Η ιδιαίτερη γεύση του ευκολόβραστου οσπρίου συνδυάζεται μοναδικά με θερινά χόρτα, ζαρζαβατικά και μυρωδικά.
Υλικά
350 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
400 γρ. αλμύρα, χοντροκομμένη (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
3 – 4 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα (αν δεν βρούμε, βάζουμε μαϊντανό ή δυόσμο)
200 γρ. ανθότυρο, σε μέτρια, ακανόνιστα κομμάτια
2 σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)
χυμός από 1 μέτριο λεμόνι (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό να τα καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 – 6 λεπτά (από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό). Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με φρέσκο νερό (περίπου 1 – 1½ λίτρο). Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 – 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να διαλυθούν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
Παράλληλα, σε μια μέτρια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε την αλμύρα για περίπου 3 – 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει όσο μας αρέσει (καλό πάντως είναι να μην παραβράσει). Τη μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό (ιδανικά, και με μερικά παγάκια). Την αφήνουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά, ώστε να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το ζωηρό πράσινο χρώμα της. Τη στραγγίζουμε καλά και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα φασόλια, τα κρεμμυδάκια, το βασιλικό, το λάδι, το λεμόνι και το ταμπάσκο, αν βάλουμε, και ανακατεύουμε απαλά.
Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, σκορπίζουμε το ανθότυρο και σερβίρουμε.
Συνταγή: Νίκη Χρυσανθίδου