Θα μπορούσε ο θηλασμός να θωρακίσει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα; Οι γυναίκες που θήλασαν είχαν καλύτερες επιδόσεις και στα τέσσερα γνωστικά τεστ μέτρησης μάθησης, καθυστερημένης ανάκλησης, εκτελεστικής λειτουργίας και επεξεργασίας σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν θηλάσει. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ μετά την ηλικία των 50 ετών σε σύγκριση με γυναίκες που δεν θήλασαν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Evolution, Medicine and Public Health, υποδηλώνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών . Θα μπορούσε ως εκ τούτου να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τον εγκέφαλο της μητέρας.
Λεπτομέρειες για τη μελέτη
“Ενώ πολλές μελέτες έχουν βρει ότι ο θηλασμός βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία του παιδιού, η μελέτη μας είναι μία από τις ελάχιστες που εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία για τις γυναίκες που θήλασαν τα μωρά τους”. Αυτό δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Molly Fox από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. “Τα ευρήματά μας, τα οποία δείχνουν ανώτερη γνωστική απόδοση μεταξύ των γυναικών άνω των 50 ετών που θήλασαν, υποδηλώνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να είναι νευροπροστατευτικός αργότερα στη ζωή”. Η γνωστική υγεία είναι κρίσιμη για την ευημερία των ηλικιωμένων ενηλίκων. Ωστόσο, όταν η γνωστική λειτουργία εξασθενεί μετά την ηλικία των 50 ετών, μπορεί να είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της Νόσου Alzheimer (AD), της κύριας μορφής άνοιας και αιτίας αναπηρίας στους ηλικιωμένους.
Για τη μελέτη, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα που συλλέχθηκαν από γυναίκες που συμμετείχαν σε δύο συγχρονικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές διάρκειας 12 εβδομάδων. Μεταξύ των δύο δοκιμών, 115 γυναίκες επέλεξαν να συμμετάσχουν. Από αυτές 64 χαρακτηρίστηκαν ως καταθλιπτικές και 51 μη καταθλιπτικές. Όλες οι συμμετέχουσες ολοκλήρωσαν μια σειρά ψυχολογικών τεστ που μετρούν τη μάθηση, την καθυστερημένη ανάκληση, την εκτελεστική λειτουργία και την ταχύτητα επεξεργασίας. Βασικά ευρήματα από την ανάλυση των ερευνητών στα δεδομένα που συλλέχθηκαν από ερωτηματολόγια σχετικά με το αναπαραγωγικό ιστορικό των γυναικών αποκάλυψαν ότι περίπου το 65 % των μη καταθλιπτικών γυναικών ανέφεραν ότι είχαν θηλάσει, σε σύγκριση με το 44 % των καταθλιπτικών γυναικών. Όλες οι μη καταθλιπτικές συμμετέχουσες ανέφεραν τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη σε σύγκριση με το 57,8 τοις εκατό των συμμετεχόντων με κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα από τα γνωστικά τεστ αποκάλυψαν επίσης ότι όσες θήλασαν, ανεξάρτητα από το αν είχαν κατάθλιψη ή όχι, είχαν καλύτερες επιδόσεις και στα τέσσερα γνωστικά τεστ μέτρησης μάθησης, καθυστερημένης ανάκλησης, εκτελεστικής λειτουργίας και επεξεργασίας σε σύγκριση με γυναίκες που δεν θήλασαν.