Ισραήλ: Χαρακτήρισε 6 παλαιστινιακές ΜΚΟ «τρομοκρατικές οργανώσεις»- Εξηγήσεις ζητούν οι ΗΠΑ


Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι καταχώρησε στη λίστα της των «τρομοκρατικών οργανώσεων» έξι μη κυβερνητικές παλαιστινιακές οργανώσεις που συνδέονται, κατά την κρίση της, με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), απόφαση που καταδικάστηκε αμέσως από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το εβραϊκό κράτος, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρούν εδώ και χρόνια τρομοκρατική οργάνωση το FPLP, ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση μαρξιστικής ιδεολογίας. Και πολλές προσωπικότητες που συνδέονται με αυτό το κίνημα, που έχει επίσης πολιτικό σκέλος, φυλακίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι καταχώρησε έξι παλαιστινιακές ΜΚΟ, ανάμεσά τους οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Α-Χακ και Ανταμίρ, στη μαύρη λίστα του, με την κατηγορία ότι συνδέονται με το FPLP.

«Οι οργανώσεις αυτές ανήκουν σε δίκτυο οργανώσεων που, υπό το κάλυμμα διεθνών δραστηριοτήτων, εξαρτώνται από το FPLP για να στηρίξουν τους στόχους του και να προωθήσουν τις δραστηριότητές του», τονίζει ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς.

«Υπό το κάλυμμα πολιτικών δραστηριοτήτων, οι οργανώσεις αυτές συνδέονται με τη διοίκηση του FPLP που ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ μέσω τρομοκρατικών ενεργειών», καταγγέλλει ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Γκαντς, «οι οργανώσεις αυτές επωφελούνται από τη βοήθεια ευρωπαϊκών κρατών και διεθνών οργανισμών που αποσπούν με δόλο».

«Τα χρήματα αυτά επέτρεψαν στο FPLP να χρηματοδοτεί τις οικογένειες των φυλακισμένων (Παλαιστινίων στο Ισραήλ) και δραστών επιθέσεων, να πληρώνει μισθούς στα μέλη του, να ενισχύει την τρομοκρατική του δράση και να διαδίδει την ιδεολογία του», δήλωσε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «κόψει όλες τις επαφές με ενώσεις και οργανώσεις που προσφέρουν στήριξη στην τρομοκρατία».

«Είναι πολιτική απόφαση, όχι ασφαλείας, που εντάσσεται σε μια μακρά εκστρατεία του Ισραήλ κατά των παλαιστινιακών ΜΚΟ για να τις φιμώσει», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαουάν Τζαραρίν, διευθυντής της ΜΚΟ Αλ-Χακ.

Η ισραηλινή ΜΚΟ κατά της εποικιστικής δραστηριότητας B’Tselem καταδίκασε σήμερα την απόφαση των ισραηλινών αρχών, χαρακτηρίζοντάς την «αντάξια των ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Σε κοινή ανακοίνωση, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλαν μια «φρικτή, άδικη και ανησυχητική» απόφαση που «απειλεί» το έργο ορισμένων από τις πιο «σημαντικές» παλαιστινιακές ΜΚΟ.

Τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ήδη ότι ανακάλεσε το καθεστώς κατοίκου της Ιερουσαλήμ του Γαλλοπαλαιστίνιου Σάλαχ Χαμούρι, ενός από τους σημαντικότερους δικηγόρους της ΜΚΟ Ανταμίρ, που υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ.

Τον Οκτώβριο του 2020, το Ισραήλ χαρακτήρισε επίσης τον «Προοδευτικό Δημοκρατικό Πόλο», το φοιτητικό σκέλος του FPLP, «παράνομη και τρομοκρατική» οργάνωση.

Διευκρινίσεις από το Ισραήλ θα ζητήσει η Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες από το Ισραήλ σχετικά με τον χαρακτηρισμό έξι παλαιστινιακών μη κυβερνητικών οργανώσεων ως «τρομοκρατικών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τον χαρακτηρισμό αυτό, μια ενέργεια που επικρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τις οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ΗΠΑ θα ζητήσουν «περισσότερες πληροφορίες από τον ισραηλινό εταίρο μας όσον αφορά τη βάση αυτού του χαρακτηρισμού», είπε ο Πράις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συμπεριέλαβε στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» έξι ΜΚΟ που συνδέονται, κατά την κρίση της, με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP). Μεταξύ αυτών είναι οι οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Α-Χακ και Ανταμίρ.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ