Ιαπωνία: Πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις εδώ και δεκαετίες, καθώς αυξάνονται οι περιφερειακές εντάσεις


Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, η Χερσαία Δύναμης Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας (GSDF) διεξάγει μια τεράστια στρατιωτική άσκηση σε εθνικό επίπεδο για να προετοιμάσει τα στρατεύματα για πιθανή σύγκρουση.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίπου 100.000 άνδρες, 20.000 οχήματα και 120 αεροσκάφη της Ιαπωνίας συμμετέχουν σε διάφορες ασκήσεις σε όλη τη χώρα με επίκεντρο την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Τα τελευταία χρόνια, η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού έχει γίνει το επίκεντρο της έντασης, με αξιωματούχους του GSDF να λένε ότι το περιβάλλον ασφάλειας που περιβάλλει την Ιαπωνία είναι το χειρότερο από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή η άσκηση της Χερσαίας Δύναμης Αυτοάμυνας «επικεντρώνεται στη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, των ικανοτήτων αποτροπής και αντίδρασης», λέει ο συνταγματάρχης Noriko Yokota, εκπρόσωπος του GSDF.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμαστική εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο που προσγειώθηκε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, γνωστή και ως Ανατολική Θάλασσα. Εν τω μεταξύ, νοτιότερα, η Κίνα αυξάνει την πίεση στην Ταϊβάν στέλνοντας στρατιωτικά αεροσκάφη στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας.

Κίνδυνος να αλλάξει το status quo με τη βία

Χωρίς να προσδιορίζουν ονομαστικά καμία χώρα, Ιάπωνες αξιωματούχοι λένε ότι οι περιφερειακές δυνάμεις είναι πρόθυμες να αλλάξουν το status quo με τη βία — και μια χώρα συγκεκριμένα συνεχίζει να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, πυραύλους και να αμφισβητεί το σχετική συμφωνία.

«Το τρέχον περιβάλλον ασφαλείας γύρω από την Ιαπωνία είναι εξαιρετικά σοβαρό», δήλωσε ο υποστράτηγος Yuichi Togashi, Διοικητής της 2ης Μεραρχίας GSDF. «Εμείς, οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας, είμαστε υποχρεωμένες να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων».

Δημιουργία αμυντικής δύναμης

Στρατεύματα από τη 2η Μεραρχία της GSDF απο την Asahikawa του Hokkaido ταξίδεψαν περίπου 2.000 χιλιόμετρα στην περιοχή Hijudai Manuvering της επαρχίας Oita της Ιαπωνίας για να εκτελέσουν αμυντικές ασκήσεις μάχης.

Από τότε που έφτασαν τον Σεπτέμβριο, έχουν περάσει εβδομάδες χτίζοντας περιοχές υλικοτεχνικής υποστήριξης, θέσεις διοίκησης, θέσεις πεδίου μάχης και υπόγειες μονάδες. Ορισμένες χτίζονται υπόγεια και όλες καλύπτονται από καμουφλάζ, καθιστώντας τες δύσκολα αναγνωρίσιμες.

Αξιωματούχοι της Χερσαίας Δύναμης Αυτοάμυνας λένε ότι η άσκηση δεν πραγματοποιείται για να προετοιμαστεί μία πιθανή σύγκρουση σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή ή εναντίον κάποιας συγκεκριμένης χώρας. Αλλά το περιβάλλον εκπαίδευσης στην περιοχή Hijudai Manuvering έχει παρόμοιο έδαφος με αυτό που θα αντιμετώπιζαν τα στρατεύματα αν ξεσπούσε πόλεμος στα νότια νησιά της Ιαπωνίας.

Το μήλον της έριδος Ιαπωνίας-Κίνας

Αυτό περιλαμβάνει τα νησιά Senkaku – μια ακατοίκητη αλυσίδα νησιών στην Ανατολική Κίνα – που διοικείται από το Τόκιο αλλά διεκδικείται από το Πεκίνο, όπου τα νησιά είναι γνωστά ως Diayou.

Οι εντάσεις γύρω από τα νησιά, που απέχουν 1.900 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο αλλά μόνο το ένα τρίτο αυτής της απόστασης από τη Σαγκάη — σιγοβράζουν εδώ και χρόνια και οι διεκδικήσεις και των δύο χωρών χρονολογούνται αιώνες πριν.

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Nobuo Kishi δήλωσε πρόσφατα στο CNN ότι τα νησιά είναι αναμφισβήτητα ιαπωνικό έδαφος και το Τόκυο θα τα υπερασπιστεί σθεναρά σε περίπτωση που αμσφιβητηθεί το καθεστώς τους. «(Τα) νησιά Σενκάκου αποτελούν εγγενές τμήμα της ιαπωνικής επικράτειας, τόσο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όσο και με την ιστορική ματιά», είπε

«Δεν υπάρχει εδαφική διαμάχη σχετικά με τα νησιά Σενκάκου μεταξύ της Ιαπωνίας και άλλων χωρών. Ενάντια στην κινεζική δράση στα νησιά Σενκάκου και σε άλλα μέρη της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, πρέπει να συνεχίσουμε να στέλνουμε ισχυρό μήνυμα. Ως Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας και ως δυνάμεις αυτοάμυνας, πρέπει να αναπτύξουμε τις δικές μας στρατιωτικές ικανότητες καθώς και να ανταποκριθούμε σε αυτήν την κατάσταση» κατέληξε.

Άλλα στρατεύματα αναπτύσσονται για ασκήσεις στα νότια νησιά της Ιαπωνίας — το νησί Miyako, το Amami Oshima και το Yonaguni, με το τελευταίο να απέχει μόλις 234 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν.

Για την Ιαπωνία, αυτά τα «παιχνίδια πολέμου» δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά. Οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας προετοιμάζονται για κάθε είδους έκτακτο περιστατικό, θεωρώντας ότι πρέπει να ανταποκριθούν σε κάθε είδους καταστάσεις.

Από τότε που ιδρύθηκε η δύναμη GSDF το 1954, δεν συμμετείχε ποτέ σε πραγματικές συγκρούσεις – γεγονός που σημαίνει ότι ασκήσεις όπως αυτή είναι ο,τι πιο κοντινό σε πολεμική σύγκρουση έχουν βιώσει ποτέ οι Ιάπωνες στρατιώτες. Οι ασκήσεις τελειώνουν στα μέσα Νοεμβρίου.

Πηγή: CNN

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ