To Σύστημα Αναγνώρισης Προσώπου βρίσκεται σχεδόν σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής στην Κίνα και οι μαραθώνιοι δεν αποτελούν εξαίρεση.
Φέτος, ο ετήσιος Μαραθώνιος του Χανγκτσόου, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου, έκανε χρήση της εν λόγω τεχνολογίας για να ελέγχει τους αγωνιζόμενους. Συγκεκριμένα, το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε ως μέσο καταστολής για τις απάτες ορισμένων δρομέων όπως η αλλαγή παπουτσιών εν μέσω της κούρσας και άλλες τέτοιες μικρές κινήσεις που ήταν δύσκολο να γίνουν κατανοητές σε αγώνες όπως ένας μαραθώνιος.
Τον τεχνολογικό εξοπλισμό για συγκεκριμένο σύστημα στον Μαραθώνιο του Χανγκτσόου ανέλαβε η Alisports, μια αθλητική εταιρία που εντάσσεται στον όμιλο της Alibaba Group, που αποτελεί μια κινεζική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου.
Προτού αναλάβει το εγχείρημα, η Alisports προχώρησε σε πειράματα αναφορικά με το αν λειτουργεί το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου σε πάρα πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με μικρές εκφράσεις του προσώπου όπως τις αντιδράσεις όταν κάποιος πληρώνει ένα λογαριασμό.
Να ανακαλύπτουν τους… ζαβολιάρηδες
Με δεδομένο πως κατά τη διάρκεια των αγώνων, πολλοί συμμετέχοντες κάνουν διαφόρων ειδών παρασπονδίες και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί στα πρόσωπά τους, το Σύστημα Αναγνώρισης Προσώπου μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο της κούρσας. Μάλιστα, ο Μαραθώνιος του Χανγκτσόου ήταν ο δεύτερος αγώνας δρόμου που γίνεται στην Κίνα, παρουσία αυτού του μέτρου.
Συγκεκριμένα, το Σύστημα Αναγνώρισης Προσώπου εμφανίστηκε πρώτη φορά στον ημιμαραθώνιο του Πεκίνου όταν και 20.000 συμμετέχοντες δέχθηκαν να «σαρωθεί» η βιομετρία τους ενώ τρέχουν.
Δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια πληροφορία σχετικά με το αν το Σύστημα Αναγνώρισης Προσώπου θα βρεθεί και στις κούρσες της Ευρώπης αλλά αν έπρεπε να μαντέψουμε θα λέγαμε πως είναι θέμα χρόνου…