Η πίτα του βοσκού ή αλλιώς Shepherd’s Pie είναι μία από τις δημοφιλέστερες συνταγές στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι επίσης μία αγαπημένη συνταγή με πίτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλεσμένο βόειο κρέας με λαχανικά σε πλούσια σάλτσα, σε συνδυασμό με πουρέ πατάτας.
Πώς θα μπορούσε κάποιος να μη λατρεύει αυτό το πιάτο με καταγωγή από την Ιρλανδία; Η παραδοσιακή ιρλανδική πίτα του βοσκού θα απαιτούσε πραγματικά αλεσμένο αρνί. Η διαφορά ανάμεσα στην Shepherd’s Pie και την Cottage Pie είναι το κρέας.
Η Cottage Pie χρησιμοποιεί μοσχαρίσιο κιμά, ενώ η Shepherd’s Pie χρησιμοποιεί κιμά από αρνί. Εδώ όμως χρησιμοποιείται μοσχαρίσιος κιμάς επειδή είναι ευρέως διαθέσιμος. Αλλά, για μια ειδική περίσταση, όπως την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αρνί.
Πώς να φτιάξετε την πίτα του βοσκού
Συστατικά
Γέμιση κρέατος:
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κίτρινο κρεμμύδι
- 1 κιλό 90% άπαχο μοσχαρίσιο κιμά -ή αρνί κιμά
- 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα μαϊντανού
- 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα δεντρολίβανου
- 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα θυμαριού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά σάλτσα Worcestershire
- 2 σκελίδες σκόρδο -ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι ζωμό βοδινού
- 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα μικτά μπιζέλια και καρότα
- 1/2 φλιτζάνι κατεψυγμένους κόκκους καλαμποκιού
Επικάλυψη πατάτας:
- 1 κιλό πατάτες ρουστίκ – περίπου 2 μεγάλες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
- 8 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 1/3 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1/2 κουταλάκι σκόρδο σκόνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 1/4 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα
Οδηγίες παρασκευής
- Σοτάρετε μερικά ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο.
- Προσθέστε μοσχαρίσιο κιμά ή αρνί.
- Προσθέστε αποξηραμένο μαϊντανό, ξερό θυμάρι, ξερό δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε το μείγμα κρέατος μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο και σάλτσα Worcestershire.
- Μαγειρέψτε το σκόρδο για ένα λεπτό.
- Προσθέστε αλεύρι και πελτέ ντομάτας.
- Προσθέστε ζωμό βοείου κρέατος, κατεψυγμένα μπιζέλια και καρότα και κατεψυγμένους κόκκους καλαμποκιού.
- Σιγοβράζουμε τη σάλτσα κρέατος μέχρι να πήξει.
- Βράζουμε μερικές αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
- Στραγγίζουμε τις πατάτες
- Προσθέστε βούτυρο, μισό και μισό, τυρί παρμεζάνα, σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι.
- Πολτοποιούμε τις πατάτες μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίξτε το μείγμα κρέατος σε ένα ταψί.
- Περιχύνουμε με τον πουρέ πατάτας.
- Ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει το κρέας και να ροδίσουν οι πατάτες.
Το να φτιάξετε την καλύτερη Shepherd’s Pie δεν είναι δύσκολο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά βήματα. Πρέπει να φτιάξετε τον κιμά, τον πουρέ, να φτιάξετε το ταψί και να το ψήσετε. Θεωρώ ότι ο ευκολότερος τρόπος για να φτιάξετε αυτό το πιάτο είναι να προετοιμάσετε ορισμένα πράγματα. Θα μπορούσατε να φτιάξετε τον κιμά εκ των προτέρων. Ή, θα μπορούσατε να φτιάξετε τον πουρέ πατάτας εκ των προτέρων. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ολόκληρη την συνταγή εκ των προτέρων. Απλώς φτιάξτε το ταψί, καλύψτε το πιάτο και κρατήστε το στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να το ψήσετε. Όταν είστε έτοιμοι να το ψήσετε, βγάλτε το από το ψυγείο για περίπου 20 λεπτά πριν χρειαστεί να το ψήσετε για να αρχίσει να έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου.