς στους 100 ήταν πιθανό να εξακολουθήσουν να έχουν συμπτώματα μια εβδομάδα αργότερα, εάν δεν χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος δεν συσχετίστηκε με μειωμένη μέση ημερήσια σοβαρότητα συμπτωμάτων. Αλλά συσχετίστηκε με κλινικά σημαντική μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων την τρίτη ημέρα της ασθένειας, διαπίστωσε η ομάδα της Hunter. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες μεταξύ των χρηστών ψευδαργύρου.

Συνολικά, ο ψευδάργυρος μπορεί να προσφερθεί ως θεραπευτική επιλογή. Αυτό από γιατρούς σε ασθενείς που αναζητούν απελπισμένα ταχύτερους χρόνους ανάρρωσης και μια περιττή συνταγή αντιβιοτικού. Ο Δρ. Len Horovitz είναι πνευμονολόγος στο Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη. Δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, αλλά συμφώνησε ότι «τα περισσότερα κλινικά στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρώματος ψευδαργύρου για την πρόληψη και τη θεραπεία του κρυολογήματος, ορισμένων φλεγμονωδών διεργασιών και λοιμώξεων του αναπνευστικού». «Η συνήθης σύσταση είναι 25 mg ψευδαργύρου ημερησίως», είπε ο Horovitz. Όμως προειδοποίησε ότι δεν είναι σαφές ακριβώς ποια δόση είναι καλύτερη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ