Είτε πρόκειται για προϊόντα από σίκαλη, είτε από βρόμη ή σιτάρι, εφόσον για την παραγωγή τους έχει χρησιμοποιηθεί ολόκληρος ο σπόρος του δημητριακού, μαζί με τον φλοιό του, τότε σας προστατεύουν από τον διαβήτη! Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας σκανδιναβικής επιστημονικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία «τα προϊόντα ολικής άλεσης αποτελούν μία από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2».
Η νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές του σουηδικού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Τσάλμερς και του Ερευνητικού Κέντρου της Δανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Journal of Nutrition, επιβεβαιώνει και ενισχύει παλαιότερα ευρήματα σχετικά με τη συμβολή των προϊόντων ολικής άλεσης στην προστασία από τον διαβήτη.
Αν και τα οφέλη από την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης –συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη– είναι γνωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα, μέχρι τώρα δεν είχε προσδιοριστεί με ακρίβεια σε ποια ποσότητα μπορούν τα προϊόντα αυτά να μειώσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη.
Επίσης, δεν ήταν σαφές κατά πόσο επιδρούν ευεργετικά όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης, ασχέτως από ποιο δημητριακό προέρχονται. «Θέλαμε να εξετάσουμε αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα διάφορα δημητριακά» αναφέρει ο Ρίκαρντ Λάντμπεργκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τσάλμερς και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Θα περίμενε κανείς να εντοπίσει διαφορές, καθώς κάθε δημητριακό περιέχει άλλο τύπο φυτικών ινών και βιοενεργών συστατικών που επηρεάζουν τους παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2».
Έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 55.000 ανθρώπους και κάλυπταν διάστημα 15 ετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης (ψωμί σίκαλης, νιφάδες βρόμης, μούσλι κ.λπ.) παρέχουν την ίδια προστασία ενάντια στον διαβήτη τύπου 2, ασχέτως του δημητριακού από το οποίο προέρχονται. Ακόμη πιο σημαντικό ήταν όμως να διαπιστωθεί σε ποια ποσότητα παρέχουν τα προϊόντα ολικής άλεσης αξιοσημείωτη μείωση του κινδύνου διαβήτη.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα δημητριακών ολικής άλεσης που είχαν δηλώσει ότι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση. Η ομάδα με την υψηλότερη πρόσληψη κατανάλωνε τουλάχιστον 50 γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως. Ενδεικτικά, η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μία μερίδα νιφάδες βρόμης 135 γραμμαρίων και μία φέτα ψωμί σίκαλης 150 γραμμαρίων.
Μεταξύ των τεσσάρων ομάδων, όσο μειωνόταν η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι συμμετέχοντες της ομάδας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, ο κίνδυνος διαβήτη υπολογίστηκε πως ήταν 34% μικρότερος για τους άντρες και 22% μικρότερος για τις γυναίκες συγκριτικά με την ομάδα με τη μικρότερη κατανάλωση.
Το όφελος που προκύπτει από την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης αναφορικά με τον διαβήτη είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με το όφελος από άλλες τροφές, όπως έχει προκύψει από άλλες αντίστοιχες μελέτες. Η τακτική κατανάλωση καφέ και η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος είναι δύο ακόμη διατροφικές στρατηγικές που έχουν αποδειχτεί χρήσιμες για την πρόληψη του διαβήτη.